Spaudos konferencijoje trečiadienį Seimo socialdemokratų frakcijos narė Roma Dovydėnienė bei Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė informavo, kad birželio 16-22 dienomis Niujorke, Jungtinėse Tautose, Lietuva pristatė ir apgynė ataskaitą apie tai, kaip šalis įgyvendina JT konvencijos dėl moterų visų diskriminacijos formų panaikinimo nuostatas.

Prie šios konvencijos Lietuva prisijungė 1993 metais, o 1995 metais ji buvo ratifikuota Seime.

Socialdemokratė R. Dovydėnienė teigė, kad pristačius išsamią ataskaitą, JT Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto narės tiesiog "užpylė" delegaciją klausimais apie lygių galimybių kontrolierės funkcijas, moterų ekonominę ir socialinę padėtį, darbo santykius, sveikatą, šeimos planavimą, smurtą prieš moteris, kaimo moterų padėtį ir priemones prieš skurdą, moterų politinį aktyvumą.

A. Burneikienė teigė, kad Lietuva iš esmės buvo įvertinta gerai ir konstatuota, kad yra padaryta didelė pažanga šioje srityje.

Tačiau, pasak jos, JT komiteto narės patarė daugiau dėmesio skirti kaimo moters padėčiai, smurto aukoms, jų integracijai į visuomenę, taip pat vertėtų skatinti politinį moterų aktyvumą, sparčiau vykdyti šeimos planavimo programas, ypač atsižvelgti į moterų sveikatos priežiūrą.

JT Generalinė asamblėja turės įvertinti Lietuvos ataskaitą, o vėliau Lietuvos Vyriausybei bus pateikti konkretūs siūlymai, kaip gerinti moterų padėtį šalyje.