Marijampolėje vienas daugiabutis – naujausias. Beveik 2 mln. eurų kainavusiame name – 40 socialinių butų. Jų laukia apie tūkstantį marijampoliečių šeimų. Savivaldybė gerinti gyvenimo sąlygas pasiūlė 200 šeimų, išsiuntė joms registruotus laiškus. Tačiau 50 jų grįžo neradę adresatų.

„Iš tų eilių labai sunku prisikviesti mums gyventojus. Matyt, kad gyventojai išvykę į užsienį ir aišku nepasiekia jų tie mūsų laiškai ir tada prisieina iš tos eilės jau toliau vis kviestis, ir tie pirmieji kurie stovi, tie mažai kas ir gavo“, – sakė Marijampolės savivaldybės Finansų ir biudžeto departamento direktorė Gražina Rainienė.

Pasak savivaldybės atstovės, nemažai marijampoliečių gavę žinią apie galimybę apsigyventi naujame būste – nedžiūgavo. Vieni baiminosi didelių sąskaitų už šilumą, kiti pasigedo interneto ar kabelinės televizijos, dar kiti tikino įsikurti neturį pinigų. Dviejų kambarių buto nuoma šiame socialiniame name atsieina 29 eurus, buto nuomininkai turi mokėti ir komunalinius mokesčius.

Sumažinti laukiančiųjų eiles turėtų pakeistas paramos būstui įsigyti ir išsinuomoti įstatymas. Savivaldybės taryba galės patvirtinti griežtesnes tokio būsto suteikimo sąlygas – taip bus stengiamasi išvengti piktnaudžiavimo.

„Šiaip išvykusių asmenų iš eilių kol kas nebraukiam. Bet įstatymas įsigaliojęs nuo sausio 1 dienos mums leis truputį kontroliuoti ir reguliuoti tas eiles. Žmonės privalės kasmet deklaruoti pajamas .Mes gausime priėjimą prie mokesčių inspekcijos duomenų, tikrinsime ir kurie nedeklaravo pajamų galėsime išbraukti iš sąrašo. Iki šiol to nebuvo“, – teigė Marijampolės savivaldybės Turto valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Vilija Šopienė.

„Dar viena tokia naujovė bus – jeigu jis gyvena socialiniame būste ir jo pajamos viršija tas remiamas valstybės pajamas, tada jį paliekame tame socialiniame būste gyventi, bet jis turės mokėti nuomos mokestį rinkos kaina“, – kalbėjo G. Rainienė.

Bus griežtinamos ir socialinio būsto nuomos sąlygos – už nuniokotą butą, vengimą mokėti komunalinius mokesčius, savivaldybės turės teisę nuomininkus iškelti į prastesnius butus. Lietuvoje socialinio būsto laukia apie 30 tūkst. šeimų.