Savo kandidatūrą į Teisingumo ministerijos vadovus trečiadienį atsiėmęs J.Pagojus, sutikęs BNS plačiau papasakoti apie pernai gegužės pabaigos įvykius, sako, kad toks sprendimas buvo spontaniškas - vėliau jis apsisprendė tyrimą atlikti Kretingos ligoninėje.

„Pati pirma ligoninė, kuri šovė į galvą, buvo universitetinė ligoninė. Bet paskui ten nuvykus priėmiau (kitą) sprendimą geriau apgalvojęs, praėjus pirmam impulsui po šoko ir viso kito, kad paskui į tą reikalą gali būti įtraukta ir mano šeima, nes mano tėvai dirba toje ligoninėje - paskambinęs į gretimą ligoninę buvau informuotas, kad gali užtrukti, nes jie turėjo ekstrinių atvejų. Negaištant laiko, priėmiau sprendimą vykti į artimiausią ligoninę, kurią sugalvojau, t.y. Kretingos ligoninę“, - BNS aiškino jis.

Politiko tėvas Evaldas Pagojus Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirba chirurgu onkologu, mama Vida Pagojienė - akušere - ginekologe. Politikas tvirtina, jog tėvai tą dieną ligoninėje nedirbo. Jis teigia su tėvais susisiekęs tik po to, kai Kretingoje davė kraujo tyrimams.

Pažeidimas buvo užfiksuotas pernai gegužės pabaigoje, tačiau nuobauda - teisės vairuoti atėmimas vieniems metams - įsigaliojo šį vasarį po Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo. Jį gegužę paliko galioti Klaipėdos apygardos teismas, atmetęs J.Pagojaus advokatų apeliaciją.

Iš kur promilės, J.Pagojus neįsivaizduoja

Gynyba teisme abejones dėl alkotesterio parodymų grindė prielaida, kad vykstant policijos reidui J.Pagojus galėjo būti tikrintas nepakeitus alkotesterio antgalio, be to, kartu vykusios liudininkės Noros Naudužaitės duomenimis, automobilyje važiavo neblaivus keleivis. Todėl parodymai esą galėjo būti iškreipti ir dėl salone susikaupusių alkoholio garų, kurių prisikvėpuoti ir galėjo tuometinis teisingumo viceministras.

Jis pats BNS sako, kad tai buvo gynybos versijos ir pats paaiškinimų, kodėl alkotesteris rodė neblaivumą, neturintis, nors ir patvirtino pažeidimo išvakarėse vartojęs alkoholį.

„Teisme buvo pateikta versijų tos, kurios yra įmanomos teoriškai. Aš neturiu pats asmeniškai jokių versijų, iš kur jos (promilės - BNS) galėjo atsirasti. Nei palaikau, nei nepalaikau nei vienos versijos. Tiesiog buvo tokia situacija, kai alkotesteris rodė vieną, kraujo parodymai rodė kitą, ir viskas. Teismas nusprendė, kad aš pažeidžiau Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, teismo sprendimą gerbiu ir jį vykdau“, - aiškino jis.

Liudininkė - draugė, vėliau įsidarbinusi pavaldžioje įstaigoje

J.Pagojus BNS patvirtino, kad minėta liudininkė - jo seniai pažįstama draugė Nora Naudužaitė, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Vilniaus miesto skyriaus vadovė. Ji šiuo metu dirba Registrų centre, užima Registrų ir informacinių sistemų skyriaus sistemos projektuotojos pareigas.

J.Pagojus šiuo metu vis dar užima Registrų centro valdybos pirmininko pareigas.

„Liudijimo ir įvykio metu ji nebuvo (Registrų centro darbuotoja - BNS)“, - teigė buvęs kandidatas į teisingumo ministrus. Jis nenorėjo nurodyti bičiulės tuometinės darbovietės.

Registrų centras yra pavaldus Teisingumo ministerijai, kurioje viceministro pareigas J.Pagojus ėjo iki rudens.

Nuo lapkričio 1-osios jis buvo paskirtas į ministerijai pavaldžios Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo pareigas, į kurias laimėjo konkursą.

Registrų centras BNS patvirtino, kad N.Naudužaitė įstaigoje įsidarbino nuo 2016 gegužės 9 dienos, t.y. praėjus lygiai savaitei po to, kai Klaipėdos apygardos teismas atmetė J.Pagojaus apeliaciją.

N.Naudužaitė valstybės valdomoje įmonėje „Registrų centre“ įsidarbino be konkurso, darbuotojų atrankos būdu.

J.Pagojaus ir gynėjo versijos nesutampa

Klaipėdoje yra bent kelios gydymo įstaigos, kuriose galima atlikti kraujo tyrimą dėl blaivumo. J.Pagojus sako, jog prieš vykdamas į Kretingą pasiskambinęs į dar vieną ligoninę Klaipėdoje, kurioje jam buvo pasakyta, kad priėmimas užtruks, nes yra laukiančiųjų. Į kurią, politikas sako neprisimenantis. Anot jo, apie tai, ar Kretingos ligoninė atlieka kraujo tyrimus dėl alkoholio sekmadieniais, jis pasiteiravo paskambinęs į įstaigą. Kam konkrečiai - nenurodė.

Jis tai papt neigia pažįstantis ligoninės vadovybę ar jį priėmusį gydytoją, taip pat sako nežinantis, ar ryšių su šios gydymo įstaigos vadovais ir medikais turi jo tėvai. „Bent jau aš apie tokius nežinau“, - sako jis.

„Dar kartą pasikartosiu: visiškai nesvarbu, kuri ligoninė. Esminis dalykas, kad teismas priėmė sprendimą, nesvarbu, ką rodė kraujas, kad alkotesterio parodymai buvo teisingi ir kad aš pažeidžiau administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Teismo sprendimą gerbiu ir vykdau“, - aiškino jis.

Vis dėlto J.Pagojaus gynėjai teisme įvardijo kitas aplinkybes: esą universitetinės ligoninės priėmimo skyriuje buvo pacientų, kuriems reikėjo skubios medicininės pagalbos. Apie J.Pagojaus tėvus nieko nebuvo nurodoma. J.Pagojus aiškina, kad pats nedalyvavo teismo posėdžiuose, o advokatas su juo šios pozicijos nederino.

„Negaliu dabar atsakyti - tiesiog mes su juo, matyt, neaptarėme to klausimo“, - dėstė jis.

Medikai apie vakarykštę dieną neklausė?

Jis patvirtino, kad automobilį „Lexus“ iš jo vairuoti perėmė kartu vykusi N.Naudužaitė.

Ji teisme patvirtino, jog J.Pagojus išvakarėse vartojo alkoholį, tai išvakarėse daręs pripažino ir J.Pagojus. Tuo metu teismui pateiktos Kretingos ligoninės Priėmimo skubios pagalbos skyriaus gydytojo E.V. išvados rodo ką kita. Išvados grafoje, kur politikas buvo klausiamas, kiek ir kada alkoholio vartojo, J.Pagojus nurodė to nedaręs visai. Mediko išvadoje taip pat pažymėta, jog nėra jokių klinikinių požymių (kvapo, koordinacijos sutrikimų), kad politikas gali būti neblaivus.

„Ką sakiau ir pareigūnams, ką ir viešai sakau - taip, išvakarėse vyko oficialus priėmimas, kuriame aš dalyvavau ir šiek tiek vyno vartojau. Gydytojas ligoninėje klausė, ar aš tą dieną nevartojau alkoholio, tai aš atsakiau, kad nevartojau. Aš atsakiau taip, kaip manęs klausė“, - aiškino jis.

Jis BNS patvirtino apie visas šio įvykio aplinkybes informavęs tiek paskirtąjį premjerą S.Skvernelį, tiek D.Grybauskaitę.

----------------------

Apie sprendimą trauktis iš būsimos Vyriausybės J.Pagojus pranešė trečiadienį, po susitikimo su paskirtuoju premjeru Sauliumi Skverneliu išplatintame pareiškime. Būsimasis Vyriausybės vadovas paragino J.Pagojų parašyti atsistatydinimo pareiškimą, kaip pats įvardijo, „dėl susiklosčiusių aplinkybių ir naujos informacijos“.

„Deja, matydamas, kad kilęs ažiotažas dėl mano praeities klaidos trukdo ir trukdys naujajai Vyriausybei, o ypač man labai svarbiai Teisingumo ministerijai, normaliai pradėti darbus, paprašiau paskirtojo Ministro Pirmininko atšaukti mano, kaip Teisingumo ministro, kandidatūrą į 17-osios Vyriausybės narius“, - atsisakydamas ministro portfelio teigia J.Pagojus.

28-erių J. Pagojus turi teisės magistro laipsnį, 2012 – 2014 metais dirbo teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėju, teisingumo viceministro pareigas ėjo nuo 2014 metų. Praėjusio Seimo kadencijai einant į pabaigą, 2016 metų vasarą jis laimėjo konkursą tapti Teisingumo ministerijai pavaldžios Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriumi.

Opozicija tuomet kritikavo, kad konkurso į naujo tarnybos direktoriaus pareigas sąlygos galėjo būti sukurtos siekiant sumažinti konkurenciją J. Pagojui ir užtikrinti jam darbo vietą po spalį vyksiančių rinkimų į Seimą. Teisingumo ministerija teigė, kad konkursas vyko skaidriai, jame dalyvavo šeši asmenys. Tą patį tvirtino ir paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis.