Tai itin atsilieptų ne tik gatvėse besišlaistantiems girtuokliams, bet ir, pavyzdžiui, vieną ar kitą progą kavinėse ar baruose nusprendusiems paminėti piliečiams.

Patikrino, ar neblaivūs, nes triukšmavo viešoje vietoje

Puikiu taikiniu pareigūnams šiuo atveju galėtų tapti ir Palangoje esanti J. Basanavičiaus gatvė, paaiškėjo po praėjusios savaitės pabaigoje „TV3 žinių“ parodyto reportažo. Žurnalistai tąkart stebėjo, kaip viešosios tvarkos prižiūrėtojai drausmina gatvėje besiblaškančius neblaivius jaunuolius.

„Policijai įkliuvo bernvakarį J. Basanavičiaus gatvėje švenčianti neblaivi draugų kompanija. Kol pareigūnai aiškino jaunuoliams, kad viešoje vietoje girtiems rodytis – nevalia, vyrukai ginčijosi su policija ir gynėsi, kad Palangoje geria visi“, – taip šis reportažas pristatytas.

Aptariamą vakarą pareigūnams kilo įtarimas, kad J. Basanavičiaus g. triukšmaujanti kompanija gali būti neblaivi, tad jie nusprendė patikrinti dviejų sunkiausiai ant kojų bepastovėjusių vaikinų blaivumą.

Pareigūnų elgesiu nepatenkintas būsimasis jaunikis įpūtė 1,89 promilės. Jam nustatytas vidutinis girtumas. Už tai, kad viešoje vietoje buvo išgėręs, jaunuoliui gresia bauda.

„Žinojau, bet tai pareigūnams irgi galima žinoti, per kiek galima užpildyti popierius. Aš gal ir pripažįstu savo kaltę“, – paklaustas, ar žinojo, kad viešoje vietoje negalima rodytis girtam, „TV3“ žurnalistei sakė vaikinas.

Baudos didėtų ir tris kartus: jau svarsto komitetas

Šiuo metu neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę užtraukia baudą nuo 14 iki 30, pakartotinai – nuo 30 iki 90 eurų.

Tačiau dar buvęs vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas įregistravo pasiūlymą pakeisti šių baudų dydžius. Palankumą šiai idėjai demonstravo ir dabartinis VRM vadovas Eimutis Misiūnas, ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jei šiam pasiūlymui būtų pritarta, alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę užtrauktų baudą nuo 20 iki 100 eurų. Tokių veiksmų kartojimas atsieitų nuo 100 iki 200 eurų.

Savo ruožtu sprendimas maudytis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, apsvaigus, savivaldybių tarybų patvirtintų saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir elgesio ant paviršinių vandens telkinių ledo reikalavimų nesilaikymas, siūloma, užtrauktų baudą nuo 100 iki 500 eurų. Pakartotinai – nuo 500 iki 900 eurų.

Pasiūlymas pakeisti Administracinių nusižengimų kodekso 484 ir 491 straipsnius šiuo metu nurodytas apsvarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Siūlo baruose įtaisyti lovas

Tiesa, pavyzdžiui, „TV3 žinių“ kalbinti poilsiautojai tokių taisyklių suprasti negalėjo. Nepasitenkinimu tryško ir jaunikis, ir kiti bernvakario dalyviai.

„Uždarykit visus klubus tada, visus barus ir viskas bus gerai. Niekas nevažiuos į tą Palangą. Smarkiai išgėrusius? 3 alaus išgeri ir viskas? Tai turi tuose baruose įsteigi lovas, kur 3 alaus išgėrus galima atsigulti ir miegoti“, – mintimis dalijosi vienas vakarėlio dalyvių.

Savo ruožtu kitas jų aiškino, kad išgėrusių – visa gatvė.

„TV3 žinių“ reportaže pasakojama ir apie daugiau pareigūnų susidūrimų su išgėrusiais poilsiautojais. Pavyzdžiui, vienas vyras J. Basanavičiaus g. sėdėjo su atidarytu šampano buteliu.

„J. Basanavičiaus g. lankytojai pasakoja, kad Palangoje jaučiasi saugūs ir priduria, kad neatsakingas aplinkinių elgesys su alkoholiu ir svaigiųjų gėrimų vartojimas viešose vietose jų visiškai nestebina“, – apibendrino reportažą rengęs žurnalistas.

Neatmeta galimybės pakeitimus priimti

Savo ruožtu Teisės ir teisėtvarkos komiteto, kuriame ir atsidūrė siūlymas keisti Administracinių nusižengimų kodekso 484 ir 491 straipsnius, pirmininkas Julius Sabatauskas DELFI sakė, kad šis projektas dar nebuvo svarstytas.

„Šiam projektui dar išvados komiteto neturime, nes neapsvarstėme. Tačiau Teisės departamentas praktiškai kažkokių pastabų neturi“, – nurodė jis.

Pasak politiko, svarstyti šį klausimą komitete planuojama kartu su kitais projektais, susijusiais su alkoholio vartojimu.

„Apjungsime tuos projektus ir svarstysime kartu. Į sankcijų didinimą mes visuomet labai atidžiai žiūrime, kad nebūtų didinimo dėl didinimo. Patikriname ir tai, ar iš tikrųjų jos veikia šiandien. Logika – labai paprasta: jei tokių pažeidimų mažėja, vadinasi, veikia, o jei daugėja, ko gero, neveikia“, – aiškino jis.

Paklaustas, ar pats asmeniškai mato būtinybę didinti baudas už tai, kad asmuo neblaivus pasirodė viešoje vietoje, J. Sabatauskas kartojo norintis labiau įsigilinti į tokio pobūdžio nusižengimų statistiką.

„Visko gali būti. Neatmetu tokios galimybės“, – pasidomėjus, ar realu, kad šio pokyčio sulauksime, sakė jis.