Dar antradienį vykusio partijos „Vieningoji Rusija“ suvažiavimo atgarsiai buvo paviešinti Rusijos žiniasklaidoje. „Novy Kaliningrad“ korespondentas citavo Kaliningrado srities gubernatorių Nikolajų Cukanovą, kuris, liaupsindamas savo partijos pasiekimus ir peikdamas oponentus, pažėrė priekaištų Rusijos kaimynėms.

„Komunistai, liberalai – jie jau buvo valdžioje. Mes galime savo oponentams atsakyti gyvais pavyzdžiais. Tegu tik kaimynai nenusimena. Kas atsitiko Kijeve, Kišiniove?

Kas nutiko Gruzijoje? Kur yra tos šalys? Kur jų valstybingumas? Latvija, Lietuva, Estija, „Pribaltika“ – galima ilgai vardyti tas šalis? Kur jų valstybingumas? Jis išplautas geopolitikos žemėlapyje. Bet tos šalys yra mūsų kaimynės“, – aiškino N. Cukanovas, nors Moldova, kurios sostinės yra Kišiniovas, net nėra Rusijos kaimynė.

„Mes turime iš jų pasiimti viską, kas geriausio. Mes turime įrodyti, kad esame stipri šalis, stiprus regionas ir galima pamokyti, kaip gali gyventi nepriklausoma valstybė, išdidi šalis, su išdidžia tauta, žmonėmis“, – plyšavo gubernatorius.

Po tokio N. Cukanovo pareiškimo Rusijos socialiniuose tinkluose pasipylė pašaipos. Gubernatoriui buvo pasiūlyta palyginti jo paties išvardytų valstybių, ypač Baltijos šalių ekonominę padėtį su Rusijos. Pavyzdžiui, pagal BVP, tenkantį vienam gyventojui, Lietuva lenkia Rusiją 29%.

N. Cukanovas Kaliningrado sričiai vadovauja nuo 2010 metų, po to, kai buvo pakeistas Vladimiro Putino nemalonę užsitraukęs regiono lyderis Georgijus Bosas.

Išbuvęs vos metus savo poste N. Cukanovas susilaukė daugybės priekaištų. 2011 metais šimtai kaliningradiečių pasirašė viešą laišką, V. Putinui, kurio prašyta pašalinti N. Cukanovą iš posto.

Gubernatorius kaltintas į srities vadovybės postus sukišęs savus žmones – draugus ir netgi kriminalinę praeitį turinčius asmenis, kuriems stigo žinių ir profesionalumo naujose pareigose.

Rusijos valdančioji partija nerimsta

N. Cukanovo pareiškimai nuskambėjo beveik tuo pat metu, kai panašiu noru pamokyti Baltijos šalis sublizgėjo kitas proputiniškos partijos „Vieningoji Rusija“ narys Jevgenijus Fiodorovas.

Jevgenijus Fiodorovas

Kalbėdamas apie NATO-Rusijos tarybos lūkesčius, aiškino, kad nieko gero nesitiki. Naudodamas Rusijos politikoje mėgstamą whataboutizmo taktiką, jis nukrypo į kaltinimus Aljansui, kad būtent NATO subombardavo Jugoslaviją, plėtėsi į Rytus, o tokių veiksmų loginė išdava esą yra NATO žygis iki Maskvos.

„Reikia nuo gynybos pereiti prie puolimo. Būtina panaikinti nelegalius sprendimus, susijusius su Sovietų sąjungos likvidavimu ir 1991 metų sienų pažeidimais“, -porino valstybės Dūmos narys, aiškindamas, kad 1991-ųjų sienų atkūrimą esą galima pasiekti teismuose.

Neva tokią pat taktiką naudoja Japonija, siekdama atgauti per karą Sovietų sąjungos užkariautas salas, rusų vadinamas Kurilais. Po tokių sėkmingų teisinių žygių, anot J. Fiodorovo, NATO bus paralyžiuota, o Rusija galės įvesti kariuomenę į Baltijos šalis.