"Nors oficiali rinkimų kampanija pagal įstatymus prasidės tik rugsėjo 8 dieną, po visą šalį jau keletą mėnesių važinėja LDDP bei socialdemokratinės koalicijos lyderiai, ne pirmą savaitę Lietuvos keliais rieda agitacinis Naujosios sąjungos autobusas, kur ne kur miestuose išdygo Nuosaikiųjų konservatorių plakatai," sakoma penktadienį išplatintame A. Medalinsko pareiškime.

Pasak jo, šių ir kai kurių kitų politinių jėgų atstovai, pradėdami rinkimų kampaniją daug anksčiau nei jų politiniai oponentai, pasinaudojo rinkimų įstatymo netobulumais.

Rinkimų įstatymas nedraudžia rinkiminės agitacijos vykdyti iki oficialios rinkimų kampanijos paskelbimo pradžios. Oficiali rinkimų kampanija skelbiama iki rinkimų likus vienam mėnesiui.

"Politikai savo elgesiu demonstruoja tai, ką seniai suprato nemaža dalis Lietuvos gyventojų: mūsų šalyje išlošia tas, kas pasinaudoja įstatymų spragomis", sakoma pareiškime.

Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas nesutinka su tokiu vertinimu.

Tai, jog įstatymas nedraudžia vykdyti rinkiminės agitacijos prieš paskelbiant oficialią rinkimų agitacijos pradžią, VRK pirmininko nuomone, yra ne įstatymo trūkumas, o privalumas.

"Būtų nelogiška įvesti tokį draudimą. Net jei jis egzistuotų, jo nebūtų galima įgyvendinti", BNS sakė Z. Vaigauskas. Kaip pavyzdį, jis nurodė Rusiją, kurioje toks draudimas egzistuoja, tačiau praktiškai jo niekas nesilaiko. "Rusijos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas gali tik viešai pagrūmoti", pažymėjo Z. Vaigauskas.

Liberalą A. Medalinską ypač papiktino tai, jog kai kurių partijų lyderiai nusprendė išsikelti savo kandidatūras vienmandatėse apygardose vien tam, kad galėtų rinkti parašus ir agituoti už save. A. Medalinsko duomenimis, po butus rinkdami parašus vaikšto ne tik save išsikėlę kandidatai, bet ir partijų atstovai.

A. Medalinskas ragina savo kolegas elgtis sąžiningai ir susilaikyti nuo tokių veiksmų iki rugsėjo 8 dienos. Jo nuomone, paskelbdama oficialią rinkimų kampanijos pradžią, "valdžia tarsi suteikia politikams ir jų pagalbininkams teisę belstis į žmonių butus, trikdyti jų asmeninį gyvenimą".

Pareiškime A . Medalinskas kviečia politikus susilaikyti nuo pagundos brautis į privatų žmonių gyvenimą.

Seimo rinkimai į vyks spalio 8 dieną.