A. Silaginas – buvęs Sovietų Sąjungos pareigūnas. Prasidėjus imperijos griūčiai, jis pasiliko JAV ir įgijo Jungtinių Valstijų pilietybę. Žvejybos verslais DELFI pašnekovas verčiasi jau daugiau kaip tris dešimtmečius, tačiau su tokia situacija, kokioje atsidūrė „Jūros vilkas“ jis dar nebuvo susidūręs. Verslininkas apie buvusią savo šalį kalba atvirai: „Grėsmė iš Rusijos yra visada“.

Laivus perėmė už skolas

„Jūros vilkas“ ir kitas A. Silagino valdomos lietuviškos įmonės „Arctic Fishing“ laivas „Karalius“ pagaminti JAV. Juos rusų kilmės amerikietis įgijo iš Rusijoje registruotos kompanijos „Čiatka“ – ne pirko, o perėmė už skolas.

„Jūros vilkas“, kaip ir „Karalius“, pagaminti JAV, krabų žvejybai. Jie savu laiku buvo parduoti į Rusiją. Laivai (iki jų perėmimo – DELFI) veiklos nevykdė labai ilgai. Trejus, ketverius – gal net šešerius metus. Tiksliai nežinau. Kompanija, su kuria dirbome Rusijoje, į mus kreipėsi su prašymu suteikti finansavimą įkeičiant šiuos laivus. 2010 ar 2011 m. jie šiuos laivus nusipirko praktiškai kaip metalo laužą – jie buvo tokios būklės, kad dirbti negalėjo.

Jie net buvo išbraukti iš Rusijos žvejybinių laivų registro, kiek pamenu. (…) Suteikėme finansavimą, jie buvo suremontuoti, sumontuota įranga. 2012 m. pabaigoje ir 2013 m. planuota juos panaudoti. „Jūros vilko“ vardas buvo „Sajanai“, „Karaliaus“ – „Bristol“. Jie ir po remonto negavo žvejybos kvotų dėl kvotų perskirstymo Rusijoje. Laivai 2013 m., po remonto, žvejybos nevykdė. Dėl to, kad ta kompanija mums buvo skolinga pinigų, perėmėme šiuos laivus“, - laivų istoriją pasakojo A. Silaginas.

Aleksandras Silaginas
Pasak jo, dėl laivų perėmimo sutarta pernai lapkritį. Gruodį JAV pilietis įsigijo lietuvišką kompaniją „Arctic Fishing“, kuri ir ėmėsi Lietuvos jūrininkystei egzotiško krabų verslo. A. Silaginas teigė puikiai žinantis, kad verslas Rusijoje labai rizikingas – esą nebuvo jokio noro turėti ką nors bendra su Rusija. Būtent dėl to nuspręsta dirbti su Lietuvos vėliava ir krabus gaudyti Žvejybos Šiaurės Rytų Atlante komisijos (NEAFC) vandenyse.

„Jokio noro dirbti su Rusija neturėjau ir neturiu – absoliučiai jokio. Todėl ieškojome galimybių. (…) Nusprendėme ieškoti galimybių Lietuvoje. Iš Vyto Ramanausko (buvusio „Arctic Fishing“ akcininko – DELFI) nupirkome kompaniją, užregistravome jos vardu laivus – iš pradžių „Karalių“, o po to „Jūros vilką“ – ir gavome leidimą žvejybai NEAFC zonoje. Labai džiaugiausi, kad nereikės dirbti su Rusija“, - tęsė A. Silaginas.

Džiaugsmo, kaip matyti, būta be pagrindo – Rusijos tarnybos NEAFC vandenyse sulaikė „Jūros vilką“ ir apkaltino laivo įgulą brakonieriavimu.

„Labai džiaugiausi Lietuvoje radęs kompaniją, kuri gali gauti leidimą žvejybai. Džiaugėmes galėdami dirbti šalyje, kurioje veikia įstatymai ir yra perspektyva sukurti ilgaamžę kompaniją. Ją pradėjome kurti nuo nulio. Ir dabar tikimės, kad galėsime dirbti“, - atsiduso A. Silaginas.

Buvusiam sovietų pareigūnui Rusija įgriso

A. Silaginas sovietmečiu atstovavo Sovietų Sąjungos žuvininkystės ministerijai. Verslininkas prisimena buvęs vienu iš dviejų pareigūnų, kuriems buvo suteikta teisė dirbti Jungtinėse Valstijose, Sietlo uoste. Prasidėjus sovietinės imperijos griūčiai, A. Silaginas nutarė pasilikti JAV ir taip užsitraukė Maskvos nemalonę.

„Sietlas buvo „uždarytas“ miestas – čia neleido nieko iš oficialių pareigūnų, kurie atstovauja Sovietų Sąjungai. Tik dviem žmonėms su sovietiniais pasais buvo leidžiama čia dirbti. Aš buvau vienas iš jų. (…) 1990 m. nusprendžiau nebegrįžti į Sovietų Sąjungą. Mane dvejus metus bandė sugrąžinti į šalį, bet nepajėgė – aš atsisakiau grįžti. Aš likau čia, gavau darbo vizą, įkūriau savo kompaniją, dabar aš JAV pilietis. Man ne kartą skambino, sakė, kad turiu grįžti, kad negaliu čia likti. Atsisakiau, o 1992 m. valstybė iširo, ir mane pagaliau paliko ramybėje“, - prisiminė A. Silaginas.

Verslininkas atviras – jis buvo priskiriamas prie sovietų valdžios nemalonėn patekusių asmenų. Prie tų, kurie galimybę išvykti už Sovietų bloko ribų panaudodavo tam, kad į imperiją nebegrįžtų.

Ir dabartinė Rusija DELFI pašnekovui jokių sentimentų nekelia.

„Nenorėjau, nenoriu ir neketinu dirbti su Rusija. Su ja manęs niekas nesieja, išskyrus gimimo vietą. Tai tokia šalis... patys matote – ten negalioja jokie įstatymai. (…) Pas mane jokių santykių su Rusija, nėra, nebuvo ir nebus. Manau, kad Rusija laužo absoliučiai visas taisykles, visus įstatymus“, - sakė A. Silaginas.

Apkaltino įsakymu bėgti

Praėjusį penktadienį, skelbdamas apie „Jūros vilko“ sulaikymą, Rusijos federalinio saugumo tarnyba pareiškė, neva laivo savininkas kapitonui liepė bėgti į Norvegijos teritorinius vandenis, denyje laikant Rusijos pareigūnus. A. Silaginas tvirtina jokio panašaus nurodymo „Jūros vilko“ kapitonui nedavęs.

„Aš, kaip laivo savininkas, jokio panašaus įsakymo nedaviau. Laivas mėgino plaukti toliau nuo Rusijos pusės, kad būtų galima išvengti konflikto. Kaip suprantu, kapitonas norėjo išvengti konflikto“, - sakė amerikietis.

Konflikto išvengti, kaip matyti, nepavyko.

Laivą perėmė su ginklais

A. Silaginas DELFI taip pat papasakojo šiek tiek „Jūros vilko“ užgrobimo detalių. Anot pašnekovo, Rusijos pareigūnai į denį žengė ginkluoti.

„Remiantis kapitono informacija, iš pradžių ant denio buvo du pareigūnai, be ginklų. Jie pareiškė: „Mes surašysime protokolą, kad jūs krabus gaudėte Rusijos zonoje“. Kapitonas pareiškė atsisakantis pasirašyti po tokiu protokolu. Jie sako – „Gerai, rašykite, kad atsisakote ir galite plaukti žvejoti toliau“. Paskui priplaukė laivas ir penki ginkluoti žmonės persikėlė į „Jūros vilką“, - sakė A. Silaginas.

Pasak jo, tai šiurkštus nusižengimas. „Pagal NEAFC taisykles, joks inspekcijos atstovas neturi teisės naudoti ginklo, nes tai tarptautiniai vandenys. Bet Rusijoje jie daro ką panorėję“, - piktinosi pašnekovas.

Rusija perbraižo sienas: tarptautinius vandenis traktuoja kaip savus

Ne sykį pabrėžta, kad Rusijos pareigūnai „Jūros vilką“ sulaikė tarptautiniuose vandenyse. Panašu, kad Rusija sumanė „išplėsti“ savo teritoriją, NEAFC vandenis traktuodama kaip nuosavus. Šioje teritorijoje žvejybą vykdyti gali NEAFC narės: Norvegija, Islandija, Danija, Europos Sąjunga ir Rusijos Federacija. „Jūros vilkas“ leidimą žvejybai NEAFC teritorijoje turėjo.

„Sulaikymas įvyko NEAFC zonoje. Kaltinant tuo, neva mūsų kapitonas bandė bėgti, - pabrėžė A. Silaginas. - Niekas negauna informacijos iš Rusijos, kokios vietos neva priklauso Rusijai.“

Rusijos užuominos, neva į Norvegijos vandenis bandyta bėgti ant denio „laikant“ Rusijos pareigūnus, verslininkui kelia juoką – juolab, kad Rusijos atstovai buvo vieninteliai ginkluoti asmenys laive.

„Ginklų laive niekas neturėjo“, - sakė A. Silaginas.

Per tris dešimtmečius nieko panašaus nematė

Žvejybos sektoriuje A. Silaginas sukasi jau trisdešimt ketverius metus. Tačiau tokio atvejo, kaip su „Jūros vilku“, jis teigia dar niekada nepatyręs.

„Ne, niekada tokios situacijos nebuvo“, - teigė pašnekovas.

Beje, nors Rusijos tarnybos kaltina laivo savininką davus įsakymą „Jūros vilkui“ bėgti į Norvegijos teritoriją, paties verslininko pozicija didžiosios kaimynės pareigūnų, panašu, nedomina. A. Silaginas teigė, kad praėjus beveik savaitei nuo laivo sulaikymo vis dar nebūta jokio Rusijos pareigūnų bandymo su juo susisiekti.

„Jokio kontakto nebuvo. Matote, jiems gi reikėjo ką nors panaudoti (kaip motyvą – DELFI). Pasakyti, kad jie bėga. Kad inspektorių gyvybė pavojuje ir t.t. Kitaip jie nebūtų galėję sulaikyti laivo. Reikėjo pasitelkti kažkokį motyvą, nes laivas buvo NEAFC zonoje“, - sakė verslininkas.

Su „krabų bylos“ herojumi sieja tik konkurencija

DELFI jau skelbė, kad „Jūros vilkas“ ir „Karalius“ figūravo vadinamojoje „krabų byloje“, kur Rusijos verslininkai ir iš Ukrainos kilęs JAV pilietis, Sietlo gyventojas Arkadijus Gontmacheris kaltinti milžiniško masto žala valstybei. A. Gontmacheris pusketvirtų metų praleido kalėjime, o byla teisme subliuško. Tiesa, teismo salėje jam vėl uždėti antrankiai – dėl kito tyrimo, anksčiau išskirto iš „krabų bylos“. Galiausiai verslininkas, tituluotas „krabų karaliumi“, pabėgo į JAV, o Rusija dėl to svaidėsi protesto pareiškimais.

Be to, „krabų bylą“ kuravo Olegas Logunovas – dabartinis Rusijos Federacijos prezidento įgalioto atstovo Šiaurės-Vakarų federalinėje apygardoje pavaduotojas. Labiausiai jis pagarsėjo Sergejaus Magnickio – milžinišką sukčiavimo aferą atskleidusio ir mįslingai kalėjime mirusio teisininko – istorijoje. Šis pareigūnas asmeniškai kuravo S. Magnickio bylą, prieš teisininką nukreipė tuos pačius pareigūnus, kuriuos S. Magnickis kaltino dalyvaujant milžiniškoje sukčiavimo schemoje. O. Logunovas sankcionavo teisininko sulaikymą ir įkalinimą be teismo. Taip pat teigiama, kad jis tiesiogiai prisidėjo prie to, kad S. Magnickiui kalėjime nebūtų suteikiama tinkama medicininė priežiūra, kas galiausiai baigėsi teisininko mirtimi.

Paklaustas, ar turi kokių nors ryšių su „krabų karaliumi“ A. Gontmacheriu, A. Silaginas nurodė tik vieną sąsają – konkurenciją krabų versle.

„Mes niekaip nesusiję, niekada nedirbome išvien. Mes kažkada buvome konkurentai. Mes dirbome su vienomis kompanijomis, jie – su kitomis“, - teigė „Jūros vilko“ savininkas.

Paklaustas, ar su problemomis negali susidurti kitas „Arctic Fishing“ laivas „Karalius“, verslininkas buvo lakoniškas. „Grėsmė iš Rusijos yra visada, todėl stengiamės laikytis kuo toliau nuo jų vandenų. „Karalius“ dirba netoli tos vietos (kur sulaikytas „Jūros vilkas“ – DELFI). Bet pakankamai toli“, - reziumavo A. Silaginas.