"Prezidiumas nusprendė, jog ministras pasielgė demokratiškai ir atsistatydino pripažindamas savo klaidas", - žurnalistams sakė LSDP Informacijos centro vadovas Gediminas Kirkilas.

J.Bernatonis penktadienio pavakarę per LSDP tarybos posėdį Seime apie savo sprendimą ir jo motyvus informavo partijos kolegas. "Pareiškiu, jog atsistatydinu iš vidaus reikalų ministro pareigų. Taip elgiuosi visų pirma galvodamas apie Lietuvos socialdemokratų partijos prestižą", - pranešė tarybos nariams J.Bernatonis.

Ministras pripažino padaręs klaidų, tačiau taip pat bandė savo veiksmus ir pateisinti. "Turiu pripažinti, jog padariau lemtingą klaidą, kuri atsiliepė mūsų partijos prestižui. Akivaizdu, jog pervertinau savo jėgas, siekdamas pašalinti įsisenėjusias negeroves vidaus reikalų sistemoje", - pareiškė J.Bernatonis.

"Man nepavyko nei visuomenei, nei Seimui įrodyti, kokias žiaurias pasekmes gali turėti neteisėta policijos pareigūnų veikla. Negalėdamas visko pasakyti iki galo, praradau ir kai kurių partijos bičiulių paramą", - pažymėjo jis.

Tačiau, nors ir pripažindamas savo klaidas, J.Bernatonis teigė "jaučiąs pareigą pasakyti", jog negalėjo toleruoti "netvarkos policijos operatyvinėse tarnybose".

"Demokratinėje valstybėje niekam nevalia neteisėtai klausytis telefoninių pokalbių, neteisėtai rinkti duomenis apie nusikaltimo nepadariusius asmenis ar sukauptą operatyvinę informaciją naudoti politiniais tikslais", - sakė ministras.

Lietuvos liberalų sąjunga sveikina vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio sprendimą atsistatydinti, tačiau mano, kad šis žingsnis buvo gerokai pavėluotas, teigiama pranešime spaudai.

Pasak Liberalų sąjungos pirmininko Eugenijaus Gentvilo, susikompromitavęs ministras turėjo atsistatydinti maždaug prieš porą savaičių. “Šitas laiko tempimas pakenkė valstybės stabilumui ruošiantis gegužės mėnesio referendumui ir, manau, gerokai sumažino žmonių pasitikėją vidaus reikalų sistema”, - teigė E.Gentvilas.

Liberalų lyderis sveikina valdančiosios Socialdemokratų partijos suvokimą, kad ilgiau ministras dirbti nebegali, o jo likimas šiame poste kenktų stabiliam Vyriausybės darbui. E.Gentvilo įsitikinimu, po J.Bernatonio atsistatydinimo visuomenei turi būti pateikta informacija, kuri aiškiai atsakytų, kiek realūs buvo ministro teiginiai apie tariamą šalies vadovų sekimą.

Ministro ir generalinio komisaro konfliktą tyrusi Seimo laikinoji tyrimo komisija trečiadienį konstatavo, jog ministras J.Bernatonis nepagrįstai apkaltino policijos vadovą V.Grigaravičių, esą jo nurodymu ar jam toleruojant buvo neteisėtai renkama informacija apie aukštus pareigūnus, įskaitant ir šalies vadovus.

Taip pat komisija nusprendė, jog ministro sprendimas nušalinti generalinį komisarą nuo pareigų ir paskirti jam atestaciją neturėjo teisinio pagrindo.

Paklaustas, ar J.Bernatonio atsistatydinimą lėmė jo nepagrįsti kaltinimai policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui, A.Brazauskas patvirtino, jog "atsistatydinimą lėmė šis skandalas".

Po komisijos išvadų paskelbimo Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas bei parlamentinės opozicijos atstovai paragino J.Bernatonį atsistatydinti.

G.Kirkilas po prezidiumo posėdžio teigė, jog naujo vidaus reikalų ministro kandidatūra nebuvo svarstyta, tačiau pareiškė manąs, jog šis postas turi likti "socialdemokratams". Į Vyriausybę ministrus yra delegavę socialdemokratai ir socialliberalai.

Prezidentas Rolandas Paksas, žurnalistų penktadienio vakarą paklausiąs, ar pritars ministro atsistatydinimui, pareiškė: "manau, kad pritarsiu".

Paluknio aerodrome, kur atvyko atlikti akrobatinio skrydžio su Europos Komisijos įgaliotiniu plėtrai Gunteriu Verheugenu (Giunteriu Ferhoigenu), R.Paksas teigė, jog "pareigūnai, vietoje to, kad atliktų pareigas, politikuoja".

"Matau prieštaringus pareiškimus, tokius kaip (VRM) sekretoriaus Jono Liaudansko. Juos reikia pagrįsti arba atmesti", - sakė R.Paksas. Jis turėjo galvoje J.Liaudansko televizijoje iškeltą pasiūlymą pasidomėti "kokios jėgos" atvedė į didžiąją politiką Seimo pirmininką Artūrą Paulauską.

Anot prezidento, "įvykiai VRM yra "aisbergo viršūnė". R.Paksas gynė prieš keliolika dienų paskelbtą savo pradinę nuostatą pritarti V.Grigaravičiaus nušalinimui. "Tuometinis toks sprendimas atrodė normalus", - sakė R.Paksas.