Išskirtiniame interviu naujienų agentūrai ELTA ambasadorius pripažino, kad rasti tinkamų priemonių išbristi iš ekonominio nuosmukio nėra paprasta, todėl vyriausybės privalo būti lanksčios.

"JAV finansines rinkas, ir ne tik jas, apėmęs godumas bei vartotojų, kurie paėmė paskolas žinodami, kad negali sau to leisti, godumas pasauliniu mastu prisidėjo prie milžiniškos problemos visiems mums. Dalis viso to įvyko Volstrite", - sakė J.A. Cloudas.

Kita vertus, ambasadoriaus teigimu, problemų šaknų reikia ieškoti ir kitur.

"Nepaisant to, nekilnojamojo turto burbulas buvo atsiradęs ir Vilniuje, o Volstritas nesuvaidino lemiamo vaidmens. Didelis nekilnojamojo turto burbulas yra Ispanijoje. Nebandau pasakyti, kad JAV nekaltos, nes dalis šios krizės kilo dėl JAV ar finansinių rinkų, įsikūrusių JAV, praktikos ir godumo. Bet manau, kad problemos daug platesnės", - teigė ambasadorius.

J.A. Cloudo įsitikinimu, krizę lėmė klaidingi finansų rinkų ir vartotojų vertinimai, investuotojai tinkamai nenumatė rizikos.

Pastaruoju metu pasaulinės krizės kaltininkų "paieškoms" skiriama itin daug dėmesio. Neseniai Didžiosios Britanijos laikraštyje "The Guardian" išspausdintas straipsnis, kuriame nurodytos politikų, ekonomistų ir finansininkų, kurie tariamai kalti dėl pasaulinės ekonomikos krizės, pavardės. Pirma sąraše nurodoma buvusio JAV federalinio atsargų banko vadovo ir vieno garsiausių pasaulio ekonomistų Alano Greenspano pavardė. "The Guardian" nuomone, atsakingi už krizę yra ir buvę Jungtinių Valstijų prezidentai Billas Clintonas bei George W. Bushas.

Ambasadorius J.A. Cloudas sakė neabejojąs, kad tokios paieškos tęsis dar ilgai.

"Apie tai bus daug rašoma - ir ne tik "The Guardian" laikraštyje. Esu tikras, kad šia tema bus daug disertacijų ir knygų. Bet nesu tikras, ar šiuo metu, kai problema itin aštri, yra konstruktyvu tai daryti", - sakė J.A. Cloudas.

Ambasadorius atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais rizikos veiksnys buvo visiškai nuvertintas.

"Buvo susidariusi tokia situacija, kai žmonės tikėjosi minimaliai 5-10 proc. investicijų grąžos be jokios rizikos. Visą laiką veikia dėsnis - kuo didesnė grąža, tuo didesnė rizika. Žmonės apie riziką pamiršo", - teigė JAV ambasadorius Lietuvoje.

Analitikai vis garsiau kalba, kad įsisiūbavusi ekonominė krizė pakeis ir geopolitines realijas. Žinomas JAV politikos strategas Briusas Džeksonas (Bruce Jackson) praėjusį mėnesį interviu naujienų agentūrai ELTA sakė manąs, kad naujos vadinamosios "geoekonominės" grėsmės dabar yra pavojingesnės nei geopolitiniai pavojai. Eksperto įsitikinimu, "esant ketvirtojo dešimtmečio ekonomikai, atsiranda ir ketvirtojo dešimtmečio politika - radikalizmas bei populizmas".

J.A. Cloudas pripažino, kad šiuo metu vyriausybės privalo sutelkti dėmesį ekonominiams klausimams, bet atsargiai vertino kalbas apie prioritetų kardinalų pasikeitimą.

"Nebūčiau linkęs žengti taip toli ir pritarti Bruce (Jacksono - ELTA) idėjai, kad iš esmės nuo geostrategijos pereinama prie geoekonomikos. Jei pasiseks sąlyginai greitai sugrįžti į vėžes, nemanau, kad bus didelis pasikeitimas. Greičiau artimiausiu metu pasikeis dėmesio koncentracija - tą matome ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje, kuri dabar didžiausią dėmesį skiria ekonomikai", - sakė J.A.Cloudas.

Ambasadorius atsargiai optimistiškai įvertino precedento neturinčių JAV ekonomikos gelbėjimo priemonių galimą poveikį. Kaip žinoma, JAV Kongresas trečiadienį pasiekė kompromisą dėl 789 mlrd. dolerių ekonomikos stimuliavimo priemonių paketo.

"Ekonomika šiuo metu smarkiai šlubuoja, ir tai apsunkina mūsų visų gyvenimą. Tam tikros priimtos priemonės nepakeičia realybės per naktį. Bet manau, kad ėmėmės kai kurių svarbių priemonių, kurios atneš laukiamą poveikį", - sakė J.A. Cloudas.

Ambasadoriaus įsitikinimu, itin svarbu, kad vyriausybės lanksčiai reaguotų į besikeičiančią ekonominę situaciją. Neseniai premjero A. Kubiliaus su Lietuvos antikriziniu planu supažindintas J.A. Cloudas sakė besiremiąs ekspertų - Europos Komisijos ir Tarptautinio valiutos fondo - vertinimais, kuriuose teigiama, kad Lietuvos valdžia ėmėsi tinkamų priemonių.

"Atsižvelgiant į biudžeto problemas, su kuriomis susidūrė jūsų Vyriausybė, pasaulinę situaciją ir TVF bei ES pritarimą, man susidaro įspūdis, kad Vyriausybė elgiasi tinkamai. Taip pat pritarčiau vyriausybei, kuri bando būti lanksti ir spręsti nenumatytus rezultatus. Reikia atsižvelgti ne tik į tai, kas prognozuojama, bet į tai, kaip iš tikrųjų viskas klostosi", - komentuodamas situaciją Lietuvoje sakė J.A. Cloudas.