„Pirmasis posėdis planuojamas pačioje balandžio pabaigoje“, - BNS sakė Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė Rita Kuncevičienė.

Pasak jos, senoji taryba, kuri nusprendė palikti skulptūrų teisinę apsaugą, darbą baigė pirmadienį, naujoji bus sudaroma įvykdžius viešųjų pirkimų procedūras.

Kultūros paveldo departamento atstovės teigimu, į tarybą pretenduojantys specialistai privalės turėti arba mokslinį laipsnį, arba aukščiausią paveldosaugos eksperto kategoriją.

Anot R.Kuncevičienės, vertinimo tarybos sudėtis turėtų būti nauja.

„Visur reikalingi pokyčiai, o kadangi vadinama senoji taryba yra atidirbusi dvi kadencijas po ketverius metus, iš viso aštuonerius metus, tai mes norėtumėme matyti naujos sudėties vertinimo tarybą“, - sakė specialistė.

Ji teigė kol kas negalinti įvardyti, kada taryba gali grįžti prieš Žaliojo tilto skulptūrų klausimo, bet patikino, kad „bendra nuostata nėra pasikeitusi, tas klausimas bus svarstomas“.

Darbą baigusi Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba, kuri sprendžia dėl kultūros objektų teisinės apsaugos panaikinimo ir jos suteikimo, vasarį nusprendė neišbraukti Žaliojo tilto skulptūrų iš Kultūros vertybių registro. Taip kol kas Vilniaus valdžiai buvo užverta galimybė skulptūras nuo tilto nuimti ir jų nebegrąžinti.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai neseniai patvirtino, kad skulptūros gali kelti grėsmę pėsčiųjų saugumui, nes yra avarinės būklės.

Iš viso Lietuvoje veikia penkios Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos. Trys jų nagrinėja įvairius klausimus, viena jų veikia Kaune, dar dvi sprendžia specializuotus klausimus - vienoje dirba archeologijos ekspertai, kitoje - istorikai. Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos veikia nepriklausomai, jų sudėtį tvirtina Kultūros paveldo departamentas.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantys už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.

Išrinktasis Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasisako už skulptūrų nukėlimą.