Kalėdos Vilniuje prasidės gruodžio 1-ąją eglutės įžiebimu Katedros aikštėje. Pagrindinė šalies eglė įžiebiama šeštadienį, 17 val.

„Bus įžiebta didžiausia ir aukščiausia Kalėdų eglė Baltijos valstybėse. Svarbu pažymėti, kad mūsų eglutė yra ekologiška, šiuolaikiška, parodanti, kaip mąsto šiuolaikiškas modernus miestas ir jo žmonės: mes nekertame eglių ir nesidžiaugiame, kad kažką nukirtome ir paskui išmetėme. Mūsų eglutė tradiciškai jau keletą metų formuojama iš aliuminio konstrukcijos, o tikros natūralios eglės šakos papuošia patį eglės viršų“, - penktadienį spaudos konferencijoje sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pasak A. Zuoko, jau antri metai eglės apšvietimui bus naudojamos ekologiškos lemputės – eglės girliandos naudos tiek elektros energijos, kiek namuose esantis dulkių siurblys.

Kalėdų senis bendraus po Mišių

Žadama, kad per eglės įžiebimo šventę vaikai ir suaugusieji galės pamatyti pasaulyje dar niekur neregėtą, moderniausiomis technologijomis sukurtą Kalėdų senį. Jis švenčių laikotarpiu gyvens Katedros varpinės bokšte. Įžiebimo renginio metu vaikai galės su seneliu pabendrauti, taip pat dalyvauti jo organizuojamame spontaniškame masiniame šokyje (flashmo'e), į kurį bus įtraukti visi susirinkusieji Katedros aikštėje.

Beje, su virtualiu Kalėdų seneliu penktadienį spaudos konferencijos metu A. Zuokas ir žurnalistai bendravo per „Skype“. Kalėdų senis tikino, kad krizė jau baigėsi ir tai atsispindės dovanose, kurias jis atneš vilniečiams.

„Kalėdų senelis bus įsikūręs Katedros bokšte, gyvos konferencijos su juo vyks visą savaitę kelis kartus per vakarą po šventų Mišių. Vadinasi, bent keturis kartus per vakarą vaikai, tėvai, visi norintys galės ateiti ir su seneliu dalintis savo svajonėmis, šokti, linksmintis, pramogauti ir pamatyti iš tiesų labai retą reiškinį, labai retą kūrinį, kur tradicijos ir modernios technologijos puikiai dera tarpusavyje“, - teigė „Kalėdų sostinėje“ koordinatorė Vilma Balčiūnienė.

Vežios traukinuku, senolius vaišins kava

Gruodžio 25-30 dienomis Pilies gatvėje ir Rotušės aikštėje tam tikromis valandomis įsižiebs „Kalėdų prospektas“, kuris kvies miestiečius ir sostinės svečius ieškoti kalėdinių nuotykių. Be projekcijų ir instaliacijų, šventiniais gardumynais vilios Kalėdų miestelis, įsikūręs prie miesto Rotušės.

Kaip ir pernai, norinčius pamatyti pasipuošusią sostinę, vežios Kalėdų traukinukas. Visiems, kam daugiau nei 7 metai, traukinuko bilietas kainuos 4 Lt. Katedros aikštėje tradiciškai įsikurs Kalėdų prakartėlė. Kalėdų miestelis veiks iki Trijų Karalių (sausio 6 d.), o traukinukas vežios iki stačiatikių Naujų Metų (sausio 13 d.).

Gruodžio 1-ąją su Kalėdų eglute bus įžiebtas ir šventinis miesto gatvių apšvietimas. Taip pat šventiniu laikotarpiu numatomi ir tradicija tapę sostinės renginiai: TV bokšto įžiebimas pirmąją Kalėdų dieną, naujametinis fejerverkas, Trijų Karalių eisena, kasmetė akcija „Lik sveika, Kalėdų eglute“. Kaip ir kasmet, įžiebtas TV bokštas taps aukščiausia pasaulio egle.

Kalėdiniai renginiai nepamirš ir senolių - nuo šio savaitgalio Vilniaus senjorai savaitgaliais 30-yje kavinių ir restoranų galės nemokamai pasivaišinti kava ir arbata.

Savivaldybės teigimu, tokia šventinė programa vienam vilniečiui atsieis 76 ct. Skaičiuojama, kad sostinėje gyvena 555 tūkstančiai žmonių.

PROGRAMA KUR? KADA?
Stebuklingas Kalėdų televizoriusĮspūdingos Kalėdinės TV transliacijos metu Vilniaus pasveikinti atvyks tikri pasakų personažai, o visi norintys taps tos transliacijos dalyviais. Nustebsite pamatę save stebuklingame televizoriuje netikėčiausiose situacijose – to jums tikrai neteko patirti. Projekcijos kūrėjai: GLUKV. Kudirkos aikštė 12 25–30 d.19.00–21.00 val.
Kalėdų Senelio konferencijaPasaulyje analogų neturintis moderniausiomis technologijomis sukurtas Kalėdų Senelis šventiniu laikotarpiu įsikurs Katedros varpinės bokšte. Kasdien nustatytu laiku vaikai ir suaugusieji kviečiami pasidalinti savo svajonėmis, pasilinksminti ir patirti išskirtines emocijas. Projekcijos kūrėjai: PM screenKatedros aikštė 12 25–30 d.konferencijų laikas: 19.30; 19.45; 20.00; 20.15 val.
Kalėdų eglutėTokio dydžio eglutės neturėjo ne tik Vilnius, bet Baltijos šalys. Net už penkiaaukštį namą didesnė konstrukcinė sostinės Kalėdų eglė bus puošta Zarasų miškuose išaugintomis gyvomis eglių šakomis bei moderniomis šviečiančiomis instaliacijomis: burbulais, girliandomis, šviesos elementais. Gigantiška eglė elektros energijos sunaudoja tik tiek, kiek dulkių siurblys ar du arbatinukai: jos naudojama galia – tik 2,8 kW.Eglutę statė ir puošė “Švenčių studija”Katedros aikštė 2012 12 01–2013 01 07
Kalėdų prakartėlėTradicine tapusi ir prieš Piemenėlių mišias įsikurianti Jėzaus gimimą inscenizuojanti Kalėdų prakartėlė tapo Kalėdų simboliu ir neatsiejama miesto šventės dalimi.Katedros aikštė 2012 12 24–2013 01 06
Kepiančių ledinukų parkasMilžiniški įvairių formų spalvingi ledinukai – kaip iš vaikystės. Įspūdingos šviesos instaliacijos ir jų kvapai vilios kiekvieną. K.Sirvydo skveras 2012 12 25–2013 01 07
Kalėdų planetaRotušės aikštėje vilniečių vėl laukia staigmena – čia bus įžiebta Kalėdų planeta. Tai moderni šviesos elementų instaliacija priderinta prie miesto Kalėdų eglutės.Rotušės aikštė 2012 12 01–2013 01 07
Kalėdų miestelisKalėdų kvapas, šiluma ir, svarbiausia, skaniausi kalėdiniai saldumynai miestiečių ir miesto svečių lauks įspūdingame ir jaukiame Kalėdų miestelyje. Nuo tradicinių lietuviškų kepinių - iki Europoje paklausaus lietuviško šokolado, nuo tradicinės lietuviškos virtuvės – iki gurmaniškų saldumynų ir karšto vyno – tikras rojus mažiems ir dideliems smaguriams.Rotušės aikštė 2012 12 25–2013 01 06 Darbo laikas: 12.00 – 21.00 val.
Kalėdų traukinukasPernai didžiulio populiarumo sulaukęs elfų vairuojamas Kalėdų traukinukas ir šiemet bus populiariausia šventinė transporto priemonė. Kaskart traukinukas pajudės nuo Rotušės aikštės ir apsukęs ratą Pilies g., Gedimino prospektu pro Seimą tuo pačiu maršrutu grįš atgal į Rotušės aikštę. Pakeliui keleiviai galės išlipti pasirinktose stotelėse. Visiems, kam daugiau nei 7 metai, traukinuko bilietas kainuos 4 Lt.Rotušės aikštė 2012 12 15–2013 01 13Darbo laikas: 12 15–12 21 d. 15.00–20.00 val. 12 21–01 1310.00 –20.00 val.