„Kas dėl skaičių, visa tai yra susiję su reikalavimais, pratybomis, operacijomis, kurias atliekame kartu, bet labai svarbu, kad nuolatos amerikiečių pajėgos būtų dislokuotos Baltijos šalyse, nes išlaikyti šį buvimą yra būtina, kad mūsų draugai suprastų, kad amerikiečiai visuomet yra su jais“, – sakė J. McCainas ketvirtadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Sprendimą dėl to turėtų priimti jau išrinktojo prezidento Donaldas Trumpas administracija.

Kartu J. McCainu atvykusi demokratė senatorė Amy Klobuchar informavo, kad birželį į Lietuvą norėtų atvykti kariai iš Minesotos.

2014 m. balandį JAV kiekvienoje iš trijų Baltijos šalių dislokavo po 150 karių.

Palaiko idėją skirti sankcijas Rusijai dėl kišimosi į rinkimus

JAV Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto primininkas respublikonas Johnas McCainas tikino, kad tai neprieštarauja išrinktojo JAV šalies vadovo Donaldas Trumpas išsakytai minčiai, kad, nepaisant Rusijos įsilaužimo, reikia toliau gyventi savo gyvenimą.

„Taip, pritariu naujai išrinktam prezidentui, kad turime toliau gyventi savo gyvenimą, kad rinkimams nebūtų daroma jokia išorės įtaka. Tikrai turime toliau gyventi savo gyvenimą, tačiau turime patikinti JAV piliečius ir viso pasaulio demokratines valstybes, kad kai yra balsuojama, ši teisė nebus pažeista dėl kokių nors išorinių priežasčių ir tokių asmenų, kurie yra laikomi diktatoriais“, – kalbėjo J. McCainas ketvirtadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Jo bendrapartietis senatorius Lindsey Grahamas buvo dar griežtesnis ir pareiškė tiesiogiai, kad „sankcijos turi būti sugriežtintos“.

„Sankcijos turi būti nukreiptos prieš V. Putiną ir jo artimų žmonių ratą. Taigi, be paramos naujoms sankcijoms, turi likti ir dabartinės sankcijos. Reikėtų kalbėti ir apie energetiką. Sakau Baltijos šalims, kad už tai reikės sumokėti kainą, bet jeigu nesustabdysime Rusijos, kaip senatorius McCainas sakė, tai iškils grėsmė visai demokratijai“, – sakė L. Grahamas .

Dėl išrinktojo prezidento D. Trumpo jis ramino, kad JAV politinėje sistemoje yra „atskaitomybės sistema“.

„Norime jam suteikti šansą įsitvirtinti ir pažiūrėsime, kaip jis, ką kalbės, bet pritarčiau, kad turime gyventi savo gyvenimą, nors iškyla klausimas, koks yra mūsų gyvenimas. Mūsų gyvenimas yra toks, kad turime remtis savo vadovais ir teisės viršenybe, turime gyventi savo gyvenimus ir išsakyti savo nuomonę be baimės. Taigi, norėdami gyventi savo gyvenimą toliau kaip amerikiečiai, mes turime kovoti su tais, kurie kėsinasi į mūsų gyvenimą“, – sakė L. Grahamas .

Kartu atvykusi demokratė senatorė Amy Klobuchar išsakė pritarimą prezidento B. Obamos veiksmams.

„Jis turi labai aiškiai V. Putinui parodyti, kad mes nusiteikę rimtai ir kad bus atsakas. Priešingu atveju, mes tik kalbame ir nieko nedarome, o Putinas ir toliau dirbs savo metodais ir darys poveikį rinkimams kitose šalyse ir Prancūzijoje, ir Vokietijoje, ir kitose labai svarbiose šalyse“, – perspėjo A. Klobuchar .

Apie planus, kaip reaguoti į Rusijos kišimąsi į rinkimus, B. Obamos administracija turėtų paskelbti ketvirtadienį, pranešė „Reuters“.

Senatorius J. McCainas taip pat išsakė susirūpinimą dėl D. Trumpo pasirinkimo į valstybės sekretoriaus poziciją – V. Putinui draugiškos didžiausios pasaulyje naftos kompanijos „Exxon“ vadovo Rexo Tillersono.

„Dėl pono Tillersono yra tam tikras susirūpinimas, turint galvoje jo ankstesnę veiklą ir jo santykius su Vladimiru Putinu. Dėl šios priežasties aš susitiksiu su R. Tillersonu, jis susitiks ir su manimi, ir su senatoriumi L. Grahamu, ir mes priimsime sprendimą remdamiesi informacija ir įžvalgomis, kurias susidarysime iš tiesioginio pokalbio su juo. Man kelia nerimą ši situacija, ir tuo pačiu norėčiau suteikti galimybę R. Tillersonui, kadangi jis tikrai yra kvalifikuotas asmuo ir galėtų būti valstybės sekretorius“, – sakė J. McCainas .