Daugelio mūsų įsivaizdavimas apie duonos gamybą apsiriboja matyta viena-dviem nuotraukomis ar trumpu TV siužetu. Vyresnė karta dar prisimena piešinuką iš sovietmečiu milijoniniais tiražais leistos kulinarinės enciklopedijos „Knyga apie skanų ir sveiką maistą“ – ten batonai sukosi spiraliniu kalneliu iš nežinia kur į nežinia kur.
© A.Didžgalvio nuotr.
Lietuvos sostinėje duona, batonai ir bandelės kepami tolimoje V.A.Graičiūno gatvėje, esančioje Aukštuosiuose Paneriuose – ten stovi nauja ir tik pernai pastatyta kepykla, įrengta pagal paskutinį technikos žodį.

Duoną gamina iš tešlos. Ir receptas visai nesudėtingas – miltai, mielės, druska, cukrus, aliejus. Ir tuomet tešla užmaišoma milžiniškame puode, kur pakilusi būna minkoma metalinės „rankos“ ir galiausiai patenka ant kompiuterizuotos kepimo linijos, savotiško konvejerio. Išoriškai jis primena spaustuvę.

Išminkyta tešla aplyginama iš kraštų ir tuomet joje atsiranda skylutės – jas išbado ne ranka, o mašina. Tuomet tešla supjaustoma, dozuojama ir galiausiai tuo pačiu konvejeriu patenka į aukštos temperatūros krosnį ir tenai kepa.

Galų gale iškepusi duona atvėsinama. Kitaip sakant, iš jos atimama, atrodytų, pati geidžiamiausia savybė. Duona sukama tol, kol atvėsta visiškai ir apie krosnį pamiršta galutinai. O tuomet ateina raikymo valanda – keli išgaląsti besisukantys pjūklai akimirksniu duoną paverčia riekelių rinkiniu. Konvejerio „maršruto“ finiše – kiekvieno kepalo pakavimas į maišelius. Vyresni skaitytojai, ko gero, nesunkiai prisimins laikus, kai duonos niekas nepakavo, o tiesiog sugrūsdavo į metalines lentynas transportavimui.

Nūnai laikai pasikeitė – supakuotos duonos tvarkingai sudedamos į tam skirtas raudonas plastmasines dėžutes ir keliauja į sandėlį. O iš jo, sunkvežimiais į parduotuves ir, galiausiai, ant mūsų stalo.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (76)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (9)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (920)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (4)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (272)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos?

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (31)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Vėžio pacientams viena klaida mirties riziką padidina net 2,5 karto (13)

Vėžys – sunki liga, kuriai įveikti reikia daug jėgų ir stiprybės. Chemoterapija , kurią...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (7)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...

Po „2 Barai“ išlikimo kovos projektą paliko net trys dalyviai, du sugrįžo svečio teisėmis

Sekmadienio vakarą pajūryje vyko tiesioginis vasaros projekto „2 Barai“ ketvirtfinalis, po...