Maždaug 100 Jungtinių Valstijų ir Lietuvos karių pusšimtį kilometrų įveikė per dvi paras.

Kartu su amerikiečiais žygiavo Butigeidžio dragūnų ir kunigaikščio Vaidoto batalionų kariai.

Nuo Gudienos gyvenvietės Kaišiadoryse iki Trakų pilies, ėję Jungtinių Valstijų kariai sakė tikėjęsi kiek šiltesnių orų, tačiau apie 15 kilogramų sverianti kario ekipuotė žygyje neleido sušalti.

„Buvo maždaug dvidešimčia laipsnių šalčiau, nei mes manėme, kad bus, tačiau dėl tokių oro sąlygų nebuvo jokių sužeidimų, o tai tikrai puiku“, – džiaugėsi JAV 173-iosios brigados „Able“ kuopos vadas, kapitonas Anthony Formica.

Jungtinių Valstijų 173-osios oro desanto brigados karių rotacija prasidėjo pernai rugsėjį.

Per penkis mėnesius kariai daug treniravosi veikti išvien su sąjungininkais.

„Tai buvo tikrai puikios pratybos mano kuopai, kiekvieną savaitę mes galėjome treniruotis sudėtingiausiomis – lauko sąlygomis, vykdyti orientacines treniruotes, su lietuviais dalyvauti pratybos „Geležinis kardas“ ir „Vytis Tigras“, – sakė A. Formica.

„Mes kaip priimančioji valstybė dėjom daug pastangų, kad jie gerai įsikurtų ir patogiai jaustųsi. Stengėmės jiems būti konkurencingi ir patikimi treniruočių partneriai, dėjom daug pastangų, kad galėtume su jais dirbti ir dėl to jų atsiliepimai tik patys geriausi“, – pasakojo Lietuvos Butigeidžio dragūnų bataliono II kuopos II būrio vadas, leitenantas Gaudvydas Butkus.

Jungtinių valstijų Sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Rytų Europoje rotuojasi nuo 2014 metų pavasario, kaip dalis Jungtinių valstijų sausumos pajėgų operacijos Rytinėje aljanso dalyje „Atlanto ryžtas".