„IS bando kurti valstybę, struktūras, kurios užtikrintų jos ilgaamžiškumą. Tuo ji labai skiriasi nuo „Al Qaedos“, kuri tiesiog ilgą laiką kliovėsi dotacijomis ir nekalbėjo apie galimybę sukurti kažką panašaus į administracinius vienetus, nuolatinį pajamų šaltinį. IS akivaizdžiai išnaudoja naftą kaip vieną pagrindinių savo kalifato kūrimo šaltinių, nes prekyba nafta generuoja dideles pajamas“, – kalba L. Kojala.

Sirijoje išgaunamos naftos kaina priklauso nuo jos kokybės. Kai kuriose vietovėse išgaunamos naftos kaina yra 20 JAV dolerių už barelį, kitur kaina siekia 45 JAV dolerius už barelį. Skaičiuojama, kad per dieną IS išgauna 1,5 mln. dolerių vertės naftos, rašo „Financial Times“.

„IS pajamos iš naftos sudaro apie 40–50 mln. JAV dolerių per mėnesį. Tai leidžia ne tik lobti IS elitui, bet ir kurti struktūrą, kurioje įdarbinami žmonės, pasikviečiama įvairių specialistų ir iš Europos. Ilgainiui tai užtikrina administracinį funkcionavimą, kuria tam tikrą valstybės iliuziją. Akivaizdu, kad be naftos, kurios yra turtinga okupuota žemė Sirijoje, IS, kaip savo ilgalaikių tikslų siekianti organizacija, būtų gerokai silpnesnė. Vakarai, Amerika stengiasi užkardyti kelią prekybai, kad IS negalėtų išnaudoti tų resursų, tačiau kova nėra tokia sėkminga, kaip norėtųsi“, – teigia RESC analitikas.

Naftos upeliai – ir į NATO

Skaičiuojama, kad maždaug pusė išgautos naftos iškeliauja į Iraką, kitas aplinkines šalis, tarp kurių – Turkija. Likusi dalis panaudojama ir pačioje Sirijoje.

„Yra žinių apie tai, kad ir Sirijoje prieš IS kovojantys žmonės, neturėdami alternatyvų, perka per tarpininkus perduodamą naftą iš IS. Čia atsiranda paradoksas – kovojantieji prieš IS sukilėliai patys ją remia. Taip pat skaičiuojama, kad dalis naftos iškeliauja į Turkiją, nes nepavyksta užtikrinti visiškos sienų kontrolės, ir turkai tai pripažįsta. Nemaža dalis iškeliauja į kitas regiono valstybes. Kovoti prieš tokią decentralizuotą pardavimo sistemą, kur daug netiesioginių veikėjų, yra labai sunku“, – pažymi L. Kojala.

Kaip rašo „Financial Times“, pastaruoju metu IS išgaunamos naftos kiekiai, parduodami kaimyninėse šalyse, sumažėjo. Tačiau taip įvyko ne todėl, kad buvo sustiprinta aplinkinių šalių sienų kontrolė, o dėl kritusios naftos kainos pasaulinėje rinkoje. Dėl šios priežasties kontrabandininkų darbas tapo nepelningas.

Amerikiečių pastangos – bevaisės

Anksčiau ne pačius svarbiausius objektus IS užgrobtoje Sirijos teritorijoje bombardavę amerikiečiai ima suvokti, kad, turėdama pajamų šaltinį, IS tampa vis grėsmingesnė. Todėl stengiasi bombarduoti ir didesnės reikšmės objektus, pastebi L. Kojala.

Linas Kojala
„Stengiamasi, kad reikšmingų objektų atstatymas ilgai užtruktų ir IS negalėtų greitai išnaudoti to potencialo, kurį turi Sirijos žemėje. Tačiau priemonės nėra sėkmingos, nes tenka derintis ir prie kitų niuansų. Bandoma iki galo nesunaikinti gavybos punktų, nes suprantama, kad karas kažkada baigsis, ir tuos gavybos punktus reikės atkurti. Jei nepavyks jų atkurti, natūralu, visos šalies vystymasis sustos“, – kalba pašnekovas.

Antra vertus, pasak L. Kojalos, bandant naikinti naftos objektus, neišvengiama civilių aukų, todėl vengiama didžiulių bombardavimų.

„Norėčiau tikėtis, kad krintanti naftos kaina, didėjanti pasiūla, suintensyvėjęs Vakarų spaudimas padės suvaldyti IS, nes suvokiama, kad kartais laimėti reikia ne bombarduojant priešo karius, o užkertant kelią galimybei pralobti“, – sako L. Kojala.