„Visi nusižengimai, kokius fiksavo Švietimo ir mokslo ministerijos auditas, yra pateikti audito ataskaitoje, bet kaip minėjau, tyrimai dar vyksta, todėl tikrai negalėčiau detaliai pasakyti, kas dar gali paaiškėti ir išlįsti. Bet akivaizdu, kad mokyklos vadovas nėra vien administratorius, tai yra ir švietimo bendruomenės lyderis, pasitikėjimas, mokyklos vadovu irgi yra labai svarbus. Tai čia yra tokios dvi pusės, ir aš manau, kad esant tokiai situacijai, kada mes visi Lietuvoje diskutuojame apie susidariusią padėtį (...), akivaizdu, kad dabartinis vadovas tikrai neturėtų eiti šitų pareigų“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministrė.

Pasak jos, L. Anužienė jai pažadėjo, kad ugdymo įstaigos dalininkų susirinkimas bus sušauktas rugsėjo pradžioje, šiame susirinkime ir turėtų būti svarstomas ministerijos siūlymas atšaukti įstaigos vadovę iš pareigų.

„Vadovė pripažįsta, kad yra atlikta klaidų, detaliai jos pasiaiškinimo turinio – jis yra maždaug 15 lapų – mes tikrai neaptarinėjome. Manau, kad visą pasiaiškinimą su visais pateiktais priedais tikrai pirmiausia turi išnagrinėti teisininkai (...). Jinai žadėjo, kad dalininkų susirinkimas turėtų įvykti rugsėjo pradžioje. Jeigu toks susirinkimas nebūtų sušauktas, mes turime kitas teisines priemones, kad dalininkų susirinkimas įvyktų“, – sakė ministrė.

J. Petrauskeinė taip pat teigė, kad atšaukimas iš pareigų šiuo atveju nebūtų tarnybinė nuobauda.

L. Anužienė po susitikimo su ministre į žurnalistų klausimus atsakyti vengė. Ji tik kelis kartus pakartojo, kad sprendimą dėl atšaukimo priima dalininkai. Didžiausiais įstaigos dalininkas yra Švietimo ir mokslo ministerija.

„Man dabar įgaliota teisė (spręsti), kada bus skirtas dalininkų susirinkimas“, – sakė ji.

Klausiama, aš ministrė neprašė jos tiesiog pasitraukti iš pareigų, L. Anužienė sakė nieko nenorinti komentuoti.

Susitikimo su J. Petrauskiene paprašė pati L. Anužienė. Ministerija, kaip viena iš profesinės mokyklos dalininkių, yra anksčiau yra išsakiusi nuomonę, kad dėl centre nustatytų pažeidimų L.Anužienė turi būti atleista, tačiau moteris ilgą laiką sirgo ir dalininkai laukė jos paaiškinų. Praėjusią savaitę paskelbta, kad direktorė grįžo į darbą.

BNS primena, kad Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuotas auditas mokymo centre nustatė įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo L. Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L. Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis.

Žiniasklaidoje skelbta, kad, be kita ko, centro diplomai būdavo išduoti studentams, kurie realiai jame nesimokė, taip pat portalas 15min.lt kėlė abejones dėl to, kad L. Anužienė galbūt gyvena Europos Sąjungos fondų ar valstybės biudžeto lėšomis suremontuotose patalpose.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras neigia, kad diplomus išduoda neteisėtai, taip pat neigia, kad profesinio mokymo centro turtą L. Anužienė naudoja asmeninėms reikmėms.

Tyrimą dėl Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, prie šio tyrimo prijungti du susiję Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimai, BNS praėjusią savaitę teigė FNTT vadovas Šarūnas Rameikis. Tyrime specialiųjų liudytojų ar įtariamųjų kol kas nėra.

FNTT Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyrius ikiteisminį tyrimą atlieka dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Kaip nurodo FNTT, tyrėjai aiškinasi, kad Kaune rekonstruojant mokymo centro pastatus, esančius Griunvaldo g. 20/22, Gedimino g. 11, Miško g. 15 ir Karaliaus Mindaugo pr. 11, tarp profesinio mokymo centro ir rangovų bei tiekėjų nebuvo susitarta, jog projektuose vykdomų darbų atlikimo ir įrangos tiekimo kainos bus didesnes.

„Rangovų ir tiekėjų nepagrįstai gautos lėšos galimai buvo naudojamos KMPMC direktorės Laimutės Anužienės asmeninio namo, esančio Pajiesio k., Garliavos sen., Kauno r. statybai ir įrengimui bei UAB „Baltasis pegasas“ priklausančio žirgyno maniežo statyboms, kuris veiklą vykdo L. Anužienei ir N. Anužiui priklausančioje privačioje žemės valdoje, esančioje Pajiesio k., Pajiesio kel. 1“, – teigia FNTT.