Taip J. Olekas reagavo į DELFI publikaciją. Pirmadienį DELFI aprašė, kaip skambiai trenkęs durimis ir pabandęs atsistatydinti iš Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktoriaus pareigų, V. Tutkus galėjo turėti ir savų interesų, proteguodamas tam tikras įmones.

„Nesutinku, kad įsigijimas vyksta neskaidriai – iš visų gamintojų renkame informaciją, kada turėsime pilną informaciją, bus priimti sprendimai. Manau, kad šiuo atveju reikėtų elgtis kuo ramiau, kad galėtume vertinti be jokių bandymų daryti įtaką, o jų, matyt, yra, tą matome publikacijose“, - sakė J. Olekas.

J. Olekas sako, kad vykdant konkursą bus atsižvelgta į įvairius faktorius, o priimtas sprendimas bus pristatytas ir pagrįstas visuomenei.

Ministras sakė tam tikra prasme suprantantis ir Lietuvos pramonę, kuri iš dalies dalyvauja aptarnaujant karo techniką. „Tačiau negalima to priešpastatyti įsigijimui ar per tą daryti įtakos įsigijimui. Sprendimas bus mūsų – kariuomenės, Krašto apsaugos ministerijos, su Valstybės gynimo tarybos žinia, kad mes turėtume aiškų atsakymą, pagrindimą, kad niekas negalėtų kaltinti“, – žada J. Olekas. Jis pridūrė, kad skaidrumas – viena būtinų didžiausio Lietuvos kariuomenės ir Lietuvos pirkinio sąlygų.

Jo nuomone, V. Tutkaus sprendimas atsitraukti nuo LGSPA veiklos – tinkamas. Į klausimą, ar pasitiki V. Tutkumi, ministras atsakė V. Tutkų apibūdindamas kaip buvusį kariuomenės vadą, gerai atlikusį pareigą.

„Yra du dalykai. Gaila, kad jo darbas nebuvo įvertintas ir jis turėjo nueiti į privatų verslą, jam nebuvo pasiūlytos kitos pareigos, bet šiandien, aš manau, jo pozicija šiek tiek kenkia ir mūsų bendram reikalui“, – kalbėjo J. Olekas.

Palikęs kariuomenės vado kėdę, V. Tutkus viešajame gyvenime reiškėsi mažai. Prieš keletą metų V. Tutkus įkliuvo vairuodamas neblaivus: policijos pareigūnai buvusiam kariuomenės vadui nustatė 1,71 promilės girtumą. Už tai jis neteko teisės metus vairuoti.

Kontraktą dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo J. Olekas planuoja pasirašyti dar šįmet.

A. Paulauskas: liūdna, kad neapsieita be skandalo

„Man tik liūdna, kad konkursas nepraėjo be skandalo. Rutuliojasi skandalas, nors, manau, didelio pagrindo jam nėra – konkursas iš esmės dar nepabaigtas. Savo siūlymus pateikė kelios įmonės, iš jų rinksis geriausią“, – teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas.

Artūras Paulauskas ir Juozas Olekas
Trečiadienį NSGK aptars pėstininkų kovos mašinų įsigijimą ir konkurso vyksmą. „Mums svarbu, kad visi įsigijimai būtų tvarkingi ir skaidrūs, norime, kad konkursas būtų užbaigtas ir laukiame paaiškinimų dėl skandaliukų. (…) Neturėtų toks svarbus, ilgalaikis ir pakankamai brangus pirkinys kelti abejonių“, – kalbėjo A. Paulauskas.

NSGK vadovas nesiryžo vertinti V. Tutkaus veiksmų. Jis neturi duomenų, kad V. Tutkus su „ARTEC“ būtų kalbėjęs apie patį konkursą.

„Dėl V. Tutkaus – jis asociacijos vadas, natūralu, kad jis šiokį tokį spaudimą galbūt ir darė. Aš žinau, kad ir Vokietijoje pramonininkų konfederacijos turi didelę įtaką. KAM bendradarbiavimo santykis su Lietuvoje dar besivystančia pramone, manau, turėtų užgimti“, – svarstė pašnekovas.