Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sprendimas sustabdyti „Judex“ gamybos cecho veiklą buvo skubotas veiksmas ir nepagrįstas patikimais duomenimis“, - sako teisininkas.

„Judex“ svarsto galimybę apskųsti teismui VMVT sprendimą, sako L. Šarkys. Įmonė taip pat norėtų kreiptis į Europos Komisiją dėl netinkamo Europos Bendrijos ir Europos Sąjungos teisės aktų taikymo.

„Bet kuriuo atveju, „Judex“, atlikusi numatytas prevencines higienines ir saugos priemones, artimiausiu metu pateiks VMVT prašymą atnaujinti įmonės veiklą“, - sako L. Šarkys.

Kas ir ką tyrė?

Seimo nariui Petrui Gražuliui artimos „Judex“ veikla laikinai buvo sustabdyta.

DELFI primena, kad Registrų centro duomenimis, vienintelis bendrovės „Judex“ akcininkas yra verslininkas iš Kauno Sigitas Mačiulis. Naujienų agentūrai BNS jis yra patvirtinęs, kad įmonėje dirba vienas P. Gražulio sūnus.

„Judex“ komercijos direktore dirbanti Patricija Pachomovaitė įdarbinta ir Seimo nario „tvarkiečio“ Petro Gražulio padėjėja-sekretore. Maža to, LNK „Žinių“ duomenimis, P. Pachomovaitė oficialiai įgytas sklypas Trakų rajone iš tiesų buvo pirktas paties P. Gražulio.

Sprendimą stabdyti įmonės veiklą priėmė Žemės ūkio ministerijai pavaldi VMVT, iš teisėsaugos institucijų gavusi informacijos, kad dalyje įmonės produkcijos aptikta salmonelių ir žarninių lazdelių.

Tyrimą atliko teisėsaugos institucijų pasitelkta Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Ji atlieka tyrimus pagal fizinių ar juridinių asmenų užsakymus. Advokatas L. Šarkys leidžia suprasti, kad minima laboratorija nėra kompetentinga atlikti tokius tyrimus, bet kodėl - argumentų nepateikia.

Pati VMVT „Judex“ produkcijos mėginius vis dar tiria ir savo rezultatų nėra paskelbusi. Tačiau ji įmonėje yra nustačiusi vidutinio sunkumo higienos pažeidimų. Tai reiškia, kad gamybos patalpose ant lubų aptikta kondensato, patalpos naudojamos ne pagal paskirtį, rasta pasibaigusio galiojimo žaliavų.

Situaciją dar labiau komplikuoja, kad VMVT yra atsidūrusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokurorų akiratyje – šios tarnybos vadovui Jonui Miliui pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. Be jo, įtarimų sulaukė dar 5 asmenys, tarp jų – „Judex“ vadovai.

Teisėsauga įtaria, kad bendrovės vadovai norėjo išvengti nuobaudų dėl pažeidimų ir siekė papirkti atsakingus asmenis. Jiems, kaip įtariama, galėjo tarpininkauti P. Gražulis, kuris kaip Seimo narys turi teisinę neliečiamybę ir atsisakė duoti parodymus.

Advokatas: sprendimas buvo nepagrįstas

„Judex“ advokatas L. Šarkys aiškina, kad sprendimas laikinai stabdyti įmonės veiklą yra nepagrįstas. Pasak jo, VMVT įmonės veiklą gali stabdyti tik tais atvejais, kai iš Visuomenės sveikatos centro arba kitų sveikatos priežiūros įstaigų gaunama informacija apie ūmių žarnyno užkrečiamų ligų protrūkį arba jei patikrinimo metu nustatomi grubūs pažeidimai.

„Šiuo atveju: STT nėra sveikatos priežiūros įstaiga; ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkio nėra nustatyta; patikrinimo metu nėra nustatyti grubūs teisės aktų reikalavimų pažeidimai“, - sako L. Šarkys.

Pasak advokato, tarnyba tikrai turėjo pagrindą atlikti patikrinimą, bet stabdyti veiklos – ne. Jo manymu, jei STT būtų buvusi suinteresuota visuomenės sveikata, ji būtų iškart pateikusi VMVT visus duomenis, kokiuose tiksliai produktuose ar gaminiuose rasta salmonelių ir žarninių lazdelių. Tačiau Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos tyrimų protokolai VMVT pateikti tik pirmadienį.

Remdamasi šiais duomenimis, pirmadienį VMVT nusprendė atšaukti iš prekybos vieną koldūnų „Liux“ partiją, nes joje rasta salmonelių.

„Užkalnio koldūnuose“ ir „Mamos“ cepelinuose rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių, bet ši produkcija neatšaukta. Rusijos rinkai skirtuose koldūnuose „Russkie“ rasta listerijų, bet Europos Sąjungoje jų koncentracija neribojama.

Didieji prekybos centrai, nesulaukę institucijų sprendimų, patys nutarė laikinai neprekiauti „Judex“ produkcija.

„Darytina prielaida, kad STT sąmoningai naudojasi VMVT, kurios vadovams yra pareikšti įtarimai ikiteisminiam tyrime, kad VMVT tikrintų „Judex“, kurios vadovams taip pat pareikšti įtarimai tame pačiame ikiteisminiame tyrime, tačiau tikrintų nežinodama, nei ką, nei kur tikrinti, ir kokių rezultatų tikėtis. O kad tyrimai ir patikrinimai užtruktų kuo ilgiau, turima informacija perduodama labai dozuotai, maždaug savaitės periodiškumu“, - svarsto įmonės advokatas.

Pasak teisininko, VMVT buvo priversta aklai imti mėginius ir juos tirti.

Šiuo metu iš VMVT paimtų mėginių, patikrinta tik trečdalis. Tame trečdalyje pažeidimų nerasta.

Pasak L. Šarkio, įmonė susidūrė su sveika logika nepaaiškinama tyrimo taktika ir nepagrįstais sprendimais. Dėl šių priežasčių, teigia jis, „Judex“ ėmėsi lygiagretaus tyrimo.

Ką tai reiškia? Anot advokato, „Judex“ privalomai atliks neeilinį visų darbuotojų medicininį patikrinimą, organizuos pakartotinus higienos reikalavimų užtikrinimo gamyboje mokymo kursus darbuotojams, kruopščiai pašalins visus VMVT patikrinimo metu nustatytus trūkumus, neatsižvelgiant į tai, reikšmingi jie ar ne, VMVT nurodymu utilizuos visą gamybos sandėlyje esančią produkciją, atliks visų gamybos patalpų dezinfekciją, įdiegs pažangias higienos kontrolės technines priemones, sugriežtins taikomas nuolatines savikontrolės priemones – tai yra, periodiškai vykdys atsitiktine tvarka atrinktos produkcijos tyrimus.

„Bet kuriuo atveju, „Judex“, atlikusi numatytas prevencines higienines ir saugos priemones, artimiausiu metu pateiks VMVT prašymą atnaujinti įmonės veiklą“, - sako L. Šarkys.