Penktadienį Nobelio taikos premija paskirta Tuniso nacionalinio dialogo ketvertui, kuris po Arabų pavasario revoliucijos 2010-2011 metais atvėrė kelią taikiam dialogui tarp piliečių.

„Tunisas yra pirmoji šalis, kur prasidėjo Arabų pavasaris ir vienintelė, kuri pasuko demokratijos keliu, nepaisant to, kad būta daug problemų su islamistais, būta teroristinių antpuolių prieš užsienio turistus ir panašiai. Bet apskritai yra pažengta, diktatorius yra pašalintas prieš ketverius metus ir yra pažengta demokratijos linkme, rastas politinis susitaikymas, šioks toks susišnekėjimas. Pradėjo vystytis pilietinė visuomenė, tai laimėjimai yra labai rimti. Aš manau, kad komitetas stengėsi ir kitus paskatinti šiuo atveju“, - laidoje „Dienos klausimas“ teigė K. Girnius.

Docento manymu, geras principas ieškoti žmonių, kurie dirba tokiomis sudėtingomis sąlygomis, kurie ten gyvena, turi nešti naštą, kuriems, be abejo, gali kilti pavojus gyvybei.

„Šitokie žmonės yra labiau verti, negu tokie, pavyzdžiui, žinomi Vakarų veikėjai, kurie turi įnašą užtikrinant taiką, bet jų vaidmuo lengvesnis ir tenkinasi diplomatija", - mano K. Girnius.

Politologas nemano, kad tai, jog premija neįteikta Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, reikėtų laikyti jos pažeminimu.

„Būtų pažeminimas, tik jeigu ji turėtų kažkokią teisę į tą premiją. Ji tokios teisės neturi. Net prieš tris mėnesius niekas nebūtų galvojęs, kad reikėtų jai skirti premiją“, - kalbėjo pašnekovas.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą galite išgirsti čia.