Pirminiais duomenimis, 21 metų karys mirė nuo ūmaus infekcinio susirgimo. Karys dėl aukštos temperatūros ir pykinimo sekmadienį per pietus kreipėsi į Ruklos pirminės karių sveikatos priežiūros centro medikus. Suteikus būtinąją pirmąją medicinos pagalbą karys buvo nuvežtas į Jonavos ligoninę, vėliau į Kauno klinikas ir Kauno infekcinę ligoninę.

„Čia užgeso kario gyvybė. Buvo numatyta, kad karys turėjo būti perkeltas į Dragūnų batalioną, sausumos pajėgas“, - teigė Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas, pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis

M. Jurkus tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradėjo šių metų balandžio 4 d. ir šiuo metu tarnavo Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje. Pastaruoju metu karys nusiskundimų sveikata neturėjo. Priešingai – M. Jurkus apibūdinamas kaip puikios fizinės formos karys.

„Jo sveikatos būklė buvo pačio aukščiausio lygio. Jis puikiai jautėsi po visų sportinių varžybų, pratybų. Jokių nusiskundimų nebuvo“, - teigė A. Gaiževskis.

Teigiama, kad kario sveikatos būklės pablogėjimą lėmė ne maistas.

„Šiandien iš pat ryto apklausėme visus karius, ypač jo skyrių. Nė vienas karys neturėjo nusiskundimų. Absoliučiai nė vieno nusiskundimo. Nėra jokių prielaidų, kad sveikatos pablogėjimą sukėlė maistas. Papildomai dezinfekuojamos patalpos, kad išvengtume bet kokios rizikos“, - teigė A. Gaiževskis.

„Galima tiksliai bus pasakyti po išsamių tyrimų. Tai buvo staigi forma. Gal sepsis. Tačiau tai tik spėliojimai. Nežinome galutinės diagnozės“, - teigė Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė.

Šauktiniai maištauja

Tuo tarpu kai kurie šauktiniai neslepia, kad nelaimė juos šokiravo. Kariai skundėsi, kad jiems neteikiama jokia informacija, todėl dalis vyrų atsisako valgyti valgyklos maistą. Skaičiuojama, kad tokių karių yra apie 80-90. Kariai privalo ateiti prie valgyklos, tačiau į vidų neina – tokią teisę jie turi.

„Nepykite, bet man svarbi mano gyvybė“, - teigė eilinis Žilvinas Kazlauskas.

Kariai teigia, kad dar bent 6 jų kolegos jaučia panašius simptomus, jie šiuo metu esą yra medicinos punkte. Kariai pasakoja, kad juos neramina ir kareivinių vandens būklė.

Kaip DELFI sakė Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas, oficialiai įvardyti diagnozę medikai galės tik po išsamių tyrimų, kurie yra atliekami. Nuo komentarų, kas galėjo nutikti kariui, medikai susilaiko.