Iki spalio 12 d. truksiančių pratybų metu Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai kartu su Belgijos, Liuksemburgo ir JAV kariais treniruosis veikti įvairiose karinėse operacijose, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Pratybų organizatoriai Sausumos pajėgų atstovai atkreipia civilių gyventojų dėmesį, kad spalio 6–12 dienomis Šveicarijos, Kulvos, Žeimių, Bukonių ir Šilų seniūnijose, o spalio 16–18 dienomis Upninkų, Veprių ir Gelvonų seniūnijose ginkluoti kariai treniruosis vykdyti taktinius veiksmus.

Pratybų teritorijoje įvairiu paros metu važinės Lietuvos kariuomenės ir Belgijos karių technika, kariai bus ginkluoti, naudos pirotechniką ir garsinius šaudmenis, miesteliuose patruliuos pėstininkai. Taip pat pratybų metu bus naudojami sraigtasparniai.

Sausumos pajėgų atstovai prašo vietos gyventojų neišsigąsti gausių karinių pajėgų judėjimo ir naudojamų imitacinių šaudmenų garso, tačiau perspėja būti atidiems ir paisyti apribojimų pratybų vietose. Gyventojai kviečiami bendrauti su kariais, sužinoti jų atvykimo tikslus ir taip pat apžiūrėti jų techniką.

Pratybose, kurias organizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, dalyvauja daugiau nei 500 karių ir beveik 130 vienetų įvairios karinės technikos – šarvuotieji transporteriai „Piranha“ ir M-113, žvalgybos mašinos „Dingo II“, visureigiai HMMWV ir LYNX, oro paramą pratybų metu užtikrina JAV kariuomenės 12-osios kovinės oro paramos brigados kariai su sraigtasparniais UH-60 „Black Hawk“.

Pratybose dalyvauja kariai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono, jungtinės Belgijos 5-ojo bataliono ir Liuksemburgo žvalgų karių kuopos.

Pratybų eiga ir užduotys

Lauko taktinės pratybos „Baltijos piranija“ vyksta keliais etapais. Spalio 6–12 dienomis kariai koordinuos ir planuos bendras karines užduotis, stabilizavimo operacijas ir ruošis jas vykdyti. Persikėlę į pratybų rajonus, kariai patruliuos gyvenvietėse, saugos objektus, nukenksmins rastus tariamus sprogmenis, vykdys kitas užduotis. Pratybų metu kariai taip pat susitiks su miestelių gyventojais ir vietos valdžios atstovais, visi norintys galės susipažinti su pratybose dalyvaujančių šalių naudojama ginkluote ir technika.

Spalio 16–18 dienomis kariai persikels į Upninkų, Veprių ir Gelvonų seniūnijas, kur tęs saugumo užtikrinimo operacijas – vykdys karinius patrulius, saugos atitinkamus objektus ir teritorijas, įrengs patikros postus ir kitas procedūros. Vėliau pratybų veiksmai persikels į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje.