Profesionalus karys, po 2,5 metų tarnybos nutaręs, kad jau gana gulėti miške ant žolės pliaupiant lietui ir pučiant šaltam vėjui, trečiadienį stojo prieš Panevėžio apylinkės teismą už vengimą atlikti karo tarnybą Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karaliaus Mindaugo husarų batalione Pajuostyje.

O. Juška su kariuomene buvo sudaręs 4 metų sutartį. Jam buvo dar likę tarnauti 1,5 metų, tačiau jaunas vyras nebepanoro tęsti tarnybos.

Kariuomenė nesutiko jo paleisti ir iškėlė baudžiamąją bylą. O. Juška teisiamas už vengimą atlikti tikrąją karo tarnybą dėl to, kad tyčia apgavo kariuomenę – įsidarbino vienoje statybinių medžiagų parduotuvėje salės darbuotoju žinodamas, kad to daryti, kol nepasibaigęs tarnybos laikas, negali.

Įstatymai už vengimą atlikti karo tarnybą numato iki trejų metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau Panevėžio apylinkės teismo prokurorė Justina Vingilytė nesiekia O. Juškos įkišti už grotų. Kaltinamajam ji teismo prašo skirti 753 eurų piniginę baudą.

Savo kaltę pripažįstantis O. Juška tokiai bausmei neprieštarauja, tik teigia, kad demokratinėje valstybėje turėtų būti suteikta galimybė profesionaliam kariui pasitraukti iš kariuomenės, jeigu jis nebenori tęsti tarnybos. Pasak vyro, dabar yra du būdai – specialiai prigerti alkoholio ir būti išmestam arba susirasti ligotą giminaitį ir įforminti jo globą.

„Niekam ne paslaptis – taip vyrai ir daro, tačiau man tai nepriimtina“, – tvirtino jis.

Suprato pasukęs ne tuo keliu

Statybininko profesiją turintis O. Juška į kariuomenę pasiprašė 2012 metų liepą. Jo ketverių metų sutartis turėjo baigtis 2016-ųjų liepą.

Vyras neslepia, kad tarnauti tėvynei ėjo dėl pragmatiškų sumetimų – didesnės nei vidutinė algos. Pasak jo, tokie motyvai į kariuomenę atveda daug jaunuolių.

O. Juška baigė parengiamuosius karių mokymus Rukloje. Sportuojančiam, geros sveikatos vaikinui pirmieji metai kariuomenėje nepasirodė sunkūs. Tenkino ir vadinamasis darbo grafikas – nuo 8 iki 17 val.

Tačiau bėgant laikui kulkosvaidininko padėjėjo pareigas ėjusiam kariui pradėjo nepatikti, kad tarnyboje tenka užtrukti vis ilgiau.

„Jeigu kuris prasikalsdavo, vadai visus užlaikydavo iki 9 valandos vakaro. Prigalvodavo pratybų ir kitų užduočių“, – pasakojo O. Juška.

Šeimą sukūręs jaunas vyras norėjo daugiau laiko praleisti namuose, o būdamas karys privalėjo su kuopa dalyvauti pratybose įvairiose šalies vietose. O. Juška suskaičiavo, kad per metus namuose nebus net 5 mėnesius.

„Kam tokio vyro reikia? Kariai dažnai skiriasi. Tarnyba tiesiog kertasi su šeima“, – tiesiai kalbėjo jis teisme.

O. Juška teigė, kad apskritai įgrisę gulėti ant šaltos žemės miške lyjant lietui. Jis teigė matęs, kad vyresni kariai kenčia dėl sąnarių skausmų, ir nenorėjęs to paties.

Šių metų sausį panevėžietis nuėjo pas bataliono vadus ir nunešė prašymą atleisti jį iš tarnybos.
Tačiau šie esą atsakė, kad negali būti ir kalbos. Pasitraukti iš tarnybos neištarnavus viso sutarto laiko galima tik dėl labai svarbių, nuo kario valios nepriklausančių ir nepašalinamų priežasčių. Pavyzdžiui, pašlijus sveikatai ar sunkiai susirgus artimam žmogui, kurį reikia slaugyti ir globoti, mirus sutuoktiniui ir kt.

Vasario pradžioje O. Juška susirado darbą, bet vadams tai nepasirodė rimta priežastis jį atleisti nuo tolesnės tarnybos. Pasak vyro, buvo pagrasinta kalėjimu, jei mėgins išeiti.

O. Juška teigė išgirdęs ir patarimą – prisigerk ir išmesim. Pasak vyro, tarnauti nebenorintys kariai taip ir daro. Ryte susiverčia „flečkutę“, papučia į alkoholio matuoklį – ir viso gero. Dar kiti susitaria su neįgaliais giminaičiais, tampa jų globėjais ir taip išvengia nemalonumų dėl pasitraukimo iš kariuomenės.

„Aš taip elgtis nenorėjau, man tokie dalykai nepriimtini. Norėjau išeiti gražiai“, – tvirtino jis.
O. Juška pasirinko kitą būdą, kaip nebevalgyti sprangia tapusios kario duonos. Jis su parduotuvės administracija susitarė dėl darbo savaitgaliais, o darbo dienomis važinėjo į tarnybą kariuomenėje. Tuo metu Karo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, vyrui buvo pareikšti įtarimai dėl vengimo atlikti karo tarnybą.

O. Juškos prašymas leisti nutraukti tarnybą buvo nusiųstas krašto apsaugos ministrui. Šis nuo kovo 13 dienos atleido panevėžietį iš tarnybos kariuomenėje paties prašymu.

Teisia už apgavystę

Nepaisant to, O. Juška baudžiamosios bylos neišvengė. Pasak prokurorės, panevėžietis, vengdamas tęsti tarnybą, tyčia apgavo kariuomenę – įsidarbino, nors žinojo, kad profesionalūs kariai negali to daryti.

O. Juška neneigia tai žinojęs. Jis tvirtina, kad neturėjo kito pasirinkimo, kaip ištrūkti iš kariuomenės. Jaunas vyras Lietuvos santvarką kažkodėl lygino su monarchija. Jis piktinosi, kad vieno kario, iš tarnybos pasitraukusio likus 2 mėnesiams iki tarnybos sutarties pabaigos ir kartu su žmona išvykusio dirbti į užsienį, buvo ieškoma net per interpolą.

O. Jušką nemaloniai nustebino neigiama bataliono vadų charakteristika apie jį. Pasak jauno vyro, jeigu būtų buvęs neatsakingas, vengęs atlikti užduotis, vadai nebūtų toleravę tokio elgesio.
Prokurorė kaip lengvinančią aplinkybę traktavo tai, kad jis prisipažino kaltas, gailėjosi. Buvusiam kariui ji siūlė skirti tik piniginę 753 eurų baudą.

Teismas nuosprendį O. Juškai skelbs birželio pabaigoje.