„Šiuo metu intensyviai dirbama ir su profsąjungomis, ir su kitomis suinteresuotomis šalimis kuriant pedagogų etatinio apmokėjimo modelį. Kas yra numatyta ir Vyriausybės programoje, jei kalbame apie stiprų mokytoją ir tikimės stipraus, kompetentingo specialisto, esame numatę, kad mokytojo atlyginimas turėtų pasiekti tūkstantį eurų“, – aiškino ji.

Paklausta, kada to reikėtų laukti, ministrė sakė, kad pasižadėta tai padaryti iki 2020 m.

„Aš manau, kad visi suprantame, kad investicija į švietimą, ko gero, yra pati pelningiausia, todėl investicija į mokytojų rengimą, stiprų mokytoją yra tai, kuo ši Vyriausybė neabejoja“, – sakė J. Petrauskienė.

Statistikos departamento duomenimis, 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį, atskaičius mokesčius, mokytojai uždirbo vidutiniškai 685,9 eurus per mėnesį. Neatskaičius – 892,5 eurus.

Mokyklų vadovai uždirba tik 40 eurų daugiau nei mokytojai

Ministrės teigimu, nenormali situacija ir ta, kad dabar mokyklų vadovų ir mokytojų atlyginimai skiriasi tik maždaug 40 eurų. Paklausta, ar tai reiškia, kad ir švietimo įstaigų direktoriai gali tikėtis algų šuolio, J. Petrauskienė patikino, kad tokių minčių yra.

„Aš tikrai nedrįsčiau matuoti vadovų atlygio šią dieną, tačiau, be jokios abejonės, vadovas yra lyderis. Mes keliame didelius reikalavimus, suprantame, kad ten, kur stiprūs jie, stiprios ir mokyklos, todėl normalu, kad atlyginimo klausimas irgi yra labai svarbus“, – pripažino J. Petrauskienė.

Ministrė priminė, kad kaip tik šiuo metu Seime yra svarstomi siūlymai dėl mokyklų vadovų kadencijų įvedimo.

„Manyčiau, kad tai turėtų būti įvesta tikrai nuosekliai. Tam tikrai turėtų būti sudarytos visos ir socialinės sąlygos, ir garantijos. Šią dieną – dar nepriėmus sprendimų Seime – ministerija kelia klausimus, kaip bus sudaromas mokyklų vadovų rezervas, kaip bus išdalijama laike – tikrai negalime iš karto paleisti beveik 1,8 tūkst. vadovų. Turime užtikrinti jų karjerą – galimybes dirbti ir pedagoginį darbą, didinti jų atlyginimą“, – aiškino J. Petrauskienė.

Kiek uždirba mokytojai?

Pernai metų ŠMM duomenimis, ikimokyklinio ugdymo pedagogai, turintys iki 3 metų pedagoginio darbo stažą, uždirba 520 eurų per mėnesį, turintieji 15 ir daugiau metų darbo stažą bei aukščiausią kvalifikacinę kategoriją – 782 eurus per mėnesį.

Pradinių klasių mokytojų algos svyruoja nuo 557 eurų iki 1140 eurų, priklausomai nuo darbo stažo ir kvalifikacinės kategorijos.

18 kontaktinių valandų per savaitę turintis bendrojo ugdymo mokytojas, priklausomai nuo stažo ir kvalifikacijos, uždirba nuo 518 eurų iki 952 eurų. Turintis 27 kontaktines valandas – atitinkamai nuo 777 eurų iki 1350 eurų per mėnesį. Šios sumos nurodytos iki mokesčių.

ŠMM duomenimis, maksimalus mokytojo atlyginimas (tai būtų mokytojo eksperto, turinčio 36 kontaktines valandas) gali siekti ir 1900 eurų iki mokesčių. Tačiau 18 kontaktinių valandų per savaitę turintis bendrojo ugdymo mokytojas, priklausomai nuo stažo ir kvalifikacijos, uždirba nuo 518 eurų iki 952 eurų.