Šiemet šventė surengta Vilniuje prie Baltojo tilto.

Šventėje susirinkę svečiai galėjo stebėti net dvi karines operacijas ir susipažinti su į šventę atvykusiais NATO sąjungininkais – Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, vykdančiais NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse bei JAV kariais iš 173-osios oro desanto brigados, teigiama KAM pranešime. 

Vidurdienį šventės pradžią paskelbsė praskrendantys Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvai, prie kurių taip pat prisijungė pro Vilnių specialiai šventės proga praskridę Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvai. Po NATO sąjungininkų skrydžio iš istorinės patrankos buvo paleistas šūvis. Atidarymo ceremonijoje taip pat pasirodė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai, parengę visiškai naują, dar niekur nerodytą ir specialiai Kariuomenės ir visuomenės šventei parengtą parodomąją programą su stilizuotomis salvėmis.

Šventėje veikė karinis miestelis

Kariuomenės ir visuomenės šventės lankytojai galėjo susipažinti su visomis Lietuvos kariuomenės pajėgomis, įsikūrusiomis kariniame palapinių miestelyje. Karinėms jūrų pajėgoms šįkart atstovavo Povandeninių veiksmų komandos kariai, pristatę išminavimo jūroje operacijas, naudojamą įrangą ir karinių laivų amuniciją. Karinių oro pajėgų palapinėje įsikūrę NATO sąjungininkai šventės lankytojams papasakojo apie savo profesiją, leido pasimatuoti lakūnų šalmą, apžiūrėti aprangą ir kitą įrangą. Žmonės taip pat galėjo susipažinti su gelbėjimo ir gelbėjimosi įranga, iš arčiau apžiūrėti Oro gynybos bataliono pristatytą raketų „Stinger“ paleidimo sistemą ir oro gynybos kompleksą.

Nuo pistoleto iki artilerijos pabūklo, nuo visureigio HMMWV iki šarvuočio M113 – visą pėstininkų ginkluotę ir kovos techniką pristatė dideles pajėgas į šventę atgabenę Sausumos pajėgų kariai. Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas įrengė operacijų vadavietę, kurioje apsilankę žmonės galėjo pamatyti, iš kur ir kaip vadovaujama mūšiams.

Įvairiose palapinėse lankytojų laukė ir daug įvairių pramogų. Veikė Krašto apsaugos savanorių pajėgų dienos stovykla, kurioje bet kuris norintis galėjo trumpam tapti kariu savanoriu ir išmėginti užduotis, kurias kariai nuolat tobulina tarnybos metu. Rikiuotės pratybos, šaudymo pozicijos, pirmosios medicinos pagalbos pamokos, informacijos perdavimas ryšių priemonėmis ir galimybė susipažinti su visa žygio amunicija. Gedimino štabo batalionas surengė XIV a. riterių šarvų ekspoziciją ir leido juos pasimatuoti. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos palapinėje dalyviai galėjo išmėginti akies taiklumą tire ir įveikti greta įrengtą inscenizuotą minų lauką.

Prie Baltojo tilto savo palapinę buvo įrengusios ir Specialiųjų operacijų pajėgos. Kariai supažindino su jų turima ginkluote, pajėgų naudojamomis transporto priemonėmis ir specialiąja įranga, naudojama vykdant įvairias paskirtas užduotis, pradedant nuo narų, baigiant parašiutininkų ar kalnuotoje vietovėje veikiančių padalinių. Dalyviai turėjo galimybę sužinoti, kaip jaučiasi snaiperio ar kitą poziciją užėmęs šaulys.

Jau 20 metų mūsų kariai dalyvauja tarptautinėse operacijose. Per tą laiką jau daugiau kaip šeši tūkst. Lietuvos karių garbingai atsovavo Lietuvai 13-oje valstybių Afrikoje, Europoje ir Azijoje. Apie savo veiklą ir užduotis jose svečiams papasakos ne po kartą kartą ir ne du tarptautinėse misijose dalyvavę kariai.

Pirmąkart šventėje – gausus NATO sąjungininkų būrys

Šventės lankytojai taip pat galėjo susitikti su ant žemės esančiais Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariais, kurie buvo apsistoję Karinių oro pajėgų palapinėje. Sausumos pajėgų palapinėse buvo įsikūrę ir JAV 173-osios oro desanto brigados kariai, kurie papasakojo apie savo tarnybą ir pristatė ginkluotę.

Lankytojai stebėjo dvi karines operacijas

Šventės akcentas – dvi karinės operacijos. Viena jų - šiuolaikinės kariuomenės, o kita - partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti 70 metų sukakčiai nuo pagrindinių partizaninių kovų pradžios.

Partizaninės kovos su Vidaus reikalų liaudies komisariatu (NKVD) inscenizacijoje, kurią atliko karo istorijos klubo „Grenadierius“ nariai, žiūrovai galėjo stebėti į nelaisvę patekusių partizanų išvadavimo operaciją. Scena bus naudojama iš Lietuvos miškuose 1944-1953 m. vykusio partizaninio karo epizodų.

Šventę vainikavo šiuolaikinė jungtinė kariuomenės pajėgų operacija, kurioje žiūrovai stebėjo, kaip gausios Sausumos pajėgos, kartu su NATO sąjungininkais, kovojo su priešo pajėgoms. Kovos lauke griaudėjo minosvaidžiai, skambėjo kulkosvaidžiai ir automatiniai ginklai. Sužeistiesiems pagalbą teikė karo medicinos medikai, o Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono kariai nukenksmino priešo paliktas minas. Operacijos metu oro paramą suteikė Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų naikintuvai, kuriuos iškvietė Oro atakos kontrolierius iš Artilerijos bataliono.