Į Prezidentūrą trečiadienio rytą Sh. Peresas atvyko su septynių automobilių palyda. Iš paskos važiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis. Kolonoje du limuzinai buvo pažymėti Izraelio vėliavėlėmis – valstybinė vėliavėlė tvirtinama ant to automobilio, kuriuo važiuoja valstybės vadovas.

Sh. Peresas atvyko ir išvyko "Mercedes", o vėliavėle pažymėta „Audi“ važiavo tuščia. „Audi“ atlieka rezervinio automobilio funkciją.

„Tai yra valstybinis vizitas, jiems galioja tam tikri apsaugos ir protokoliniai reikalavimai. Praktiškai pagal tuos reikalavimus planuojamos apsaugos priemonės, formuojamas kortežas, iš jų ir susideda tai, ką matote. Kada atvyksta didžiųjų valstybių vadovai, tiek jų žvalgybos tarnybos analitikai, tiek mūsų apibendrinę visą gautą informaciją vertina grėsmes. Tam tikrais atvejais smurtinio išpuolio rizikos tikimybė yra didesnė“, – DELFI aiškino Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira.

Dėl to, sako P. Nemira, ir gali atrodyti, kad viešint aukščiausio rango didžiųjų valstybių vadovams, saugumo pajėgos didesnės. Jei tai būtų privatus ar darbo vizitas, palyda ir saugumo priemonės būtų mažesnės.

DELFI žiniomis, didelės, stiprios valstybės, planuodamos vadovų valstybinius vizitus, priimančiosioms valstybėms pateikia konkrečius reikalavimus, kurie apima ne tik protokolą, individualius poreikius bet ir apsaugą. Jei šie reikalavimai nebūtų užtikrinti, į mūsų valstybę svečias nevyktų. Dėl to vizitą rengiantys asmenys derasi dėl kiekvieno punkto.

Pavyzdžiui, gali būti pateiktas reikalavimas, kad kolonoje būtinai būtų rezervinis šarvuotas automobilis. Rezervinis automobilis numatytas tiems atvejams, jei pagrindinis sugestų ar būtų apšaudytas, užpultas, sudaužytas. Tada saugomas asmuo būtų perkeltas į atsarginį.

Oficialių svečių vizitų metu tam tikrais atvejais svečius lydi ir medikai, visada pasiruošę suteikti pagalbą. Tokia tvarka būdinga daugiau grėsmių ir priešų pasaulyje turinčioms valstybėms ar prašant oficialaus svečio valstybių atstovams.

DELFI primena, kad trečiadienio vakarą Prezidentūroje rengiama oficiali vakarienė Izraelio prezidento valstybinio vizito proga.

Ketvirtadienį Lietuvos ir Izraelio prezidentai aplankys Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centrą bei pagerbs Holokausto aukų atminimą Panerių memoriale.
Izraelio prezidentas su valstybiniu vizitu Lietuvoje lankysis dvi dienas.

Vilniuje Sh. Peresas taip pat susitiks su specialiai atostogas nutrauksiančiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, Seimo pirmininku Vydu Gedvilu ir užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Antakalnio kapinėse dalyvaus žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimo ceremonijoje. Rotušėje numatytas Sh. Pereso susitikimas su Lietuvos žydų bendruomene. Rotušėje Vilniaus meras Artūras Zuokas prezidentui įteiks Vilniaus miesto garbės piliečio vardo regalijas.