„Šiandien mes davėme užduotį vyriausiajam aljanso karinių pajėgų vadui užtikrinti vizualiai matomą paramą Centrinės ir Rytų Europos sąjungininkėms, kad būtų akivaizdu, jog 5-asis NATO sutarties straipsnis reiškia kaip tik tai, kas jame parašyta – žemėje, ore ir jūroje. JAV jau prisidėjo prie šios užduoties“, - teigė J. Kerry.

Kaip žinoma, Rusijai pradėjus demonstruoti jėgą prieš Ukrainą ir surengus beprecedentes karines pratybas prie Lietuvos ir Lenkijos sienų, JAV iškart sureagavo pasiųsdama 6 papildomus naikintuvus „F-15” į Lietuvą sustiprinti Baltijos šalių oro policijos misijai.

Vašingtonas taip pat atsiuntė 12 naikintuvų „F-16” į Lenkiją, kur su 300 karių jie dalyvavo karinėse pratybose. Juodojoje jūroje taip pat treniravosi karinis laivas „USS Truxton“.

„Šiandien dauguma aljanso narių taip pat pareiškė norą prisidėti parodant, kad kiekviena sąjungininkė nuo Baltijos iki Juodosios jūros jaustųsi saugi“, - teigė J. Kerry, kalbėdamas spaudos konferencijoje.

Kaip skelbiama, prie NATO oro policijos misijos papildomais pajėgumais prisidės Didžioji Britanija, Prancūzija, Danija ir Vokietija.

JAV valstybės sekretoriaus teigimu, NATO šalys narės atmetė net menkiausią idėją, kad Rusijos įvykdyta Krymo aneksija galėtų būti pateisinama, ir visos pasmerkė beprecedentę bauginimo taktiką, kai aplink Ukrainą Rusija dislokavo didžiules karines pajėgas.

Kaip žinoma, Rusija dislokavo karinės pajėgas prie rytinių Ukrainos sienų, jos kariai reziduoja ką tik okupuotame ir aneksuotame Kryme, „taikdariais“ vadinamų Rusijos karių esama ir separatistiniame Padniestrės regione. Pasak pranešimų, prie rytinės Ukrainos sienos galėjo būti dislokuota apie 40 tūkst Rusijos karių.

„Ukrainos demokratijos ir ekonominė sėkmė galiausiai bus geriausias atsakas šiam iššūkiui“, - sakė valstybės sekretorius.

Antradienį pasirodė pranešimų, kad Rusija pradeda atitraukti karines pajėgas nuo rytinių Ukrainos sienų. Tokius pranešimus patvirtino Ukrainos gynybos ministerija, tačiau paneigė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

JAV valstybės sekretorius J. Kerry teigia, kad nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie vieno bataliono atsitraukimą, tačiau tai yra mažai palyginus su skaičiais, kiek karių yra dislokuota. Batalionas yra karinis vienetas, kurį sudaro nuo 300 iki 1300 karių.

„Tai, žinoma, labai mažai, palyginus su skaičiais, kurie dislokuoti, bet vis tiek tai geras gestas, kuriuo einama teisinga linkme. Klausimas dabar tik toks: ar bus rastas būdas atsitraukti visus karius ir iš tiesų deeskaluoti situaciją?“ - klausė J. Kerry.

DELFI primena, kad NATO užsienio reikalų ministrai antradienį paskelbė stabdantys civilinį ir karinį bendradarbiavimą su Rusija, bet paliekantis atvirus kanalus bendravimui ambasadorių ar aukštesniu lygmeniu. NATO taip pat deklaravo politinę ir konsultacinę paramą Ukrainai, siekiant valstybės karinių pajėgų modernizavimo ir efektyvumo didinimo. Ukrainos partnerystė su aljansu įvardijama kaip „išskirtinė partnerystė“ (Distinctive Partnership).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (904)