Vilniaus miesto savivaldybės taryba dėl to galutinai turės apsispręsti trečiadienio tarybos posėdyje.

Atsisakyti ligoninių sujungimo siūloma dėl to, kad šis klausimas įstrigęs teismuose ir tai trukdo įstaigoms gauti europinę paramą, BNS sakė savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Gintaras Žandaravičius.

„Šis klausimas nebeteko prasmės, nes esame paskendę teismuose, klausimas perduotas kitos kompetencijos teismui. Kiek šnekėjome su teisininkais, teismo procesai gali užsitęsti iki metų. Įkalbėjau politikus, kad geriau atsisakyti reorganizavimo ir įstaigoms leisti normaliai dirbti“, - sakė jis.

Pernai liepą priimtą tarybos sprendimą teismui apskundė Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys. Šiuo metu Vilniaus apygardos administracinis teismas nagrinėja bylą iš esmės, šis teismas taip pat perdavęs žemesnės instancijos teismui dar vieną apskrities atstovo skundą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, draudžiančių vykdyti reorganizaciją iki galutinai bus išnagrinėta byla, taikymo.

Pats A. Skaistys BNS patvirtino, kad tarybai atšaukus gydymo įstaigų reorganizaciją, atsiims abu skundus.

„Jei Vilniaus savivaldybės taryba priims sprendimą ir jis įsigalios, tai mes (...) atsiimsime abi bylas iš visur, nes nebelieka ginčo dalyko“, - sakė A.Skaistys

Šiuo metu teismai nagrinėja ir buvusio ligoninės vadovo Henriko Ulevičiaus skundą dėl jo atleidimo. Jį taryba iš pareigų atleido pernai rugsėjį, nurodydama, kad direktorius pažeidė savivaldybės teisės aktus. Pats H. Ulevičius tikino buvęs atleistas, nes priešinosi ligoninių sujungimui. Vilniaus apylinkės teismas šių metų vasarį panaikino H.Ulevičiui skirtas nuobaudas - papeikimą, ir atleidimą iš darbo bei priteisė 17,3 tūkst. litų nuostolių atlyginimo už priverstines pravaikštas, tačiau į pareigas jo negrąžino. Šį sprendimą H.Ulevičius yra apskundęs aukštesnės instancijos teismui.

Pernai Vilniaus klinikinės ligoninės profesinė sąjunga kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), prašydama perimti ligoninės valdymą iš savivaldybės - tokiai idėjai pritarė tuometinis ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, pavedęs SAM išsiaiškinti tokias galimybes.

Už ligoninių sujungimą pernai pasisakė kadenciją baigiančio mero Artūro Zuoko bendražygiai taryboje ir dalis valdančiojoje koalicijoje Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovų. Valdantieji socialdemokratai sprendimui nepritarė. H. Ulevičius BNS patvirtino, jog yra socialdemokratų partijos narys.