Penktadienį K. Pėdnyčia baigė darbo vizitą Vašingtone, kur su JAV pareigūnais aptarė teisėsaugos institucijų tiesioginio bendradarbiavimo planus, pasikeitė organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo praktika, apsvarstė ir sutarė plėsti abiejų šalių teisinių institucijų bendradarbiavimą tiriant karo ir genocido nusikaltimų bylas.

Viešėdamas Vašingtone, K. Pėdnyčia susitiko su JAV generaline prokurore Janet Reno (Dženet Rino), Federalinių tyrimų biuro direktoriumi Louis J. Freeh (Liuisu Fry), Valstybės departamento pasekretoriaus pavaduotoju Daniel S. Hamilton (Denieliu Hemiltonu), Teisingumo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus direktoriumi Eli M. Rosenbaum (Eliu Rozenbaumu), kitais JAV pareigūnais.

Pasak Lietuvos ambasados Vašingtone pranešimo, susitikimuose buvo įvertintos Lietuvos pastangos įtvirtinti istorinį teisingumą. K. Pėdnyčia pažymėjo, kad sovietinės ir nacistinės okupacijos metais padarytiems nusikaltimams Lietuvoje skiriamas deramas dėmesys.

JAV Teisingumo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus pastangomis pastaraisiais metais JAV pilietybės neteko ir buvo deportuoti į Lietuvą keletas lietuvių, įtariamų karo nusikaltimais per nacių okupaciją. Kai kuriems iš jų Lietuvos prokuratūra iškėlė bylas, du jau teisiami.

Specialiųjų tyrimų skyriaus direktorius E. Rosenbaum pasiūlė Lietuvai suteikti visokeriopą pagalbą tiriant sovietinius karo nusikaltimus.

Be to, pasak pranešimo, K. Pėdnyčios vizitas "patvirtino bendrą Lietuvos ir JAV nuomonę, kad nusikalstamumas nepripažįsta valstybinių sienų, todėl, siekiant jį pažaboti, būtinas glaudus ir savalaikis valstybių bendradarbiavimas".

JAV pareigūnai ypatingai akcentavo augančią regiono problemą - nelegalų gabenimą ir korupciją. K. Pėdnyčia paragino Vilniuje atidaryti Federalinių turimų biuro (FTB) ofisą, kas, anot jo, būtų papildomas impulsas kovai su nusikalstamumu.