Toje pažymoje neva minima, jog trys Seimo nariai, socialdemokratai J. Sabatauskas, Bronius Bradauskas ir „darbietis“ Vytautas Gapšys, šių metų birželio mėnesį Kaišiadoryse aptarinėjo generalinio prokuroro skyrimo aplinkybes.

„Kur J. Sabatauskas? Gal jau prezidentūroje?“ – juokaudami kolegos parlamentarai klausinėjo vienas kito ir ryte, ir jau gerokai po pietų.

Vizito pas prezidentę J. Sabatauskas trečiadienį pasiprašė pats. Pasak jo, jam buvo pažadėta, jog bus pranešta, kada prezidentė jį priims.

„Norėčiau pats su prezidente pasiaiškinti situaciją“, – teigė J. Sabatauskas, ketvirtadienį laukdamas žinių iš prezidentūros, kada gi D. Grybauskaitė turėtų laiko su juo susitikti.

Sušaukė partijos valdybos posėdį

„Būtų labai keista, jei prezidentė nepriimtų Seimo nario. Tikimės, kad priims. Geriau kalbėtis tiesiogiai, o ne per žiniasklaidą. O, jeigu nepriims, vadinasi, neturi ką pasakyti“, – po socialdemokratų valdybos posėdžio kalbėjo Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Kaip galima būtų įvertinti faktą, kad trečiadienį po susitikimo su Seimo vadove „darbiete“ Loreta Graužiniene visų specialiųjų tarnybų vadovai ir atstovai patvirtino, jog jokių pažymų, kuriose būtų minimi J. Sabatauskas, V. Gapšys ir B. Bardauskas, nėra rengę? Be to, buvo pažadėta, kad įstatymų nustatyta tvarka ši informacija Seimo vadovei bus pateikta ir raštu.

„Labai įdomu. Tuomet kyla klausimas, iš kur tos pažymos atsiranda?“ – svarstė G. Kirkilas.

Pasak jo, pažymos, kurios teikiamos prezidentui, premjerui ir Seimo vadovui, gali būti tik iš vieno šaltinio. Visa kita – išgalvoti dalykai.

„Kai buvau premjeru, visas pažymas gaudavau tik iš specialiųjų tarnybų. Jose būdavo pateikta apibendrinta medžiaga, tačiau niekas jokių pažymų specialiai neprašydavo. Man į galvą neateidavo prašyti pažymų apie kažkokius konkrečius asmenis. Visada laikiausi prezidentų Algirdo Brazausko ir Valdo Adamkaus tradicijų“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Jis taip pat priminė, jog buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas buvo pasiūlęs, kad šalies vadovams būtų teikiama apibendrinta informacija, o ne kažkokios pažymos.

Ką darė Kaišiadoryse?

Apie susitikimą Kaišiadoryse teigia nieko nežinantys ir kiti paslaptingoje pažymoje neva minimi Seimo nariai.

„Kaišiadoryse paskutinį kartą buvau daugiau nei prieš mėnesį, o, kai birželį Seime buvo svarstoma Kauno apygardos teismo vadovo Nerijaus Meilučio kandidatūra į generalinio prokuroro postą, nebuvau ir su niekuo apie tai nekalbėjau. Nežinau, iš kur ta informacija atsirado“, – komentavo B. Bradauskas.

Paklaustas, ką ketina daryti ir kaip ginsis, B. Bradauskas teigė neketinąs nieko daryti. Anot jo, neverta nervintis dėl tokių niekų.

V. Gapšys taip pat neigė buvęs Kaišiadoryse su J. Sabatausku ir B. Bradausku.

Prezidentė susitiks su visu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiks ne tik su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininku Juliumi Sabatausku, bet ir su visais komiteto nariais.

Kaip Eltą informavo Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė, susitikimo laikas dar derinamas.

J. Sabatauskas su Prezidente nori aptarti spaudoje pasirodžiusią informaciją apie jį galimai kompromituojančią teisėsaugos surinktą medžiagą.

„Aš vakar (trečiadienį. – ELTA) kreipiausi į Prezidentės patarėjų korpusą, prašydamas, kad mane priimtų susitikimui“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos metu Seime kalbėjo J. Sabatauskas.

Po lapkričio 3 d. Seimo valdybos ir Prezidentės susitikimo aptarti Generalinės prokuratūros ateities viešojoje erdvėje pasklido nepatvirtinta informacija, kad šalies vadovė turi medžiagos, kad teisėjai bandė paveikti politikus, tarp jų ir J. Sabatauską, ieškant Generalinės prokuratūros vadovo.

Informaciją apie galimus bandymus daryti įtaką generalinio prokuroro skyrimui Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei paneigė Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos bei Policijos departamento vadovai.