„Galbūt jau šių metų pabaigoje, galbūt jau kitų metų pradžioje mūsų sąjungininkų kariai atvyks“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo J. Olekas.

Galutinis sprendimas dėl keturių batalionų dislokavimo Baltijos šalyse ir Lenkijoje bus priimtas penktadienį iš šeštadienį Varšuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, tuomet oficialiai bus įvardytos ir batalionams vadovausiančios valstybės. Neoficialiais duomenimis, Lietuvoje formuojamam junginiui vadovaus Vokietija, norą prisijungti neoficialiai yra išreiškusios Norvegija, Nyderlandai, J. Olekas taip pat minėjo Belgiją.

„Mūsų žiniomis, yra pakankamai pasiūlymų iš mūsų sąjungininkų, kurie norėtų čia atvykti. Matyt, bus dar toks praktinis pasitarimas, kiek valstybių dalyvaus sudarant tą batalioną“, – sakė ministras.

Pasak J. Oleko, sąjungininkų kariai būtų dislokuoti Pabradėje ir Rukloje. Rotuoti savo karius Baltijos šalyse planuoja ir Vyšegrado grupės valstybės.

Dialogas su Rusija galimas tik esant lygiavertėms pozicijoms

Juozo Oleko teigimu, NATO ir Rusijos dialogas turi būti vystomas kartu demonstruojant Aljanso pasiryžimą apsiginti.

„Manau, kad galime ir turime vystyti dialogą, bet iš labai aiškių lygiaverčių pozicijų – kada mes demonstruojame, kad esame visiškai pasiruošę, sukaupę pajėgumus ir turime valią apginti valstybę“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė J. Olekas.

Ministro teigimu, norėdama dialogo su Vakarais, Maskva taip pat turi gerbti tarptautinę teisę ir vykdyti Minsko susitarimus.

„Sąlygos yra labai aiškios. Galima kalbėtis ir bendrauti, bet šitos sąlygos turi būti įvykdytos“, – teigė ministras.

Pagrindine NATO ir Rusijos atstovų susitikimo vieta nuo 2002 m. buvo Taryba, tačiau po Maskvos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos Aljansas nuo 2014 m. birželio nutraukė praktinį bendradarbiavimą su Maskva, įskaitant ir NATO-Rusijos tarybos susitikimus. Po maždaug dvejų metų pertraukos Taryba pirmą kartą buvo susitikusi šių metų balandį. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas praėjusią savaitę teigė, kad naujas Tarybos posėdis numatomas po Aljanso vadovų susitikimo Varšuvoje.