DELFI jau ne kartą rašė, kad ši teritorija valdininkų akiratyje yra jau daugiau nei pusmetį. Valstybinės institucijos nustatė sklype nelegalių statybų. Tačiau taip pat sklype buvo atlikti geofizikiniai tyrimai, siekiant ištirti požemines erdves, institucijos rado be leidimo teritorijoje pastatytą 309 m ilgio ir 3 m pločio požeminį statinį. Įtariama, kad tai – šaudykla.

Oficialiai turtą valdo J. Borisovo patikėtinė

Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona Irina Borisova. O rusų verslininkas net neslėpė, kad ištaiginga vietinių vadinama „valstybė valstybėje“ priklauso jam. 2009 metais ten prabangioje puotoje buvo švenčiamas jo dukters gimtadienis.

Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“. Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė. Ji įmonę valdo iki šiol.

Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

Institucijos oficialiai patvirtino radusios požeminį statinį, J. Borisovui surašytas nurodymas jį nugriauti

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pagaliau oficialiai patvirtino, kad patikrinimų metu po žeme buvo aptiktas be leidimų pastatytas požeminis statinys. Sprendimas, kokių priemonių imtis užsitęsė kelis mėnesius, galiausiai nuspręsta J. Borisovui surašyti savavališkos statybos aktą.

„Sprendimo priėmimas dėl požeminio statinio užsitęsė, nes geofizikinių tyrimų rezultatų savavališkos statybos aktui surašyti nepakanka. Be to, reikėjo gauti raštišką žemės sklypų savininkės bendrovės „Geovika“ paaiškinimą. Papildomos informacijos žadėjo pateikti ir I. Borisovos advokatai, tačiau per nustatytą terminą jos nesulaukta“, - priežastis, kodėl taip ilgai truko tyrimas aiškino VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Nors dabar J. Borisovas oficialiai teritorijos Trakų rajone nebevaldo, privalomasis nurodymas nugriauti požeminį statinį surašytas ne turtą valdančiai įmonei, o pačiam verslininkui: „Kadangi UAB „Geovika“ neigia tokio požeminio statinio buvimą, nuspręsta savavališkos statybos aktą surašyti pagal turimus duomenis galimam statinio statytojui J. Borisovui. Tolesni veiksmai bus atliekami teisės aktų nustatyta tvarka. Privalomojo nurodymo pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo terminas – 2017 metų gegužė.“

Pasak VTPSI atstovės, kadangi turima duomenų, kad statinį pastatė pats J. Borisovas, tai privalomasis nurodymas surašytas būtent jam pačiam.

Nelegalių statinių ant žemės pašalinimo terminas greitai pasibaigs

Po DELFI tyrimo apie metų metus kontrolės institucijų aplenkiamą su skandalingu verslininku J. Borisovu siejamą tvirtovę Trakų rajone Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko net kelis patikrinimus 150 hektarų aptvertoje teritorijoje, į kurią patenka du ežerai ir didžiulis plotas miško.

VTPSI nustatė nelegalių statybų ir ant žemės: vienas pastatas statomas savavališkai, o stoginė neteisėtai pastatyta ežero apsaugos juostoje. Dėl be statybą leidžiančio dokumento statomo statinio surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas statytojai UAB „Geovika“ pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti statinį. Taip pat pareikalauta nugriauti ir stoginę.

Šių nurodymų terminas jau artėja prie pabaigos.

Tvora taip pat buvo neteisėta

DELFI primena, kad į aptvertą 150 hektarų teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas, nors pagal įstatymą draudžiama aptverti ir privačius miškus, taip pat ežerų pakrantės turi būti prieinamos žmonėms, Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys.

Vis dėlto DELFI tyrimas išaiškino, kad jokių laukinių žvėrių teritorijoje nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas buvo aptverti neteisėtai.

Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Visos institucijos pripažino, kad tvora yra neteisėta.

Kilus skandalui gavo leidimą laikyti žvėris

Po DELFI tyrimų ir kilus skandalui, kad tvora, juosianti sklypą yra neteisėta, nes DELFI išaiškino, jog jokio leidimo laikyti laukinius žvėris nei J. Borisovas, nei „Geovika“ nebuvo gavę, įmonė liepos mėnesį tokį leidimą išsiėmė.

Nors prie teritorijos lankęsi DELFI žurnalistai jokių žvėrių sklype nematė, dabar valdininkai nebegali pašalinti tvoros.

„Pranešame, kad naikinti Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2009 m. įsakymą, kuriuo buvo leistą apriboti fizinių asmenų lankymąsi žemės sklypuose, nėra pagrindo. Aplinkos apsaugos agentūra 2016 m. liepos 8 d. išdavė UAB „Geovika“ 3 leidimus laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus“, - rašoma Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Jono Liesio pasirašytame rašte.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.