Pradės šilti tik birželio pabaigoje

Kaip DELFI pasakojo orų prognozių portalo gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius, nors gegužė šiemet pateikė daug siurprizų ir vasariškų dienų, primenančių vidurvasarį, birželis nusimato kiek vėsesnis.

„Orai ir toliau išliks vėsesni, naktimis dažnai temperatūra nukris žemiau 10 laipsnių šilumos, dienomis retai perkops per 20 laipsnių šilumos. Saulė su debesimis intensyviai keisis vietomis, lietaus taip pat dažnai sulauksime. Kaip ir įprasta mūsų platumoje birželį, tradiciškai atšilimo ir karštesnių orų sulauksime tik po Joninių, o pajūryje numatomas atšilimas tik liepos pradžioje.  Todėl karštų orų mėgėjams reikės būti kantriems ir laukti atšilimo liepą. Tiesa, dar galima viltis, kad ilgalaikės prognozės nepasitvirtins“, - sakė pašnekovas.

Pasak jo, planuojantis atostogas ar kitą veiklą, susijusią su orais, šiuo metu galima atsižvelgti tik į daugiametes orų tendencijas. Jos rodo, kad lietingesnis sezonas paprastai tęsiasi iki Joninių, o nuo Mindauginių iki Žolinių paprastai būna šiltesnių orų laikotarpis.

Tuo tarpu Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, birželio mėnesio vidutinė temperatūra numatoma 1 laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę, kritulių kiekis – truputį didesnis nei daugiametis vidurkis.

Pagal keturių savaičių vidutinės temperatūros duomenis, kurie skelbiami meteo.lt, iki Joninių temperatūra bus mažesnė už vidutinę daugiametę ir sieks tik apie 13 laipsnių (sudėjus nakties ir dienos temperatūras), o maždaug nuo birželio 23 d. jau bus pora laipsnių šilčiau. Birželio pabaigoje prognozuojama vidutinė temperatūra – apie 16 laipsnių.

Ką Lietuvai prognozavo amerikiečiai

Amerikos nacionalinis atmosferos ir vandenynų departamentas anksčiau taip pat prognozavo, kad birželis bus truputį šiltesnis nei paprastai.

„Vidutiniškai birželio mėnesį Lietuvoje temperatūra būna 15-16 laipsnių (šiemet ji prognozuojama vienu laipsniu didesnė), liepą – 17-19, rugpjūtį – 16-18 laipsnių. Tačiau šis temperatūros vidurkis slepia labai daug dalykų. Tarkime, jei panagrinėtume pastarąsias dvi savaites, praėjusią buvo 28 laipsniai, o šią savaitę temperatūra nukris iki 13. Išvedę vidurkį gautume visai normalią 16-17 laipsnių temperatūrą, tačiau už šio vidurkio slypi ir labai aukšta, ir labai žema temperatūra. Taigi ir vasarą turbūt bus visko – ir trumpų karščių, ir šaltesnių laikotarpių, tačiau nepadidėjusi vidutinė temperatūra rodo, kad nebus karšta visą mėnesį. Juk taip pat buvo su geguže – turėjome labai didelius svyravimus. Mėnesio pradžia buvo labai šalta, po to buvo labai karšta, dabar vėl bus šalčiau. Tačiau išvedę vėlgi gautume visai normalų vidurkį.

Kalbant apie kritulių prognozę, gali būti daugiau skirtumų. Birželį kritulių, panašu, bus norma, o liepos mėnesį jų žadama gerokai mažiau. Taigi nors liepa nebus išskirtinė temperatūros atžvilgiu, kritulių gali pritrūkti, todėl tikėtina, kad bus sausringų laikotarpių. Rugpjūtį kritulių taip pat turėtų būti kaip įprastai – mažiau jų žadama tik Lenkijai ir Kaliningradui, tuo tarpu Lietuva į šią zoną tarsi ir nepatenka“, - komentavo šią prognozę Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)