Laiškuose atsargos kariai kviečiami gegužės 5 dieną atvykti į nustatytą regioninį karo prievolės ir komplektavimo poskyrį patikslinti asmeninių duomenų bei pasitikrinti sveikatą.

Karo prievolę administruojantis personalas treniruosis vykdyti įvairias mobilizacijos atveju nustatytas užduotis – į šaukimo punktus kviečiami 2000 – 2012 metais karo tarnybą atlikę ir į atsargą išleisti kariai.

Tokiais patikrinimais kariuomenė siekia suskaičiuoti, kiek rezervo karių atvyktų į šaukimo punktus, esant realiai mobilizacijai.

Pernai tose pačiose pratybose iš pakviestų 3 tūkst. atsargos karių į šaukimo punktus atvyko daugiau nei 1,6 tūkst. rezervistų, dar beveik 300 iš anksto įspėjo, kad dėl pateisinamų priežasčių atvykti negalės.

„Žaibo kirtį“ organizuojančio kariuomenės Jungtinio štabo mobilizacijos skyriaus viršininkas pulkininkas leitenantas Dainius Kazlauskas tikisi, kad šių metų pratybose atsargos karių aktyvumas bus panašus.

„Norėčiau paraginti buvusius karius, kurie gaus šiuos laiškus, iš anksto suderinti datą su savo darbdaviais, kad būtų sudarytos visos galimybės atvykti į Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos poskyrius. Planuojame, kad šaukimo punktuose kariai turės galimybę susipažinti su šiuo metu kariuomenėje naudojama ginkluote ir ekipuote, pabendrauti su buvusiais tarnybos kariais“, – pranešime cituojamas karininkas.

Šiemet taip pat planuojama sveikatos problemų neturinčius atsargos karius kviesti dalyvauti Lietuvos kariuomenės organizuojamuose trijų savaičių trukmės kartotiniuose parengtojo rezervo mokymuose.

Neseniai Lietuvos kariuomenėje buvo įsteigta trečioji Sausumos pajėgų brigada, jos pagrindą sudarys rezervo kariai. Taip kariuomenė sako siekianti taikos metu struktūrą priartinti karo meto struktūrai. Anot kariuomenės vadovybės, taip būtų sumažintas reakcijos laikas į potencialą agresiją.

Per pratybas „Žaibo kirtis 2017“ kariuomenė ir Vidaus reikalų ministerijos padaliniai treniruosis neutralizuoti diversines grupes. Šioje pratybų dalyje rezervistai nedalyvaus.