Praėjusią savaitę Konstitucinis Teismas išaiškino, kad K. Brazauskienei nepriklauso valstybinė prezidento našlės renta. Analizuojant Konstitucinio Teismo sprendimą iškeltas klausimas, kad K. Brazauskienei nepriklauso ir rezidencija, kurioje ji liko gyventi po sutuoktinio mirties.

„Premjeras sako, kad po Konstitucinio Teismo išvadų klausimas dėl K. Brazauskienės gyvenimo Turniškėse turi būti apsvarstytas. Vyriausybė pirmiausia išanalizuos Konstitucinio Teismo išvadas, tik tuomet bus galima kalbėti konkrečiau, kokius teisės aktus reikia paruošti, ir kaip įgyvendinti tai, ką sako Konstitucinis Teismas“, – premjero Algirdo Butkevičiaus poziciją DELFI perdavė atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

K. Brazauskienė: aš dėl to nesusirgsiu

Pati K. Brazauskienė sako laukianti raštiško sprendimo dėl rezidencijos. „Koks sprendimas bus, tokį ir vykdysiu. Gerai, aš išsikraustysiu, bet reikės 6-10 milijonų kapitaliniam remontui ir už komunalines paslaugas mokės tie, kurie iškrapštė“, – juokėsi K. Brazauskienė.

Jos tvirtinimu, rezidencija daug metų neremontuota, surūdiję vamzdynai, juos teko tvarkyti pačiai K. Brazauskienei.

A. Brazausko našlė svarsto, kad į jos vietą gali kraustytis prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Kodėl jai nesikraustyti čia, jei bus laisvas namas? Jei visi taip stengiasi, kad aš išsikraustyčiau, tai mokesčių mokėtojai mokės už komunalines paslaugas, už namo išlaikymą, aš nežinau, koks čia tikslas yra. Ar geriau, kad namas stovėtų tuščias, kaip ta rezidencija, kurią jei beveik 10 metų remontuoja?“, – dėstė pašnekovė. Ji galvoje turėjo vis nebaigiamą remontuoti premjero rezidenciją Turniškėse.

K. Brazauskienė neslėpė jau svarsčiusi apie tai, kur teks keltis: juk į gatvę neisi. Moteris atskleidė po prezidento mirties sudariusi 5 metų sutartį dėl naudojimosi namu. Ši sutartis baigiasi po metų.
„Rezidencija man neskirta iki gyvos galvos, yra 5 metų sutartis, iki pabaigos liko 1 metai. Nutrauks tai nutrauks, jei ne, tai metus dar paliks“, – mano ji.

K. Brazauskienė įsitikinusi, kad įstatymas taikomas tik jai: įstatymas dėl rentos signatarų ir prezidentų našlėms buvo Seimo priimtas, prezidento pasirašytas. Šioje situacijoje ji mato konservatorių ausis, kurie esą pagalvojo, kad renta bus „per gerai“. „Tačiau būkite ramūs – aš dėl to nesusirgsiu, gyvenau ir gyvensiu kiek Dievas duos“, – kalbėjo K. Brazauskienė.

K. Brazauskienė Turniškėse gyveno 12 metų.

Kitų prezidentienių į gatvę nemes?

Konservatorius Jurgis Razma Konstitucinio Teismo išaiškinimą suprato paprastai: įstatymais negali būti numatytos jokios socialinės privilegijos valstybei nusipelniusių asmenų sutuoktiniams. „Rezidencija, man atrodo, pakliūna į tą kontekstą“, – sako jis.

Jurgis Razma
J. Razmos nuomone, Seimo nariai turės pamąstyti ir tinkamai pataisyti Prezidento valstybinės rentos įstatymą. Jo teigimu, gali kilti niuansų dėl Konstitucinio Teismo nutarimo negaliojimo atbuline tvarka. „Bet kad iš įstatymo reikės išbraukti tokią nuostatą, manau, tai turėtų būti aišku“, – teigia J. Razma.

Tačiau jei renta ir būstas prezidento našlei nepriklauso, ar neatsitiks taip, kad ateityje po sutuoktinių mirties į gatvę bus išmetamos prezidentų našlės, kurios savu laiku vykdė pirmosios ponios funkcijas? Ar neatsitiks taip, kad mirus vyrui buvusi pirmoji šalies dama turės išgyventi iš paprastos senatvės pensijos ir apie 70 Lt siekiančios našlystės pensijos?

„Reikia skirti atvejus, kai pats sutuoktinis taip pat yra nusipelnęs ir tai visada galima korektiškai išspręsti. Jei sutuoktinis efektyviai atliko reprezentavimo pareigas būnant vienam ar kitam prezidentui, tai skirtingas atvejis, galima fiksuoti kaip jo nuopelnus ir tuo pagrindu numatyti tam tikras garantijas. Manau, situacija išsprendžiama“, – teigė J. Razma.