Valstybės tarnybos įstatymas politinio pasitikėjimo valdininkui nenumato galimybės be konkurso užimti karjeros valdininko - Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko - pareigas, net jeigu tai būtų ir laikinas darbas.

Kaip teigė "Lietuvos rytą" konsultavę juristai, dėl šios priežasties visus H.Tamulio, kaip laikinojo viršininko, priimtus sprendimus ir pasirašytus dokumentus teisme būtų galima užginčyti ir pripažinti niekiniais.

"Lietuvos ryto" žiniomis, liepos mėnesį premjerui Andriui Kubiliui ir finansų ministrui Vytautui Dudėnui sutarus dėl H.Tamulio kandidatūros, abejones dėl jos išdėstė ir Vyriausybės kanceliarijos bei Finansų ministerijos teisininkai.

Pagal įstatymus Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovą ministro teikimu skiria premjeras.

Prieš paskyrimą buvęs Kauno meras H.Tamulis premjero aparate dirbo valstybės konsultantu savivaldybių klausimais ir atskleidė Vilniaus bei keliolikos kitų savivaldybių nesumokėtus per 160 mln. litų fizinių asmenų pajamų mokesčių skolą biudžetui.

Šiuo metu finansų ministras V.Dudėnas atostogauja ir yra išvykęs iš šalies.

Finansų ministerijos sekretorius Giedrius Rimša teigė, kad Valstybės tarnybos įstatymas tiksliai nereglamentuoja tokių paskyrimų, nes tam dar reikėtų priimti daug poįstatyminių aktų.

"Taigi iškyla daug neaiškumų, kaip traktuoti įvairius pareiginius santykius, - tvirtino G.Rimša. - Mūsų nuomone, laikinasis mokesčių inspekcijos vadovas buvo paskirtas teisėtai".