„Teisininkai – tiek nepriklausomi, tiek Vyriausybės kanceliarijos – buvo pateikę išvadas, kuriose aiškiai buvo pabrėžę, kad jokų teisinių pažeidimų nėra. Džiaugiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pateikė išvadą, kad nėra viešųjų ir privačių interesų pažeidimų. Tai tokiu atveju praktiškai ir teoriškai aplinkos ministras lieka toliau dirbti“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

Klausiamas, ar kas nors gali pakeisti jo sprendimą, premjeras atsakė: „Niekas negali pakeisti“.

„Aš galiu pasakyti, kad tikriausiai man dirbant šiose pareigose ir iš viso kaip politikui pirmą kartą gyvenime tiek teko aiškintis su teisininkais, iki tokio lygio, kad buvau atsirai pasikvietęs kai kuriuos teisininkus, kurie buvo atsakingi už šitą nutarimą, be jų vadovų, kad vadovai negirdėtų pokalbių, nes jau buvau pradėjęs įtarinėti, kad kai kuriems teisės departamento žmonėms buvo daromas spaudimas iš kai kurių vadovų“, – kalbėjo premjeras.

Aplinkos ministras K.Trečiokas žurnalistams sakė buvęs ramus dėl VTEK sprendimo, nes sunkiai įsivaizduotų, kaip galėtų supainioti viešuosius ir privačius interesus.

„Yra bėda su manimi iš tikrųjų, nes važinėju keturiolikos metų senumo mašina, gyvenu iš tėvų paveldėtame namelyje, santaupų turiu kaip ir priklausytų normaliam žmogui su 40 metų stažu, vienų metų darbo užmokestį su šeima esam sukaupę, neturiu nei giminių aukštose pareigose ar privačiose kompanijose, neturiu akcijų, kur tuos interesus man dabar susisapnuoti? Aš buvau dėl to ramus ir džiaugiuosi, kad šiuo atveju nėra ką tirti“, – sakė K.Trečiokas.

Jis taip pat tvirtino jokių pažeidimų nepadaręs. „Aš nuo pirmos dienos esu ramus, jokio pažeidimo nepadaręs, žinot, telefoniniai pokalbiai, prašymai... Kitą kartą nėra kaip pasakyt – atšok, atstok, sakai, gerai, pažiūrėsim, visaip būna. (Kalbant apie) etiką, panaudoti rusišką žodį kitą kartą suprantamiau nei lietuvišką, bet aš manau, tai privatus pokalbis, ne viešas, ir nieko nusikalstamo, (...) burbulas ir lieka burbulu“, – kalbėjo ministras.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija trečiadienį nusprendė nepradėti tyrimo, ar aplinkos ministras K.Trečiokas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pažeidė viešuosius ir privačius interesus.

Komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius žurnalistams sakė, kad toks sprendimas priimtas, nes minėtų politikų veiksmai nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo, tačiau galėjo pažeisti politinę etiką.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, - teigė R.Valentukevičius.

„Nėra viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimo atvejų nei dėl Druskininkų mero R.Malinausko, nei dėl aplinkos ministro K.Trečioko“, - po posėdžio sakė R.Valentukevčius.

VTEK nagrinėjo prokurorų medžiagą iš ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo.

Kauno apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą ir aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Kadangi nenustatyta baudžiamojo nusikaltimo požymių, tyrimas nutrauktas. Surinktą medžiagą prokuratūra nutarė perduoti įvertinti VTEK.

Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pareiškė, kad po VTEK išvados spręs, ar aplinkos ministras toliau gali eiti pareigas.

Seimo opozicija yra pradėjusi interpeliacijos aplinkos ministrui procedūrą.