Pasak VAD direktoriaus Rymanto Mockevičiaus, tai nereiškia, kad tą pačią akimirką K.Brazauskienė nebus įleidžiama į saugomą Turniškių teritoriją, tačiau bus suderintas „protingas laikas“ jai išsikraustyti.

„Mes elgsimės taip, kaip mums priklauso pagal įstatymą. Į Turniškes gali būti įleidžiami arba mūsų saugomi, arba turintys teisę ten gyventi asmenys. K.Brazauskienė nėra tarp mūsų saugomų asmenų, o nuo spalio 12 dienos nustojo galioti panaudos sutartis, leidusi gyventi Turniškėse“, - BNS antradienį sakė R.Mockevičius.

Rezidencija, kurioje iki spalio 12 dienos gyveno K.Brazauskienė, yra įsikūrusi sostinės Turniškių rajone šalia prezidentės D.Grybauskaitės ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus gyvenamųjų rezidencijų. Ši teritorija yra aptverta tvora, saugoma VAD, į teritoriją patenkama tik gavus VAD leidimą.

Anot R.Mockevičiaus, kadangi rezidencijos, kurioje iki šiol gyveno K.Brazauskienė, valdytoja yra Prezidento kanceliarija, su pastarąja bus derinamas „protingas terminas“, per kurį bus leista K.Brazauskienei išsikraustyti.

„Nebus taip, kad jau šiandieną ji nebus įleidžiama. Prezidento kanceliarija yra turto valdytojai, jie ir priims sprendimą dėl laiko. (...) Kiek reikia laiko išsikraustyti? Gal savaitę, gal daugiau“, - sakė R.Mockevičius.

Teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse suteikusi sutartis su K.Brazauskiene buvo sudaryta 2010 metais. Pagal sutartį, prezidento našlei šis būstas, kuriame sutuoktiniai gyveno iki A.M.Brazausko mirties, buvo suteiktas laikinai – penkerių metų laikotarpiui, be galimybės sutartį pratęsti.

Pasibaigus penkerių metų laikotarpiui, kaip numato sutartis, K. Brazauskienė įsipareigojo valstybei priklausantį turtą grąžinti. Minėta sutartis nustojo galioti pirmadienį.

„Šiandien ji tas patalpas užima nelegaliai“, - BNS pirmadienį sakė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Pasak jo, artimiausiu metu bus apsispręsta, ar dėl panaudos sutarties sąlygų nevykdymo bus kreipiamasi į teismą. Vyriausybė anksčiau nepatenkino K.Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti „analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad Lietuva turėtų atsisakyti „nomenklatūrinių privilegijų“ prezidentų šeimos nariams.

Po pernai priimto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl prezidento našlės rentos, konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K.Brazauskienei suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse. Vis dėlto šiemet gegužę parlamentas atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.

Žada išsikraustyti, kai bus pastatytas naujas namas

Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė žada išsikraustyti iš rezidencijos Turniškėse, kai bus pabaigtas statyti jos naujas namas. Tai galėtų įvykti po metų.

„Detalusis planas jau baigiamas derinti. Taip, aš pasistatysiu namą ir išsikelsiu. Manau, kad po metų“, - BNS antradienį sakė K.Brazauskienė.

Pasak jos, naujas namas bus statomas Vilniuje.

Pirmadienį nustojo galioti sutartis, kuri našlei suteikė teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse.

K.Brazauskienė sakė neprašiusi šios sutarties 2010 metais. Jos teigimu, tai buvo Prezidentūros iniciatyva.

„Prezidentūra pati atvežė mano vardu parašytą prašymą ir aš pasirašiau. Čia prezidentės tokia buvo komanda“, - teigė ji.

Našlė sakė pardavusi namą Meškeriotojų gatvėje galvodama, jog Turniškėse gyvens iki mirties. Ji piktinosi Seime priimtu įstatymu, kuris prezidento našliams garantuoja rezidenciją.

„Kam jį priėmė, kas tikėjosi juo naudotis, kad man nepritaiko?“, - sakė K.Brazauskienė.

Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) antradienį pareiškė, kad pasibaigus panaudos sutarčiai neliko teisinių pagrindų ją įleisti į saugomą Turniškių teritoriją.

„Kaip aš galiu būti neįleista, jeigu Turniškių gatvė turi būti laisvai prieinama visiems? Tik mašinomis įvažiuoti negalima“, - tvirtino K.Brazauskienė.

„Tik teismas turi teisę manęs neįleisti. Paduokit į teismą, kai bus sprendimas, aš tada suprasiu, kad tai teisinė valstybė“, - pridūrė ji.