Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė sako, kad artimiausiu metu bus labai šilta. Daugelyje rajonų temperatūra dienomis šoktelės per 20 laipsnių. Iki gružės 13 d. numatomi šilti orai, lietaus numatoma nedaug, jo gali pasitaikyti po 10 d.

„Labai retai būna, kad sušilo ir oras bus pastovus 3-4 mėnesius. Taip nebūna, tačiau savaitę, 10 dienų, pasidžiaukime“, – į klausimą, ar šiluma jau nebepabėgs, atsakė sinoptikė.

Mūsų klimatas toks, kad sodams ar ievoms žydint sulaukiama vėsesnių orų sugrįžimo. Kol kas, sako V. Ralienė, prognozės šalnų nerodo.

O kada Lietuvoje laukti vasaros?

„Pagal vidutinius daugiamečius terminus, vasara Lietuvoje prasideda birželio 4 d. Anksčiausiai tai įvyksta rytinėje centrinėje šalies dalyje. Vėliausiai ji atkeliauja į Žemaičių aukštumas ir į pajūrį. Vidutinės paros temperatūros perkopimas per 15 laipsnių pajūryje įvyksta tik birželio pabaigoje, per Jonines“, – aiškina V. Ralienė.

Meteorologinė vasara, kada vidutinė paros temperatūra viršija 15 laipsnių, Lietuvoje labai neilga, tetrunka 85-89 dienas. Mat jau paskutinėmis rugpjūčio dienomis, rugsėjo pradžioje ji vėl tampa šiek tiek žemesnė nei 15 laipsnių.

Tai, pastebi sinoptikė, tik vidutiniai daugiamečiai terminai ir kiekvienais metais gali būti truputį kitaip.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad gegužės mėnesio vidutinė temperatūra bus artima vidutinei daugiametei (1981–2010 m. klimato norma 12,4 °C). Kritulių kiekis prognozuojamas truputį mažesnis už daugiametį vidurkį (1981–2010 m. klimato norma 54 mm).

Artimiausių dienų prognozė:

Trečiadienį vyraus panaši temperatūra, o dangumi vėl plauks debesys. Pasisuks šiaurės vakarų vėjas. Vilniaus ir Kauno apylinkėse, naktį ir ryte, vyraus mažas debesuotumas. Termometrai fiksuos 8–11 laipsnių. Dienos metu numatomas nedidelis lietus, oras sušils iki 17 laipsnių. Šiauliuose, pirmoje paros pusėje, bus apie 6–9 laipsnius šilumos. Įdienojus debesys purtysis lietumi, temperatūra kils iki 17 laipsnių. Pajūryje didžiąją paros dalį numatomas giedras dangus. Naktį ir ryte bus apie 8–12 laipsnių. Dieną trumpai palis ir danguje vėl nušvis saulė, temperatūra sieks 14 laipsnių.

Ketvirtadienį vietomis vyraus debesuotumas, tačiau lietaus tikimybė bus menka. Vilniuje ir Kaune, pirmoje paros pusėje, bus apie 9–13 laipsnių šilumos, numatomi nedideli debesys. Įdienojus oras sušils iki 17 laipsnių, vyraus saulėtas dangus. Šiauliuose, naktį ir ryte, bus giedra. Tuo metu temperatūra svyruos tarp 9–12 laipsnių. Dieną dangus apsiniauks, bus apie 17 laipsnių šilumos. Pajūryje, naktį ir ryte, termometrai fiksuos 8–11 laipsnių. Dienos metu krapnos lietus, oras šils iki 15 laipsnių.

Penktadienį oras sušils labiau. Daugelyje rajonų pirmoji paros pusė bus giedra, o įdienojus atplauks debesys. Kritulių nenumatoma. Vilniuje ir Kaune, nakties ir ryto metu, bus apie 10–12 laipsnių šilumos. Numatomas giedras dangus. Įdienojus temperatūra sieks 18 laipsnių, saulę paslėps debesys. Šiauliuose, pirmoje paros pusėje, temperatūra svyruos tarp 8–11 laipsnių. Įdienojus dangus apsiniauks, oras šils iki 18 laipsnių. Pajūryje pirmoji paros pusė numatoma giedra. Temperatūra sieks 8–10 laipsnių šilumos. Dieną dangumi plauks nedideli debesys, bus apie 15 laipsnių.

Remiantis www.gismeteo.lt orų prognozėmis , savaitgalio orai bus dar šiltesni, numatomas permainingas debesuotumas.