Komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius žurnalistams sakė, kad toks sprendimas priimtas, nes minėtų politikų veiksmai nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo, tačiau galėjo pažeisti politinę etiką.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, - teigė R.Valentukevičius.

K. Trečiokas lieka dirbti

"Tvarkietis" Kęstutis Trečiokas lieka toliau dirbti aplinkos ministru. Tokią galutinę savo poziciją išsakė Premjeras Algirdas Butkevičius po to, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paskelbė nepradėsianti tyrimo dėl K. Trečioko.

"Teisininkai, tiek nepriklausomi, tiek Vyriausybės kanceliarijos, buvo pateikę išvadas, kuriose buvo aiškiai pabrėžę, kad jokių teisinių pažeidimų nėra.

Džiaugiuosi, kad VTEK dabar pateikė savo išvadą, kad nėra privačių ir viešų interesų pažeidimų. Tokiu atveju praktiškai ir teoriškai aplinkos ministras lieka toliau dirbti", - sakė A. Butkevičius.

VTEK: nesuponavo mums viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimų

VTEK vertino prokurorų medžiagą iš ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo.

Nors paviešintoje to tyrimo medžiagoje figūravo ir kiti Vyriausybės nariai, VTEK nevertino ir jų elgesio.

„Jų epizodinis dalyvavimas visiškai nesuponavo mums viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimų“, - sakė R.Valentukevičius.

Kauno apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą ir aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Kadangi nenustatyta baudžiamojo nusikaltimo požymių, tyrimas nutrauktas. Surinktą medžiagą prokuratūra nutarė perduoti įvertinti VTEK.

Šioje medžiagoje be K.Trečioko ir R.Malinausko figūravo Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, premjeras Algirdas Butkevičius, ūkio ministras Evaldas Gustas.

Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas R.Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pareiškė, kad po VTEK išvados spręs, ar aplinkos ministras toliau gali eiti pareigas.

Pats aplinkos ministras taip pat teigė atsistatydinsiąs, jeigu etikos sargų išvada jam bus nepalanki.

Seimo opozicija yra pradėjusi interpeliacijos aplinkos ministrui procedūrą.