Kieno pavardės puikuojasi šiame sąraše? DELFI žiniomis, jame puikuojasi ne vienas įvairiuose skandaluose figūravęs politikas. Tam tikras kandidatūras galima nuspėti pagal Algirdo Butkevičiaus Vyriausybę palietusius politinius skandalus bei pačios D. Grybauskaitės pasisakymus.

Premjeras: viceministrų atleidimų tikrai bus

Premjeras kol kas nekomentuoja, kokios pavardės atsidūrė „juodajame sąraše“. Vis dėlto Vyriausybės vadovo atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė DELFI patvirtino, jog permainos viceministrų korpuse yra neišvengiamos.

„Premjeras nekomentuoja viceministrų klausimo, nes viceministrus skiria ir atleidžia ministrai, tačiau jis ne kartą yra teigęs, jog po įgaliojimų grąžinimo ir Vyriausybės patvirtinimo pokyčių, kalbant apie viceministrus, tikrai sulauksime“, - teigė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Ar keisis ministrai? Dar penktadienį A. Butkevičius atsakymo į šį klausimą neturėjo.

L. Graužinienė: „darbiečių“ nėra daugiausiai

Loreta Graužinienė
DELFI žiniomis, prezidentės nemalonėje atsidūrė mažiausiai trys Darbo partijos deleguoti viceministrai. Tačiau Seimo pirmininkė ir šios partijos lyderė Loreta Graužinienė įsitikinusi, kad jos vadovaujama politinė jėga čia neužima pirmaujančių pozicijų.

„Tikrai ne Darbo partijos viceministrų yra daugiausiai. Tai yra netiesa“, - sakė L. Graužinienė. Paklausta, ar pati matė „juodąjį sąrašą“, politikė atsakymo išvengė.

„Nereikia spėlioti. Palauksime, kol pateiks prezidentė ministrams savo matymą“, - teigė „darbiečių“ lyderė.

Paprašyta įvertinti Darbo partijos deleguotų viceministrų galimybes tęsti darbą, Seimo pirmininkė pabrėžė, esą nei ji, nei prezidentė viceministrų likimo nesprendžia.

„Ne prezidentės kompetencija atšaukinėti ar mano kompetencija atšaukinėti (viceministrus – DELFI). Viceministrai yra skiriami ir priimami ministro įsakymu. Ministro čia kompetencija“, - teigė L. Graužinienė.

„Ministrų su šešėliu“ reikėtų ieškoti Darbo partijoje?

Ketvirtadienį, pranešdama apie savo sudaromą juodąjį sąrašą, D. Grybauskaitė neslėpė kalbanti ne tik apie viceministrus, bet ir apie ministrus. „Yra rengiamas sąrašas, taip pat tikrinamės su tam tikromis struktūromis, kur yra įvairių šešėlių. Jau turime su įtartinais šešėliais ministrų“, - sakė prezidentė.

Sykiu ji pažymėjo, kad kai kurie „šešėliai“ ministerijų viršūnėse buvo dar iki dabartinių ministrų paskyrimo. „Kai kas atėjo su tokiais šešėliais. Kai kas atėjo, o kai kas jau pasidarė“, - užuominomis kalbėjo D. Grybauskaitė.

Kam skirti šie signalai? Savo metiniame pranešime D. Grybauskaitė laidė nedviprasmiškas užuominas apie Darbo partiją. „Prasidedant naujam europinės paramos skirstymo etapui matome, kad prasidėjo dirbtinė vadovų rotacija – partiniais kadrais bandoma pakeisti Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA), netgi neįgaliųjų vaikų globos namų, profesinių mokyklų, bibliotekų ir kultūros centrų vadovus“, - kovą teigė D. Grybauskaitė.

ESFA, NMA, ŽŪM, profesinės mokyklos – visa tai yra Darbo partijos jurisdikcijoje. Šiuo metu garsiausiai skamba ŽŪM vardas. Šiai ministerijai pavaldžiose įstaigose pridygo „darbiečių“, o daugiausiai rezonanso sukėlęs atvejis – juodosios buhalterijos byloje nuteistos ir išteisinimo siekiančios Vitalijos Vonžutaitės vyro Sergejaus Fedotovo įdarbinimas.

Šiai procedūrai vadovavusi „darbietė“ viceministrė Živilė Pinskuvienė, kaip ir ministras Vigilijus Jukna, dievagojosi nežinoję, kad aukštose pareigose darbinamas asmuo yra jų partietės Seimo narės vyras. Beje, Ž. Pinskuvienė ir jos vyras, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus, figūravo garsiojoje kalinių balsų pirkimo istorijoje.

Trumpo, bet skambaus skandalo sulaukė ir dar vienas ŽŪM viceministras – „darbietis“ Rytis Šatkauskas, kuriam mestas šešėlis dėl galimo milžiniško kyšio reikalavimo. Tiesa, pats viceministras kreipėsi į teisėsaugą dėl esą melagingų kaltinimų ir šmeižto.

DELFI žiniomis, tiek R. Šatkauskas, tiek Ž. Pinskuvienė yra tarp viceministrų, kurių D. Grybauskaitė norėtų nebematyti postuose. Gali būti, jog tai ne vienintelės pavardės iš ŽŪM.

„Darbiečių“ vadovaujamos Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos buvo garsiai linksniuojamos, kai Darbo partija ir socdemai susikirto dėl ESFA kontrolės. Tiesa, itin aktyviai tuo metu reiškęsis švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio patarėjas Andrius Stankevičius neseniai paliko ministro komandą.

Sąraše, DELFI žiniomis, yra ir vieno iš VRM viceministrų pavardė.

J. Neverovičius liks, bet komanda keisis?

Kurį laiką prezidentė aktyviai kritikavo energetikos ministrą. Vis dėlto netrukus Jaroslavas Neverovičius sulaukė aiškių palaikymo signalų iš Prezidentūros.
Jaroslavas Neverovičius

Energetikos ministerija – viena iš dviejų ministerijų, kurias kovą skaitytame metiniame pranešime D. Grybauskaitė iš esmės apkaltino tarnyste verslo struktūroms. Antroji – Aplinkos ministerija, kurios vadovas neabejotinai keisis, mat ministras Valentinas Mazuronis jau susikrovė lagaminus į Europos Parlamentą.

Savo kalboje D. Grybauskaitė užsiminė apie sąsajas tarp ministerijų vadovybės ir koncenro „Icor“ (buv. „Rubicon Group“). „Šiandien korupciniai sandoriai driekiasi nuo statytinių Energetikos ir Aplinkos ministerijose, savivaldybėse iki daugiabučių namų bendrijų. Buvęs rubikoninis ikoras tapo grobuonimi, užvaldžiusiu savivaldybių komunalinį ūkį nuo atliekų surinkimo iki vandens ir šilumos tiekimo“, - teigė D. Grybauskaitė.

Kas tie prezidentės minėti „statytiniai“, siejami su „Icor“? Na, Energetikos ministerijos vadovybėje dirba bent vienas asmuo, susijęs su „Icor“. Tai viceministrė Žydrūnė Juodkienė, deleguota Darbo partijos ir iki politinio posto gavimo dirbusi su „Icor“ glaudžiai susijusioje „Vilniaus energijoje“. Ten pat dirbo ir Svajūnas Juodka – buvęs viceministrės vyras bei Artūro Zuoko politinis bendražygis. Tarp kitko, S. Juodka dosniai parėmė A. Zuoko prezidento rinkimų kampaniją – buvęs viceministrės vyras mero rinkiminę sąskaitą papildė 14,6 tūkst. Lt.

DELFI žiniomis, prezidentė įtraukė Ž. Juodkienę į nepageidaujamų viceministrų sąrašą.

Vilniaus energija“ figūravo ir tebefigūruoja viceministrės Ž. Juodkienės pirmtako biografijoje. Darbo partijos taip pat į viceministrus deleguotas Algimantas Zaremba anksčiau dirbo „Vilniaus energijoje“. Po skandalo dėl galimai neteisėto jo paskyrimo postą praradęs A. Zaremba netrukus atgavo ir darbą „Vilniaus energijoje“.

Dar viena spalvinga persona Energetikos ministerijoje – Renata Cytacka. Tiesa, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguota viceministrė išgarsėjo dėl kitokių priežasčių. D. Grybauskaitę politikė išvadino melage, ji taip pat pagarsėjo Vasario 16-ąją, kai ant savo namo Šalčininkuose neiškėlė Lietuvos vėliavos.

Kas tie „statytiniai“ V. Mazuronio pašonėje?

Savo metinėje kalboje D. Grybauskaitė atvirai rėžė matanti „statytinius“ ne tik Energetikos, bet ir Aplinkos ministerijoje. Čia papildomą intrigą kelia ir tai, kad bent du viceministrai įvardijami kaip potencialūs V. Mazuronio įpėdiniai ministro kėdėje.

Viceministras Almantas Petkus – „tvarkietis“, kuriam viešojoje erdvėje buvo prikišamos sąsajos su partijos lyderiui Rolandui Paksui esą artima „Vėtrūnos“ verslo grupe. Kita „tvarkietė“ viceministrė Daiva Matonienė kol kas nepasižymėjo kokiais nors skandalais ar ypatingais verslo ryšiais.

DELFI žiniomis, „juodajame sąraše“ aplinkos viceministrų nėra.