Tokias pataisas registravęs A.Paulauskas pabrėžia, kad daugiau kaip prieš du dešimtmečius skirdama kariškiams ir jų šeimoms tarnybinius butus valstybė garantavo, kad likti juose gyventi galės ir pasibaigus tarnybai.

Teisę likti tarnybiniame bute numatė iki 2001-ųjų galiojusi Civilinio kodekso nuostata. Pagal ją, tarnybinės gyvenamosios patalpos nuomininkas, išėjęs į senatvės pensiją, iškeldinamas galėjo būti tik jam suteikiant kitą gyvenamąją patalpą. Šiai nuostatai netekus galios, o 2012 metais Krašto apsaugos ministerijai atsisakius tarnybinių butų, jie parduodami aukcionuose.

Pagal A.Paulausko projektą, ne mažiau kaip penkerius metus kariuomenėje tarnavę kariai, su kuriais tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomos sutartys buvo sudarytos iki 2001 metų sausio, turėtų teisę privatizuoti butus, jei iki gaudami tarnybinį butą nebuvo jau pasinaudoję galimybe privatizuoti kitas gyvenamąsias patalpas ir šiuo metu neturi nuosavo būsto.

Pagal projektą, būtų galima privatizuoti ir butus, kurie jau perduoti Turto bankui, o pagal šią įstatymo nuostatą privatizuojami butai karių šeimoms atsieitų „jų likutinės vertės, kuria buvo apskaitytos Krašto apsaugos ministerijos sistemos struktūriniuose dariniuose, kaina“.

Seimo komiteto vadovas kartu pažymi, kad Krašto apsaugos ministerija 1996 metais dalį tarnybinių butų lengvatinėmis sąlygomis leido privatizuoti Karinių oro pajėgų karininkams, todėl pagal lygiateisiškumo principą tai turi būti leista padaryti ir kitiems kariškiams.

„Valstybė skirdama kariškiams ir jų šeimoms tarnybinius butus prieš daugiau kaip du dešimtmečius,garantavo, kad pasibaigus tarnybai jie galės likti gyventi. Tačiau šiomis dienomis, buvę ir esami kariai, dėl butų, kuriuose gyvena porą dešimtmečių, priversti kovoti Turto banko organizuojamuose aukcionuose“, – pataisų aiškinamajame rašte sako A.Paulauskas.

Jis pažymi, kad didžioji dalis karių jau yra tokio amžiaus, jog jiems sudėtinga konkuruoti aukcionuose su kitais potencialiais butų pirkėjais, kadangi pradinė butų kaina siekia 40-50 tūkst. eurų. „Dėl to iškyla grėsmė prarasti vienintelį gyvenamąjį būstą, nes minėtos sumos yra gana didelės, o bankai nesuteikia paskolų garbaus amžiaus sulaukusiems asmenims“, – teigia komiteto vadovas.