Tai po komiteto posėdžio žurnalistams pranešė jo pirmininkas Valdas Benkunskas.

"Pateikti atsakymai į mūsų užduotus klausimus ir į tuos klausimus, kuriuos pateikė visuomenė, šiandien nebuvo pakankami. Mes neįsitikinome, kad ta versija, kurią pateikė ponas Pundzius, yra reali ir įtikinama. (...) Paveldėti pinigai, o paveldėtų pinigų kilmė, kaip jie galėjo atsirasti pas pono Pundziaus tėvą, taip ir nėra atsakymo", - sakė V. Benkunskas.

Pasak jo, šiandien su tokiu žmogumi TS-LKD būti kartu negali.

Anot V. Benkunsko, Priežiūros komiteto nariai vadovavosi J.Pundziaus tėvo 2002 metais pateikta turto ir pajamų deklaracija. Prieš dvylika jis esą nurodė turįs apie 7 tūkst. litų piniginių lėšų ir nekilnojamojo turto už daugiau kaip 150 tūkst. litų. Tuo metu sūnus 2014 metais paveldėjo 1,5 mln. litų vertės turtą.

„Šiandien tikėjomės sulaukti labai aiškių atsakymų, kad ta istorija būtų sveiko proto žmogui suprantama, suvokiama ir priimtina. To nesulaukėme ir, deja, turėjome tokį sprendimą ryžtingą, sunkų, skausmingą pono Pundziaus atžvilgiu ir priimti“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Paklaustas, kodėl J.Pundziaus paaiškinimai įtikino mokesčių inspektorius, bet neįtikino partijos, Priežiūros komiteto vadovas teigė, kad konservatoriai vadovaujasi kitais moralės standartais.

Pašalinę žinomą mediką iš partijos konservatoriai gali netekti vieno Seimo nario mandato, nes J.Pundzius kaip TS-LKD kandidatas yra išėjęs į antrą turą Dainavos apygardoje Kaune.

„Rinkėjai sekmadienį pasakys, kaip jie tą situaciją mato. Mes sakome, kad šiandien su tokiu žmogumi būti TS-LKD negalime“, – sakė V.Benkunskas.

Remiantis TS-LKD įstatais, jei asmuo pašalinamas iš partijos, pretenduoti į ją sugrįžti jis gali tik praėjus trejų metų laikotarpiui.

J. Pundzius: partija pritaikė pačius aukščiausius standartus

Pats J. Pundzius DELFI sakė, kad supranta partijos siekį prieš rinkimus spręsti klausimą staigiai ir nieko nelaukiant. Tačiau politikas vis tiek dalyvaus antrajame rinkimų ture Dainavos vienmandatėje apygardoje, mat partijos sprendimas tam kelio neužkerta.

„Aš toliau dalyvauju rinkimuose. O Tėvynės sąjungos Priežiūros komiteto sprendimą aš gerbiu. Jų motyvas buvo toks: per mažai laiko pateikti visus įrodymus dėl kilusių klausimų visuomenei. Dabar pradėtas pakartotinis Valstybinės mokesčių inspekcijos patikrinimas, kuris, neabejoju, priims išvadas, kurios paneigs visas abejones. Bet tai užtruks, o rinkimų kampanija yra įsibėgėjusi. Todėl partija pritaikė pačius aukščiausius standartus“, - sako J. Pundzius.

Politikas išsakė daug pagarbos partijai ir jos interesams. „Noriu, kad ji laimėtų“, - sako J. Pundzius.

Paklaustas, ar laimėjęs vienmandatėje apygardoje ir gavęs pakartotines išvadas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos, bandys iš naujo stoti į partiją, J. Pundzius neatmetė tokios galimybės.

„Galimas ir toks variantas, kad sugrįšiu. Aš tikrai kažkokio piktumo ar nuoskaudos nenešiosiu“, - sako kandidatas.

J. Pundzius aiškina, kad 750 tūkst. litų jis paveldėjo iš jau mirusio tėvo, kurio oficialios pajamos atrodo mažesnės nei sukaupti pinigai. Tačiau, pasak politiko, jo seneliai buvo gana turtingi, todėl tėvas iš dalies galėjo jam perduoti senelių turtą. „Mano seneliai buvo turtingi, pavyko išsaugoti šitą turtą iki šių dienų. Ir šiandien tas atsirado. O tos detalės, tai aš nenoriu komentuoti, nes visko tiksliai nežinau“, - teigia pašnekovas.

Pasak J. Pundziaus, tėvo valia buvo perduoti lėšas jam, o ne broliams ar seserims.

Prieš posėdį sustabdė narystę

J. Pundzius prieš komiteto posėdį trečiadienį pranešė stabdantis savo narystę partijoje, Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pradėjus tirti jo deklaruotų pinigų kilmę.

„Reaguodamas į susiklosčiusią situaciją ir siekdamas užkirsti kelią politinių oponentų bandymams abejoti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos politika, tikslais ir priemonėmis, partijos kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimą Juozas Pundzius šiandien pateikė prašymą laikinai sustabdyti jo narystę partijoje iki bus atliktas nepriklausomas situacijos įvertinimas“, - rašoma J.Pundziaus išplatintame pranešime spaudai.

J.Pundzius aiškina iš tėvo 2014 metais paveldėjęs sklypus, kurie šeimai atiteko restitucijos keliu, namų valdą, butą, taip pat 752 tūkst. litų (apie 215 tūkst. eurais) grynųjų pinigų sumą.

„Esu įsitikinęs per ilgą gyvenimą tėvo sukaupto, o taip pat galimai paveldėto turto teisėtumu, deja šiandien nebegalima patikslinti kodėl didelės vertės turtas nebuvo įtrauktas į jo teiktas deklaracijas. Tačiau noriu dar kartą patikinti, kad visos su paveldėjimu susijusios operacijos buvo atliktos laikantis 2008 metais sudarytame testamente nurodytos velionio valios, dalyvaujant teismo antstoliui, tinkamai įteisinant paveldėto turto perėmimą“, - pranešime sakė kandidatas į Seimą.

J.Pundzius į Seimą kandidatavo konservatorių sąraše daugiamandatėje apygardoje, jis buvo įrašytas 34 numeriu. Kauno Dainavos vienmandatėje apygardoje J.Pundzius su „valstiečių žaliųjų“ atstovu Lauru Stasevičiumi jis varžysis antrame ture.

„Niekas nesikeičia, jis pašalinamas iš partijos, tačiau rinkimuose kaip kandidatas dalyvaus toliau. Dabar spręs rinkėjai“, – DELFI sakė Vyriausios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Elena Masnevaitė.

Deklaracijose - sumaištis

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Seimą Kauno Dainavos apygardoje, medikas, buvęs Kauno klinikų vadovas Juozas Pundzius savo turto deklaracijoje nurodė gavęs 1,5 milijono eurų palikimo, vėliau paaiškėjo, kad tikroji suma yra litais, tačiau ji vis tiek kelia abejonių.

J. Pundzius tarp sandorių deklaravo 2014 metais gavęs įspūdingo dydžio palikimą iš tėvo Aloyzo Pundziaus. Bendra palikimo suma, kandidato pateikta VRK, siekia 1 500 529 eurus.

Kandidatas deklaruoja gavęs: butą, vertą 290 000 eurų, namų valdos žemės sklypą, vertą 144 000 eurų, vertybinių popierių, vertų 12 227 eurų, kitą žemės sklypą, vertą 41 580 eurų, 21 ha žemės sklypą, vertą 104 130 eurų, dar vieną butą, vertą 81 400 eurų, 14 ha žemės sklypą, vertą 74 700 eurų. Taip pat deklaruotas piniginių lėšų paveldėjimas, suma – 752 492 eurai.

Pats J. Pundzius teigė, kad susipainiojo, netiksliai užpildė deklaraciją ir jo palikimas buvo 1,5 milijono litų, ne eurų, o visos sumos taip pat yra skaičiuojamos litais.

J. Pundziaus tėvas A. Pundzius buvo Plungės rajono tarybos narys. Jis buvo ilgametis Plungės ligoninės tuberkuliozinio skyriaus gydytojas, medicinos mokslų kandidatas, miręs 2014 metais.

2000 metais jo turto deklaracijoje nurodomos sumos buvo kur kas mažesnės negu palikime, skaičiuojant net ir litais. Žinoma, per 16 metų turto vertė galėjo išaugti. Tačiau tuo metus jis turto ir pajamų deklaracijoje nurodė turįs turto už 159 772 litus. Per metus gavęs turto už 92 573 litus.

Lieka neaišku, ar A. Pundziaus piniginės lėšos net litų valiuta per keliolika metų taip išaugo, o turto vertė pakilo. Jeigu bendra palikimo suma iš tiesų yra litais, ji siekia 434 583 eurus, iš jų vien piniginių lėšų 2014 m. sūnus gavo daugiau nei 700 tūkstančių litų.

J. Pundzius, gavęs tėčio palikimą, po kelių mėnesių padovanojo turto ir savo vaikams.