Nuo sausio 1 d. Lenkijoje nustatytas minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) yra 2 tūkst. zlotų (maždaug 453 Eur). Palyginti su praėjusiais metais, šis dydis pakilo 8,1 proc. arba 150 zlotų, praneša šios šalies Šeimos, darbo ir socialinės politikos ministerija.

Primename, kad šiuo metu Lietuvoje MMA yra 380 Eur. Tiesa, daugiau kaip 250 tūkst. dirbančių lietuvių tokios sumos per mėnesį neuždirba.

Be to, nuo metų pradžios Lenkijoje nustatomas 13 zlotų (beveik 3 Eur) minimalus valandinis atlyginimas. Jis bus taikomas ne tik dirbantiems pagal darbo sutartis, bet ir vykdantiems individualią veiklą, sudariusiems paslaugų sutartis ir visais kitais atvejais, kai samdomas darbuotojas.

Nuo kovo 1 d. mažiausia senatvės, taip pat netekto darbingumo pensija Lenkijoje sudarys pusę minimalios algos ir bus 1 tūkst. zlotų (227 Eur). Siekiant įgyvendinti universalios pensijos modelį panašiu dydžiu bus didinamos ir kitų rūšių pensijos, pavyzdžiui, mokamos ūkininkams.

Lietuvoje nėra tokio dydžio, kaip minimali pensija. Neturintys reikiamo socialinio draudimo stažo gyventojai turi teisę į socialinę pašalpą. Beje, vidutinė senatvės pensija mūsų šalyje yra 255 Eur, taigi tik 23 Eur didesnė už mažiausią lenkišką.

Jau anksčiau nauja kaimyninės šalies valdžia atšaukė pirmtakų sprendimą didinti pensinį amžių iki 67 metų. Jis grąžintas į 65 metus vyrams ir 60 metų moterims.

Kaimyninėje šalyje taip pat bus tęsiama programa „Šeima 500 plius“. Įgyvendinant ją, už antrą ir kiekvieną kitą vaiką mokama 500 zlotų (apie 113 Eur) mėnesinė išmoka.

Šeimos, darbo ir socialinės politikos ministerijos duomenimis, šios išmokos mokamos už 55 proc. arba 3,8 mln. vaikų. Šioms reikmėms išleista 15,1 mlrd. zlotų (3,42 mlrd. Eur).