Džiugi diena ir šeimoje, kurioje lankomės – dvi šeštokės dvynukės ir jų mama džiaugiasi, kad namuose po keturių mėnesių pertraukos vėl dega elektros lemputės. To pakako, kad šviesiaplaukės vietoje nenustygstančios dvynukės šią dieną pavadintų pačia geriausia gyvenime. Dar vienas puikus dalykas, kad šį pokytį lėmė žmonių kone per naktį suaukoti pinigai.

„Mergaitės juk nieko be manęs neturi. Žinoma, kad būna sunkių dienų, verkiu... Kartais atrodo, kad nebeištversiu ir eisiu į Nemuną ar po kokiu tiltu. Bet tada... pasižiūriu į vaikus ir toliau gyvenu“, - DELFI sako Jolita.

Tačiau pamažu šeimoje ėmė ryškėti šviesa tunelio pabaigoje. Tiesiogine to žodžio prasme – trečiadienį šeimos bute jau įjungta elektra.

Trijų moterų namai

The best day in my life. Toks užrašas sąsiuvinyje gulinčiame ant stalo pasitinka žengus į trijų moterų namus Aleksote. Vieta graži, tačiau pats šeimos būstas tikrai neprimena apartamentų. Vietos nedaug, remonto čia nebuvo senai. Nėra ir dušo, moterys prausiasi dubeniuose, nesenai įrengtas ir bent kiek padoresnis tualetas. Tačiau vienas dalykas svarbus – akivaizdu, kad alkoholiui šiuose namuose vietos nėra. Namai vargingi, tačiau akivaizdu, kad moterys stengiasi tvarkytis.

Jolita turi tris dukras – vyriausioji 19-etė jau turi kitus namus. Kartu su mama gyvena dvylikametės dvynukės. Viena iš jų serga epilepsija.

„Kai elektra prapuolė, tai vyriausioji ir išėjo. Negali kompiuteriu naudotis. Elektrą už skolas atjungė rugpjūčio viduryje. Kaip gyvename? Su žvakėmis. Juk tamsoje nesėdėsime, vaikams ir pamokas reikia ruošti“, - pasakoja Jolita.

Moteris tikina, kad iš esmės jokių pajamų neturi. Verčiasi šeima padedama kaimynų. Situacija itin suprastėjo, kad praėjusių metų balandį staiga mirė mergaičių tėvas, su kuriuo moteris gyveno 23 metus.

„Iki šiol aš jokių pajamų negaudavau. Už vaikus negaunu, nes tėtis mirė ir nedavė joms savo pavardės. Visos trys mergaitės yra mano pavardę turinčios. Kaip našlaitės jos nesiskaito, nes tėvo pavardės neturi. O dabar įrodyti tai galiu tik DNR pagalba. Klausiau pas advokatą, kad gautų našlaitės pensiją, bet tai reikia įrodyti. Tyrimai daromi Vilniuje, o vienam vaikui tai kainavo 680 Lt. Iš kur man trims vaikams tokią sumą paimti?“, - sako moteris.

Padėtis ėmė keistis, kai šeimoje apsilankė socialinė darbuotoja, kuri tikrino vaikų gyvenimo sąlygas ir paklausė, ko labiausiai reikia. Šeima savo problemas suregistravo internetiniame puslapyje vaikusvajones.lt.

Mergaitės neturėjo žieminių batų. Tada sunkiai besiverčiančiai šeimai ėmėsi padėti Mantas ir Aistė Matukaičiai.

„Gavome ne tik batukus, bet ir striukes nupirko“, - džiaugėsi Jolita. Dabar didžiausia bėda - kiauros sienos. Moteris pati užsikamšo skylėtas sienas popieriais.

Kol kas, kol šalčiai nespaudžia, trijų moterų namuose nėra šalta. Jolita parodo į pečių – sako, kad jis vis dar šiltas.

„Kaimynas kartais parūpina lentgalių, Aistė buvo atvežusi briketų. Kai nieko neturime, ir skudurais pakuriame. Taip ir gyvename“, - sako kaunietė.

Dar vienas teigiamas momentas – moteris pradėjo mokytis virėjos amato, ketina gauti darbą ir kabintis į gyvenimą savo jėgomis.

„Man labai patinka gaminti. Labiausiai mėgstu gaminti troškinius. Mergaitėms labai patinka, kai iškepu vištą orkaitėje“, - sako Jolita. Tam pritaria ir iš gretimo kambario pasigirstantys mergaičių pritariami šūksniai.

Kalėdų stebuklas

„Dvynukės tiesiog papirko“, - šypsosi M. Matukaitis paklaustas, kodėl nusprendė padėti šeimai.

Matukaičių šeimos socialiniame tinkle „užkurta“ akcija rutuliojosi tokiu tempu, kad kone per parą pavyko surinkti sumą, reikalingą šeimos įsiskolinimams padengti.

Vien skola už elektrą buvo apie 600 eurų, o visi įsiskolinimai siekė apie 2,5 tūkst. eurų. Kad tokią sumą pavyks padengti per tokį trumpą laiką nesitikėjo niekas.

„Labai labai nustebome. Kai mums žmonės pasakė, kad atidarė sąskaitą... Kitą dieną sako, kad jau pusę sumos surinkome“, - prisimena Jolita.

„Kai sužinojome, kokio dydžio skolos, tai tikėjomės, kad iki Kalėdų bent pavyks skolas už elektrą padengti“, - sako M. Matukaitis.

Tačiau įvyko kone Matukaičių šeimos rankomis sukurtas Šv. Kalėdų stebuklas – skolos jau padengtos, elektra įjungta, o trijų moterų šeima jau kabinasi į gyvenimą savo jėgomis.