Jis mirė savo namuose Ilinojaus valstijoje.

J.Balys tarpukariu dėstė Vytauto Didžiojo universitete Kaune, po Antrojo pasaulinio karo pasitraukė į Jungtines Valstijas. Jis tyrinėjo tautosakos siužetus, jų geografinį paplitimą, sudarė "Lietuvių pasakojamosios tautosakos motyvų katalogą", lietuvių liaudies baladžių katalogą, parašė tautosakos studijų.

Nuo 1951 metų J.Balys redagavo leidinį "Lietuvių tautosakos lobynas", 1964-1967 metais vadovavo lituanistikos institutui. Gyvendamas išeivijoje jis aktyviai reiškėsi lietuvių visuomeninėje ir kultūrinėje veikloje.

Pasak jo dukters, iš viso J.Balys yra paskelbęs per 600 straipsnių ir parašęs 35 knygas.

"Iškilaus Lietuvos tarpukario etnologo veikla skirta lietuvių tautosakos, etnologinės medžiagos rinkimui, Tautosakos archyvo steigimui Kaune buvo labai svarbi jaunai Lietuvos valstybei, vertinga išsaugant Lietuvos tautosaką. Itin reikšmingi profesoriaus Jono Balio vėlesni darbai užsienyje apibendrinant ir publikuojant mūsų etnologijos ir tautosakos lobius, organizuojant lituanistikos leidybą svetur, bendradarbiaujant su Lietuvos mokslininkais. Lituanistikos baruose šio kuklaus lietuvio daug dirbta, daug nuveikta", - rašoma prezidentės Dalios grybauskaitės užuojautoje.


Šalies vadovės teigimu, J. Balio gyvenimas ir nenuilstama tarnystė Lietuvos kultūrai yra atsidavimo savo mylimai gimtinei pavyzdys.

Užuojautą pareiškusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė sakė, kad be J.Balio asmenybės ir jo darbų būtų sunku įsivaizduoti viso praėjusio amžiaus Lietuvos tautosakos tyrinėjimo mokslo raidą.

"Būtent jis ypač daug prisidėjo, kad savo tėvų ir senelių puoselėtą tautosaką mes šiandien suvoktume kaip neatskiriamą Lietuvos kultūros ir jos istorijos dalį, be kurios mums visiems trūktų kažko labai svarbaus ir vertingo", – teigė I. Degutienė.

Parlamento vadovės teigimu, ilgi J.Balio sąžiningos ir pasiaukojamos tarnystės savo tautos kultūrai metai, jo akademinė ir pedagoginė veikla tapo itin vertingu indėliu į lietuviškąją folkloristiką.

J.Balys 1999 metais apdovanotas Gedimino 4 laipsnio ordinu.