Pasak pavardės neminėti prašiusio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo, konservatoriams buvo pasiūlyta paremti kandidatą į premjerus Saulių Skvernelį mainais į postus Seimo komitetuose. Teigiama, kad tokį pasiūlymą išsakė valstiečių ir žaliųjų atstovas Povilas Urbšys.

„Mums buvo pasakyta: jeigu pritarsite jo kandidatūrai, gausite viską, ką norite. Mes atsisakėme“, - sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas.

P. Urbšys iš dalies patvirtina buvus tokį pokalbį, bet sako, kad tai nebuvo privaloma sąlyga. Bet Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, jog tokios kalbos gryna nesąmonė.

„Nesąmonė. Aišku, nesąmonė. Šitokių sprendimų, be manęs, niekas negali priimti. O aš niekam nieko nesiūliau“, - sako Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis.

Konservatoriai atsisakė palaikyti S. Skvernelį

Pašnekovas valstiečių žaliųjų pasiūlymą vadina „šantažine pozicija“, kuriai esą negalima pritarti. Konservatorius taip pat pažymi, kad valstiečiai žalieji labai gerai susižaidė su „Tvarka ir teisingumu“ ir Lenkų rinkimų akcija. Pastaroji net nepasiskelbė opozicine frakcija.

„Mes pradėjome juoktis, sakydami, kad tokiam šantažui nepasiduosim. Gerai, sako, tada yra kiti, kurie tą padarys ir gaus tą, ką nori. Už tai „Tvarka ir teisingumas“ gavo ko nori. Kaip ir lenkai, kurie tokie pusiau nėšti – nei opozicija, nei valdanti dauguma. Čia tokia šantažinė pozicija, jie tikri šantažistai“, - sako konservatorių atstovas.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai teigia atsisakę remti S. Skvernelio kandidatūrą, todėl esą Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju, tapo ne konservatorius Antanas Matulas, bet „Tvarkos ir teisingumo“ laikinasis lyderis Remigijus Žemaitaitis.

„Labai gražiai jie susižaidė su valstiečiais. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija pavaduotojo vietą turi vieninteliam komitete. R. Žemaitaitis pasirinko Sveikatos reikalų komitetą, nors anksčiau jis buvo pažadėtas mums, kaip opozicijai. O viskas buvo be ginčų: A. Matulą išmetė ir viskas“, - sakė pašnekovas.

Tiesa, konservatorių atstovė Ingrida Šimonytė vadovaus Audito komitetui. Beje, anksčiau šis postas buvo pažadėtas Lenkų rinkimų akcijai, bet pastarosios partijos šis komitetas nesudomino.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis ir frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, kad oficialiai jokių pasiūlymų dėl S. Skvernelio palaikymo konservatoriai nesulaukė.

Gabrielius Landsbergis
„Oficialaus siūlymo nebuvo. Buvo kažkokios kalbos juokingos, bet jos logikos neturi“, - sako G. Landsbergis, pridurdamas, kad konservatoriai už S. Skvernelį nebalsuos arba balsuos laisvai.

P. Urbšys: siūlymas išsakytas juokais

P. Urbšys teigia, kad konservatoriai norėjo sustiprinti savo pozicijas Seime ir valstiečiai žalieji esą buvo pasiryžę padėti. Tačiau siūlymas mainais remti S. Skvernelį esą buvo išsakytas juoko forma.

„Tose derybose iš konservatorių buvo rodoma didelė iniciatyva dėl savo atstovavimo sustiprinimo komitetuose. Galėjo būti kalba apie tą dalyką, bet tikrai tai nebuvo kažkokios privalomos sąlygos, buvo pasakyta taip tarp kitko“, - teigia P. Urbšys.

Povilas Urbšys
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas pasakoja, kad jie konservatoriams netgi paskyrė komiteto pirmininko pavaduotojo poziciją Teisės ir teisėtvarkos komitete. Ši pozicija atiteko Stasiui Šedbarui. „Nežiūrint į tai konservatorių lyderis pasakė, kad paramos neužtikrina“, - sakė P. Urbšys.

„Taigi tas pokalbis, apie kurį užsimenama, tikrai nebuvo kažkokia privaloma derybinė sąlyga, čia daugiau buvo tarp kitko užsiminta, daugiau kaip pajuokavimas, o ne rimta sąlyga“, -priduria valstietis žaliasis.

Liberalai patyrė skriaudą, bet jų jau atsiprašyta

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad liberalams palaikyti S. Skvernelio mainais į pozicijas Seime niekas nesiūlė.

Eugenijus Gentvilas
Tačiau jis pažymėjo, kad valdantieji pažeidė Seimo Statutą Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo poziciją paskirdami Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovei Ritai Tamašunienei.

Pagal Statutą, vienas pavaduotojo postas šiame komitete privalo priklausyti opozicijai (buvo sutarta dėl liberalo Kęstučio Glavecko kandidatūros), o Lenkų rinkimų akcija nėra pasiskelbusi opozicine frakcija.

Dėl Biudžeto ir finansų komiteto pavaduotojo pareigų Seime kilo nedidelis konfliktas, todėl liberalai paprašė pertraukos iki kito posėdžio. E. Gentvilas teigia, kad valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė jam dėl to skambino ir atsiprašė. Teigiama, kad viskas bus atitaisyta. Panašiai teigia ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Liberalai taip pat siekia, kad Vitalijus Gailius vadovautų Seimo Antikorupcijos komisijai.

Beje, valstietis žaliasis P. Urbšys atkreipia dėmesį, kad liberalai žaidžia nepaisydami konservatorių interesų.

Pasak P. Urbšio, Liberalų sąjūdis, įsikišus Seimo Teisės departamentui, pasieks, kad Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininku taptų K. Glaveckas, bet iš pradžių, jo teigimu, šio posto siekė konservatoriai, kurie į šį komitetą turi delegavę Andrių Kubilių ir Mykolą Majauską.

„Konservatoriai norėjo sustiprinti savo pozicijas Biudžeto ir finansų komitete, bet išėjo atvirkščiai, jie padėjo sustiprinti pozicijas liberalams. Dabar liberalai susitarė su Lenkų rinkimų akcija susikeisti vietomis. Jie užleidžia Lenkų rinkimų akcijai Žmogaus teisių komiteto pirmininko pavaduotojo vietą, o liberalai K. Glavecką stato į Biudžeto ir finansų vicepirmininkus. Tai aiškiai parodo tendenciją: liberalai išnaudoja maksimaliai visas galimybes sustiprinti savo pozicijas dabartiniame Seime aiškiai atsiribodami nuo konservatorių“, - aiškina P. Urbšys.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G. Landsbergis teigia, kad konservatoriai nepretendavo į Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininko vietą: „Gerbiamas P. Urbšys sako netiesą“.

KAIP PASKIRSTYTI SEIMO KOMITETAI:

1. Aplinkos apsaugos komitetas: pirmininkas Kęstutis Mažeika (valstietis), pavaduotojas Simonas Gentvilas (liberalas);

2. Audito komitetas: pirmininkė Ingrida Šimonytė (konservatorė), pavaduotojas Naglis Puteikis (valstietis);

3. Biudžeto ir finansų komitetas: pirmininkas Viktoras Rinkevičius (valstietis), pavaduotojas Andrius Palionis (socialdemokratas), pavaduotojas Kęstutis Glaveckas (liberalas);

4. Ekonomikos komitetas: pirmininkas Virginijus Sinkevičius (valstietis), pavaduotojas Dainius Kreivys (konservatorius);

5. Kaimo reikalų komitetas: pirmininkas Andriejus Stančikas (valstietis), pavaduotojas Kazys Starkevičius (konservatorius);

6. Kultūros komitetas: pirmininkas Ramūnas Karbauskis (valstietis), pavaduotojas Arūnas Gelūnas (liberalas);

7. Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas: pirmininkas Vytautas Bakas (valstietis), pavaduotoja Rasa Juknevičienė (konservatorė);

8. Socialinių reikalų ir darbo komitetas: pirmininkas Algirdas Sysas (socialdemokratas), pavaduotojas Tomas Tomilinas (valstietis);

9. Sveikatos reikalų komitetas: pirmininkė Agnė Širinskienė (valstietė), pavaduotojas Remigijus Žemaitaitis (tvarkietis);

10. Švietimo ir mokslo komitetas: pirmininkas Eugenijus Jovaiša (valstietis), pavaduotojas Mantas Adomėnas (konservatorius);

11. Teisės ir teisėtvarkos komitetas: pirmininkas Julius Sabatauskas (socialdemokratas), pavaduotojas Stasys Šedbaras (konservatorius);

12. Užsienio reikalų komitetas: pirmininkas Juozas Bernatonis (socialdemokratas), pavaduotojas Egidijus Vareikis (valstietis);

13. Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas: pirmininkas Povilas Urbšys (valstietis), pavaduotojas Algis Strelčiūnas (konservatorius);

14. Žmogaus teisių komitetas: pirmininkas Valerijus Simulik (valstietis), pavaduotojo pareigybė turėtų būti skiriama Lenkų rinkimų akcijos atstovui.