Ji pasidžiaugė, jog Lietuvos ir svečio iš JAV požiūriai į karą Ukrainoje ir sankcijas Rusijai sutampa, O J. Boehneris savo ruožtu akcentavo, jog JAV visuomet bus šalia.

„Jungtinės valstijos šį regioną ir Lietuvą laiko savo partnere. Mes konstatuojame, kad taip pat, kad JAV mums išlieka patikima partnere tiek karinio saugumo srityje, tiek ekonominio bendradarbiavimo srityje, tiek ir tarptautinėje erdvėje“, – sakė D. Grybauskaitė.

„Mes turėjome atvirą ir produktyvią diskusiją apie keletą dalykų: pirmiausia, Rusijos agresiją regione. Mano požiūris labai paprastas: kaimynai neturi bauginti savo kaimynų. Ir klausimas nekyla – rusai toliau baugina savo kaimynus. Ir ar tai parama Ukrainai, ar energetinės nepriklausomybės paskelbimas – Lietuva rodo pavyzdį regionui ir tiesą sakant, visam pasauliui,“ – teigė J. Boehneris.

Pasak šalies vadovės, Jungtinės Valstijos konkrečiais veiksmais prisideda prie saugumo – prieš keletą dienų nuspręsta mūsų šalyje ir kitose 5 Europos šalyse dislokuoti karinę techniką, anksčiau Jungtinės Valstijos pranešė skiriančios milijardą dolerių regiono saugumui didinti. Šios valstybės kariai sėkmingai dirba su Lietuvos kariais, dalyvauja bendrose pratybose.

„Aptarėme tarptautinę situaciją: tiek pačioje Europoje, ypač situaciją su mūsų kaimynų ir karą Ukrainoje. Džiaugiuosi, kad mūsų pozicijos sutampa: tiek sankcijų Rusijai klausimu, tiek vertinant padėtį Ukrainoje“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Mano kolegos ir aš norime patikinti: šiandien, ir dar svarbiau – visada – mes būsime čia ir palaikysime jus kaip draugus ir partnerius, nes mūsų šalis sieja draugystė ir bendras supratimas, kad laisvė negali būti atimta“, – prezidentei antrino ir svečias iš JAV.

Vakare Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų pirmininką Džoną Beinerį su kitus Kongreso narius Valdovų rūmuose priėmė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Pirmininkas Lietuvoje taip pat susitiks su Jungtinių Valstijų kariais, apžiūrės Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje.