Prieš Velykas Seimas išklausė ministro atsakymus ir sudarė redakcinę komisiją, kuri 7 balsais prieš 4 pasiūlė pritarti K. Trečioko atsakymams. Pagal procedūras, komisijos sprendimą turėjo patvirtinti arba atmesti visas Seimas.

Kai Seimas pritaria ministro atsakymams, interpeliacijos procedūra pasibaigia, kai nepritaria – ministrui susiklosto labai nepalanki situacija: rengiamas slaptas balsavimas.

Šįkart K. Trečiokui nuskilo: Seimas pritarė jo atsakymams, todėl slaptas balsavimas nebus rengiamas. Už ministro atsakymus balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 47 parlamentarai ir 4 politikai susilaikė.

Interpeliaciją ministrui pasirašė politikai iš opozicinių Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų. Pretekstas – aplinkos ministro K. Trečioko galimas melas Seimo Antikorupcijos komisijai, nors pastaroji tuo metu vykdė parlamentinės tyrimo komisijos funkcijas: tai reiškia, kad netiesos sakymas tokiai komisijai gali užtraukti sankcijas.

Konservatorius Kęstutis Masiulis teigia, kad K. Trečioko melas būtų akivaizdus net 3-4 metų vaikui. Jis pacitavo 2016 m. vasario 3 d. Antikorupcijos komisijos posėdį, fiksuotą stenogramoje.

„K. Trečiokas sako: man asmeniškai nei meras, nei premjeras jokio poveikio nedarė ir neklausė, neragino šio sprendimo priimti", - aplinkos ministrą cituoja K. Masiulis.

„39 minutę K. Trečiokas vėl sako: tikrai, jokio poveikio priimant šį sprendimą nebuvo, bent man. 43 minutė, pirmininkas Vitalijus Gailius: ministre, o apie nutarimo rengimą ir teikimą Vyriausybei jūs kalbėjome su Druskininkų meru? Ministras K. Trečiokas: ne", - toliau teksto suvokimo niuansus ir jų trūkumus valdančiojoje koalicijoje aiškino K. Masiulis.

Vadinamojoje Vijūnėlės dvaro istorijoje, kurią atskleidė DELFI žurnalistė Vilma Danauskienė, labai aktyviai veikė Druskininkų meras R. Malinauskas, pirmadienį pasitraukęs iš Lietuvos socialdemokratų partijos. Beje, konservatorius Paulius Saudargas klausė, kodėl R. Malinauskas pasitraukė iš partijos ar jo buvo paprašyta tai padaryti, jeigu Vijūnėlės istorijoje viskas taip puiku.

DELFI jau rašė, kad socialdemokratai prieš rinkimus spaudė R. Malinauską stabdyti narystę partijoje, bet šis nutarė trenkti durimis ir išėjo iš partijos.

P. Saudargas taip pat atkreipė dėmesį, kad po publikacijų būtent ši žurnalistė netikėtai sulaukė Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų patikrinimų, nors jokių pažeidimų rasti nesugebėjo.

Paulius Saudargas

„Gerbiamas ministre, ar jūs žinote, kad pas ją dabar intensyviai pradėjo lankytis Aplinkos ministerijos pavaldžios struktūros ir tikrinti, ar ji ką nors nelegaliai stato, gal pas ją su žeme ar tvenkiniu kas nors netvarkoje. Ir jokių pažeidimų nerado, viskas tvarkinga. Bet kažkodėl toks sutapimas: kai prasidėjo interpeliacija, pas šią žurnalistę ėmė lankytis principingi Aplinkos ministerijos pareigūnai. Tai yra rimta, tai rimtas klausimas, į kurį tikiuosi kas nors šiandien šioje Seimo salėje atsakys. Tai yra persekiojimas, žurnalistų persekiojimas už savo dirbamą darbą", - teigė P. Saudargas.

Kaip žinoma, 600 kvardatinių metrų ploto Vijūnėlės dvaras iškilo Druskininkų centre ir priklauso R. Malinausko gerai pažįstamam verslininkui Žilvinui Poviloniui, tačiau R. Malinauskas dėjo didžiules pastangas, kad pastatas būtų įteisintas. Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdė tyrimą dėl Vijūnėlės dvaro, tačiau nerado nusikaltimo požymių – nutraukus tyrimą buvo paviešinti politikų pokalbiai.

Iš Druskininkų mero pokalbių su ūkio ministru Evaldu Gustu, aplinkos ministru K. Trečioku, Vyriausybės kancleriu Alminu Mačiuliu, premjeru Algirdu Butkevičiumi ir Vijūnėlės savininkui atstovaujančiu advokatu Pranu Makausku, R. Malinauskas pasiekė, kad Vyriausybė priimtų specialų nutarimą, kuris panaikino kurortų apsaugos zonų juostų reglamentavimą ankstesniame ministrų kabineto priimtame dokumente.

Šis nutarimas tapo papildomu motyvu Vilniaus miesto apylinkės teismui įteisinant Vijūnėlės dvarą. K. Trečiokas pokalbiuose žada duoti pavedimą Aplinkos ministerijos tarnautojams parengti nutarimo projektą. Toks nutarimo projektas parengtas iškart po premjero A. Butkevičiaus vizito Druskininkuose.

K. TREČIOKO POKALBIS SU R. MALINAUSKU:

K. Trečiokas. Blyn, nu aš nieko prieš, bet dabar galvoju. Nesam taip darę, kai čia dabar”.

R. Malinauskas. „Mes turim teismą, ir mums labai tas sprendimas… Pusę metų laukiau”.

K. Trečiokas. „Aš tik bijau, kad mūsų Teisės departamentas, kaip visada, ten minties galiūnai, jie iš karto kokį pricepą randa, ir premjeras tada – „nu gerai, suderinkit ir atneškit į kitą posėdį”.

R. Malinauskas. „Per visus yra suderinta ir visur nueita. Aš su premjeru kalbėjęs, su kancleriu jau dešimt kartų kalbėta ir…Ministre, jei jūs duotumėt komandą…”

K. Trečiokas. „Gerai, tuoj kancleriui duosiu zadanijie”.

PAVIEŠINTI POKALBIAI:

Seimo Antikorupcijos komisijai K. Trečiokas aiškino, kad apie Vyriausybės nutarimo rengimą su R. Malinausku nieko nekalbėjo ir jokių užduočių parengti nutarimo projektą ministerijos valdininkams nedavė.

Jo teigimu, Vyriausybės nutarimas dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo priimtas teisėtai ir yra teisingas. „Manau, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo pakeistos Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlygos ir panaikintas jų XVI skyrius „Kurortų apsaugos zonos“, yra ne tik teisėtas, bet ir teisingas savo turiniu, nes poįstatyminiais teisės aktais negali būti nustatytas toks reguliavimas, kurio nenumato įstatymai“, – teigė K. Trečiokas.

Atsakyme K. Trečiokas taip pat teigia nežinojęs apie teisme nagrinėjamą bylą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų. „R. Malinausko skambutį man supratau ir vertinau kaip savivaldybės interesus atstovaujančio pareigūno kreipimąsi į mane, kaip į valstybės pareigūną – aplinkos ministrą“, – teigė K. Trečiokas.

Tačiau K. Trečiokas prisipažino 2 kartus nemokamai nakvojęs viešbutyje „Aqua“ Druskininkuose: kai buvo per vėlu vykti namo po vėlai pasibaigusių oficialių renginių.

K. Trečiokas Seimo nariams aiškino abiem atvejais klausęs dėl susimokėjimo, tačiau jam to daryti neleista – paaiškinta, kad tai „organizatorių reikalas“ ir už šventę sumokėjo rėmėjai. K. Trečiokas sakė daug metų dirbęs savivaldybėje, tad pačiam tekdavo vaišinti ir nakvindinti svečius. Pasak K. Trečioko, tokia praktika buvo ir Palangoje atidarant Kurhauzą.

VIJŪNĖLĖS DVARAS: