Ką reikėjo daryti atakos atveju? Šį ketvirtadienį „Istorijos detektyvų” komanda kartu su rašytoju Herkumi Kunčiumi leisis į kelionę, kurios metu aplankys dar visai neseniai akylai saugotas vietas – sovietines slėptuves ir branduolinių raketų bazes.

Pirmoji kelionės stotelė – Žemaitijos nacionaliniame parke įsikūręs Šaltojo karo muziejus. Šiandien tai vienas svarbesnių regiono turizmo objektų. Tačiau vos prieš penkiasdešimt metų tai buvo tikrų tikriausia raketinė bazė. Plateliuose dislokuotos raketos karo atveju turėjo būti paleistos Norvegijos, Didžiosios Britanijos ir Vakarų Vokietijos kryptimis.

Lydima muziejaus darbuotojų kūrybinė komanda leisis į mirtimi alsuojančią ir 27 metrų gylį siekiančią požeminę bazę. Laimei, šioje bazėje laikytos raketos Vakarų link neiškeliavo, o 1978 metais raketinė bazė buvo panaikinta. Kaip šiandien teigia muziejininkai, apie miškais ir ežerais apsuptą raketinę bazę vargu ar nutuokė net svarbiausi okupacinės valdžios veikėjai.

Rašytojas ir kelionės svečias Herkus Kunčius laidoje prisimins, kad atliekant karinę tarnybą sovietinėje armijoje pačiam neretai tekdavo strateguoti galimus branduolinių raketų paleidimo atvejus. Anuomet ant žemėlapio buvo projektuojamos galimos bombardavimo kryptys.

Tačiau ką daryti, jei branduolinis ginklas būtų paleistas į Sovietų Sąjungą? Galimo pavojaus atvejams buvo kuriami visiškai izoliuoti bunkeriai. Sunku pasakyti, kiek tokių objektų buvo Lietuvos teritorijoje, tačiau entuziastų dėka šiandien galime aplankyti ir autentišką bei šiurpų bunkerį Kaune.

Kadaise ši slėptuvė daugumai žmonių būtų tapusi gyvybę gelbstinčiu prieglobsčiu. Šiandien tai dar viena edukacinė erdvė. Raketų čia neaptiksime, tačiau požeminėje slaptavietėje gausu eksponatų įspėjančių apie tai, kokį siaubą neša branduolinio ginklo panaudojimas. Šiurpūs vaizdai iš slaptavietės skirti tikrai ne kiekvienam žiūrovui!

Ne visos raketinės bazės tapo muziejais. Ironiška, tačiau Rokuose, Kauno rajone, buvusi raketinė bazė šiandien iš tiesų tarnauja Lietuvos ekonomikai. Du dešimtmečius egzistavusi raketinė bazė šiandien radikaliai pakeitė savo paskirtį. Kaip? Atsakymą sužinosite jau greitai.

Kvapą gniaužiančią kelionę su „Istorijos detektyvais” ir rašytoju Herkumi Kunčiumi stebėkite šį ketvirtadienį 21:15val. per LRT televiziją.