„Aišku, kad iššūkis yra labai didelis, (...) bet kadangi haubica pilnai automatizuota, naudotis ja bus paprasta ir pačio žemiausio lygmens kariams“, - BNS trečiadienį sakė karininkas.

Lietuvos kariuomenės specialistų rengimas darbui su savaeigėmis haubicomis „PzH2000“ prasidės jau šių metų pabaigoje. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje.

Visgi, M.Jonelio teigimu, haubicų priežiūros ir remonto darbai bus sudėtingi dėl didelio kiekio elektronikos įtaisų jose - darbus turės atlikti arba gamintojas, arba jo atstovas.

Majoras sakė, jog Lietuvos kariuomenei vokiečių haubicos yra „žingsnis į priekį keliomis kartomis“, lyginant jas su kariuomenės šiuo metu turima 105 mm kalibro velkama haubica. Jo teigimu, pagrindiniai 155 mm kalibro „PzH2000“ privalumai yra šaudymo greitis ir nuotolis. M.Jonelis tvirtino, kad vokiečių haubica yra „pranašesnė, arba mažiausiai tokio pačio lygmens“ nei Rusijos naudojama sunkioji artilerija.

Vokietijoje, kurioje yra šita technologija išrasta, tai yra brigados lygmens artilerija“, - sakė karininkas.

Jo teigimu, haubicoms karo atveju apsaugoti reikalinga ir priešlėktuvinės gynybos sistemos.

„Kiek žinau iš šaltinių, mes tą trumpo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemą turėsime“, - kalbėjo M.Jonelis.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas yra sakęs, jog Lietuva per kelerius metus turėtų įsigyti tiek trumpojo, tiek vidutinio nuotolio priešlėktuvinės ginkluotės.

Dėl „PzH2000“ ir kitos technikos pirkimo Lietuvos kariuomenė sutartį pasirašė antradienį. Už 16 mln. eurų Lietuva perka 21 savaeigę haubicą, 26 šarvuotas vadovavimo mašinas „M577 V2“ ir šešis evakuacinius tankus „BPZ2“. Visa technika naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

Lietuva planuoja skirti per 40 mln. eurų modernizuoti gaunamą techniką, sumontuoti mūšio valdymo sistemą, ryšių ir vadovavimo priemones, naujosioms haubicoms pritaikyti karinę infrastruktūrą bei apmokyti personalą.

Lietuvos valdžia artimiausiomis savaitėmis turėtų nuspręsti ir dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo, kuris gali tapti didžiausiu sandoriu Lietuvos kariuomenės istorijoje. Tarp favoritų šiame sandoryje taip pat minima vokiška technika - šarvuočiai „Boxer“.

Lietuvos gynybos biudžetas kitąmet turėtų augti 35 proc. iki 574 mln. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (351)